Bu sebze dondurulamıyor! Dondurup ya da konserve yapıp yiyemeyeceğiniz tek sebze meğer buymuş
Sbzeler ve meyvelerin uzun süre boyunca sağlıklı yapısını koruması için dondurulduğu ve bu şekilde daha sonra çözdürülüp tüketildiği bilinen bir durum. Ancak bir sebze var ki onu dondurduğunuzda yapısı bozuluyor ve tüketmek mümkün olmuyor.
Mevsiminde alınan sebzelerin çoğu buzdolaplarının dondurucu kısmında bekletilerek daha sonra tüketilebilir. Havuç, brokoli, fasulye ve bezelye gibi pek çok sebze bu şekilde ileride tüketmek için dondurulabilir. Ancak sebze dondurma konusunda da bir istisna var. Bu istisnai sebze tabii ki dondurulabiliyor fakat dondurulup çözüldüğünde tüketimi imkansız hale gelmiş oluyor.
Taze satın alındığında dondurulması tavsiye edilmeyen ve donmuş ya da konserve hali satılmayan bu sebze ise maruldan başkası değil.
Diğer sebzelerden farklı olarak marulun dondurulması iç yapısının tamamen bozulmasına yol açıyor. Bunun sebebi ise marulun yüzde 95 oranında sudan oluşması. İçerisindeki yüksek şu miktarı nedeniyle marulu dondurup yeniden tüketemiyorsunuz. Marulun içindeki sular buz kristallerine dönüştüğü zaman hücre duvarlarına zarar veriyor ve bunun sonucunda marul çözdürüldüğünde lapa bir kıvama sahip olacaktır.
Marulun konserve halde satılamaması da aynı nedenden dolayı ortaya çıkıyor. Marulun nem ihtiyacının olması marulu dondurulması ya da konservesi yapılması neredeyse imkansız bir sebze haline getiriliyor. Marulun taze yaprak halde konserve yapılamaması nedeniyle bazen pişirilip haşlanmış halde konservesi yapılır. Ancak marulu taze halde saklamak için bazı doğal yöntemler de vardır.
Marulun taze yapraklarının saklanması için en uyun yöntem marulu yıkamadan yaprak yaprak ayırarak kilitli bir poşete konulmasıdır. Yıkanan marul fala nem çekmiş olacağından kısa sürede bozulacaktır. Bunun önüne geçmek için marulu yıkamadan saklayıp kullanım anında yıkamak en doğrusu olacaktır.
Kilitli poşetler nem dengesini koruyarak marulun uzun süre taze kalmasına yardımcı oluyor.