Bizonlar çevreye faydalı, inekler zararlı!
ABD’de Yale Üniversitesi tarafından yürütülen ve The Guardian tarafından haberleştirilen bir araştırma, bizonların çevre üzerindeki yararlı etkilerini kanıtlıyor gibi görünüyor.
Bilim insanları, bunu doğrulamak amacıyla bizonların Romanya'nın Karpat dağlarına yeniden yerleştirilmesinin sonuçlarını gözlemledi.
Bunlardan 170 kadarı Doğu Avrupa'nın bu bölgesinde yeniden ortaya çıktı. Oysa Romanya'da iki yüzyıldan uzun bir süredir böyle bir varlık görülmemişti.
The Guardian gazetesi, "Bu, Avrupa'da serbest dolaşan en büyük bizon popülasyonlarından biri" diye yazıyor.
CO2 ile mücadele
Bu bilimsel çalışma, bizonların karbondioksitle mücadelede özellikle etkili olduğunu doğruluyor. Bizon sürüsü, yılda 54 bin ton CO2 yakalıyor. Gerçek anlamda bu, kabaca Avrupa’da 123 bin otomobilinin yaydığı CO2’ye eşdeğer geliyor.
Bununla birlikte, halen bir komite tarafından incelenmesi gereken bu çalışmadan çok aceleci sonuçlar çıkarmadan önce dikkatli olunmalıdır. Ancak yapılan modelleme, "ekosistemler içindeki yabani türlerin etkileşimleri sayesinde topraklarda yakalanan ve depolanan ilave atmosferik CO2 miktarını" ölçmeyi mümkün kıldı.
İneklerden daha mı iyi?
Bizonlar dışarıdan bakıldığında ineklere benzerler. Ancak gerçekte iki hayvan arasındaki fark çevresel etkilerinde yatıyor. Bizonlar CO2 emilimi konusunda faydalıyken, inekler yüksek CO2 emisyonları nedeniyle eleştiri konusudur.
The Guardian'ın aktardığına göre, araştırmacılardan Oswald Schmitz, "Bizonların orman ve pastoral ekosistemler üzerinde mükemmel bir etkisi vardır: Otlamaları çok verimlidir, besinleri geri dönüştürür ve toprağı gübrelerler, ekosistemi zenginleştiren tohumları dağıtırlar ve toprağı sıkıştırarak depolanan karbonun serbest kalmasını önlerler" dedi.