Bunu yanlış yapıyormuşuz! Yumurta haşlarken yaptığımız hata...
Yumurta haşlarken sürekli olarak çatlamasına neden olan bazı hatalar yaparız. Bu hataları yaptığınızda henüz haşlanmamış olan yumurta çatlar ve dışarı doğru çıkmaya başlar. Haşlanan yumurtanın içine de su kaçmasına neden olan çatlamadan kaçınmak mümkün. Doğal yöntemlerle yumurta çatlamasın.
Yumurta haşlarken bazen yumurtayı fazla pişirebiliriz ve sonucunda yumurtayı kontrol etmeye geldiğimizde çatladığını görürüz. Yumurtanın çatlaması kabuğun içine ve dolayısıyla yumurtaya su gelmesine neden olur. Yumurta haşlarken çatlamanın meydana gelmesi pek çok farklı sebepten dolayı olabilir. Haşlayan yumurtanın çatlamasına neden olan sebepler ve yumurtayı çatlatmayan pişirme yöntemleri ise şu şekilde:
Yumurta haşlarken çatlamaya sebep olan hatalar arasında yumurtanın yüksek ateşte pişirilmesi gelmektedir. Yumurta kabuğu içinde baskıya sebep olacak olan ateş basınç nedeniyle yumurtanın çatlamasına sebep olur. Aynı zamanda küçük tencerelerde çok sayıda yumurta haşlamak da kaynarken yumurtaların birbirine çarpmasına neden olacağından çatlamaya sebebiyet verir. Yumurtaların çatlamaması için kullanabileceğiniz yöntemler ise şu şekilde:
Kabartma tozu: Kabartma tozu yapısındaki bileşenler sayesinde yumurtaların basınçtan dolayı çatlamasını engeller. Yumurta haşlarken haşlama suyunun içerisine bir çay kaşığı kadar kabartma tozu eklediğiniz zaman yumurtaların çatlamasını engelleyebilirsiniz. Kabartma tozunu yumurtayı haşlamadan önce atmanız gerekiyor.
Tuz: Tuz da tıpkı kabartma tuzu gibi yumurtaların çatlamasını önleyen yöntemler arasında bulunur. Çatlamaması için yumurta haşladığınız tencerenin içerisine tuz ekleyebilirsiniz. Eklenen tuz yumurtanın haşlanırken çatlamasını önleyecektir. Bu şekilde yumurtalarınızı çatlamadan tüketmeniz de mümkün hale gelecektir.