1 köyde 14 branşta 120 lisanslı sporcu yetiştiren adam: Suat Arı

1 köyde 14 branşta 120 lisanslı sporcu yetiştiren adam: Suat Arı

Beden eğitimi öğretmeni Suat  Arı, sporla bir köyün kaderini değiştirmek için çıktığı yolda, hayatlarında hiç spor yapmamış öğrencilerine spor tutkusunu aşılayarak, ragbi, softball, oryantiring, bocce, hokey, tenis, golf gibi 14 branşta 120 lisanslı sporcu yetiştirdi.

Denizli'nin Güney ilçesi Eziler Köyü'nde beden eğitimi öğretmenliği yapan Suat Arı, sporla bir köyün kaderini değiştirmek için yıktığı yolda, ragbi, softball, oryantiring, bocce, hokey, tenis, golf, gibi sıra dışı 14 braşta 120 lisanslı sporcu yetiştirdi.

Öğrencilerinin antrenmanlara gelebilmesi için tek tek evlerine, çalıştığı tarlalara giderek ailelerini ikna eden Arı, Güney Eziler Hokey Kulübü adı altında erkek ve kız takımlarından oluşan bir kulüp kurdu. Ailelerin de destek vermesiyle birçok başarıya imza atan genç sporcular, Türkiye Kadınlar Hokey 1. Ligi'ne yükseldi. Kulübün 4 sporcusu Hokey Milli Takımı gelişim kampına davet edildi. Arı, ayrıca köyde kendi imkanlarıyla yaptıkları golf sahasında 7 Temmuz'da Eziler Cup Golf Turnuvası yapmaya hazırlanıyor. 

Öğrencilerle önce bocce ve beyzbol takımı kurarak çeşitli organizasyonlara giden daha sonra, hokey, tenis, korfball, hemsball, ragbi, kriket, softball, oryantiring, tenis, golf gibi pek de popüler olmayan spor dallarını öğreten Arı, sıra dışı branşları seçerek öğrencilerine öğretmeyi tercih ettiğini belirtiyor. 

Suat ArıBeden eğitimi öğretmeni Suat Arı

"KUPALARI KOYACAK YER KALMADI"

Eziler Mustafa Kaçmaz Ortaokulu'na 5 yıl önce atanan Arı, yakaladıkları başarılar ile çocuklardaki değişimi fark eden velilerin sürece daha çok dahil olmaya başladığını belirterek, "Hayatlarında hiç spor yapmamış öğrenciler, spora karşı önyargılı veliler ve köyde spor yapabilecek bir alan yoktu. Malzemesine ulaşabildiğim tüm branşları öğretmeye çalıştım. Tarihten beri hiç kupası olmayan okulun ‘Kupaları nereye koyacağız’ diye tatlı bir derdi olmuştu" şeklinde konuştu.

köylüler

Dört yılın sonunda tüm köy spor yapar hale geldi diyen Arı şunları söyledi: "Başkanı ve üyeleri köyden olan resmi bir spor kulübü kurduk.

Köydeki herkes antrenmanları izlemeye geliyor. İl dışına gittiğimiz turnuva dönüşlerinde davul, zurna ve havai fişekle karşılıyorlar.

Soğuk antrenman günlerinde biraz olsun ısınalım diye sıcak içecek getiren köy halkı ile yağmurda, çamurda, karda, siste hiç şikâyet etmeden antrenmanlarını yapan öğrencilerimle müthiş bir ekip olmuştuk. Erkeklerde Türkiye 5’inciliği, kızlarda Türkiye 4’üncülüğü, yerel turnuvalarda sayısız şampiyonluk ve dereceler elde ettik"

İÇ FOTO

Güney Eziler Hokey Kulübü Erkek Hokey Takımı

"SALONSUZ ŞAMPİYONLAR"

Eziler Köyü için ‘’Salonsuz Şampiyonlar’’, ‘’Tarladan Milli Takıma’’ gibi terimler kullanılıyor. Arı, "Önceleri spora karşı olan köy halkı artık il dışındaki maçları izleyebilmek için tarladaki işlerini bırakıp bizden müsabakalarda canlı yayın yapmamızı istiyorlardı. Sporun bir köyü her yönüyle nasıl değiştirdiğinin resmidir Eziler. Spor ile bir neslin, bir köyün kaderi değişti. Çevre köylere de bu spor olgusunu yerleştirip Köy Olimpiyatları düzenlemek istiyorum" ifadelerini kullanıyor.

Burak Duman

Hokey U-16 Milli Takım Antrenörü ve Güney Eziler Hokey Kulübü Antrenörü Burak Duman

"IŞILTIYI GÖRDÜM"

Arı ile tanıştıktan sonra Eziler köyüne yerleşerek hokey takımının antrenörlük görevini üstlenen Hokey U-16 Milli Takım antrenörü ve Güney Eziler Hokey Kulübü antrenörü Burak Duman, "Suat Hoca 'Böyle bir takım var. Çalıştırmaya gelir misin?' dedi. Çocukların gözündeki ışıltıyı gördüm. Kabul ettim ve hemen Güney'e gittim. Bana bir ev ayarladılar bu spora inandıklarını gördüğüm için buraya yerleştim" ifadelerini kullandı.

"TARLADA ÇALIŞIYORDUK"

Çim hokeyi oyuncusu Aybüke Bozdağ (15), "Normal köy hayatımız vardı, tarlada çalışıyorduk. Burak hocamızdan sonra hayatımız değişti. Önce ailem izin vermedi. Ailemle konuştu ve destek vermeye başladılar. Gide gele onlar da alıştı. Hayalim beden eğitimi öğretmeni olmak” diyor.

Hedefinin milli takım sporcusu olmak olduğunu söyleyen Nazlı Atik de (14), "Hokeyi çok seviyorum. Suat hocamız gelmeden önce hokey adında bir spor branşı olduğunu bilmiyordum" diye konuştu. 

"KÖYDE BÜYÜK DEĞİŞİM"

"Köyümüzün adını herkesin duymasını istiyoruz" diyen Eziler Köyü Muhtarı Ahmet Atik, “Çocuklar çok azimli. Öğretmenimiz çocuklarımız bir yerlere gelsin istiyor. Köyde büyük bir değişim yaşandı. Türkiye'ye adımızı duyurdular. Amacımız köyümüzün adını dünyaya duyurmak. Her zaman destekliyoruz" dedi.

Arı, köyde yaptıklarından dolayı Sabancı Vakfı’nın topluma örnek olan isimlerin ön plana çıkarıldığı Fark Yaratanlar Programı’nın 12. Sezon Fark Yaratanı seçildi.

gokhan.kam@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Denizli köy Sabancı Vakfı Hokey tenis Ragbi kriket tenis golf