Bu haberi okumayan bin pişman oluyor! Mutfaklardan eksik olmuyor, kalbe verdiği zararın benzeri yok
Mutfaklarda bulunan bazı gereçler hazırlanma esnasında güçlendirici kimyasallar ile hazırlanıyor. İçerdikleri bazı kimyasallar nedeni ile de bazı rahatsızlıkları ortaya çıkarabiliyor. Mutfak ürünlerindeki bazı kimyasallar ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Mutfaklarda sıklıkla kullandığımız bazı gereçler iç yapılarından ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek bazı kimyasallar içermektedirler. Plastik ürünlerdeki bu kimyasallar BPA, DEHP ve PBDE adı verilen maddeler içeriyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalara göre plastik ürünlerde bulunan bu maddeler ciddi sağlık sorunlarına önayak oluyor. Umanlar bu gibi maddelere karşı uyarılarda bulunuyor.
Araştırmalarda BPA, DEHP ve PBDE gibi kimyasal maddeleri mercek altına aldı. Bu maddelerden BPA gıda ambalajlarında yer alırken DEHP esnek plastiklerde ve PBDE ise alev geciktirici özelliğe sahip olduğundan daha çok tekstil ürünlerinden yer alıyor.
Bu maddeler içerisinde en bilineni olan BPA'nın gıda ambalajlarında ve içecek kutularında kullanılması nedeni ile sağlık açısından riskleri uzun yıllardır konuşuluyor. Araştırmacılara göre sadece 2015 yılı içerisinde bile BPA'ya bağlı 5,4 milyon kalp vakası ve 361 bin felç vakası bulunurken ortalama 431 bin de ölüm yaşanmış olabileceği ortaya konuldu.
DEHP ise daha çok bahçe hortumu gibi ürünlerde, tıbbi cihazlarda ve farklı alanlarda kullanılıyor. Yapılan çalışmalar DEHP'nin hormon sistemine zarar verdiğini ortaya koyuyor. Hayvan deneyleri bu kimyasalın gebelik ve ergenlik süreçlerini olumsuz etkilediğini gösteriyor. Ayrıca 2022 senesinde yapılan bir çalışma DEHP'nin yetişkinlerde ölüm oranını artırabileceğini de gösteriyor. DEHP'ye bağlı öngörülen ölüm ise 164 bin ve bununla birlikte 398 milyar dolarlık maddi riski de beraberine getirdi.
Elektronik ve tekstil alanlarında kullanılan PBDE ise alev geciktirici özelliği ile biliniyor ve pek çok farklı alanda kullanılıyor. Gıda ambalajlarından mutfak gereçlerine karşımıza çıkan bu kimyasallar dikkatli olunmadığında kalp sağlığına zarar veriyor. Felç riskini ortaya çıkaran bu kimyasallar konusunda dikkatli olmak gerekiyor. PBDE ise insan vücuduna soluma, cilt teması ve beslenme ile girebiliyor. Sağlık riskleri nedeni ile bu kimyasalları içeren ürünlerin mutfaklarda barındırılmaması gerekiyor.