Bir damla bile su değmemesi gerekiyor! Uzmanlar bu 5 besini yıkayanlara 'sakın' uyarısı yaptı
Satın aldığımız gıdaları yemeden önce yıkamak temizlenmesini sağlasa da bu kural her besin için geçerli değil. Bazı besinlerin kullanılmadan önce yıkanmaması hijyen ve sağlık açısından çok daha doğru bir davranış sayılıyor.
Sağlıklı bir tüketim sağlamak için sebze ve meyvelerin yıkaması gerektiğini biliriz. bunun yanında bazı besinlerin de yıkanmadan tüketilmemesi öneriliyor. Ancak gıdaların yenmeden önce yıkanması kuralı her besin için geçerli değil. Hatta öyle ki, bazı besinlerin yıkanmadan tüketilmesi çok daha hijyenik ve sağlıklı kabul ediliyor.
Uzmanların 'sakın' diyerek uyardığı bu besinleri yıkayıp tüketmek insan sağlığı açısından bazı zararları beraberinde getiriyor. İşte tüketmeden önce yıkanmaması gereken o besinler:
Mantar: Mantarlar süngerimsi bir yapıdadır ve suyu kolaylıkla emerler. Mantarın yıkanması iç yapısında su biriktirmesine ve pişme esnasında tadının bozulmasına yol açmaktadır. Ayrıca su ile birlikte bakterilerin süngerin iç yapısına ulaşmasına neden olabilirsiniz. Bu sebeple mantarları yıkamamak gerekiyor.
Tavuk: Tavuk eti Salmonella bakterisi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek bakteriler için taşıyıcı görevi görebilir. Tavuğun çiğ halde yıkanması bu bakterilerin mutfak tezgahına ve kullandığımız aletlere bulaşmasına neden olur. Tavuktaki bakteriler pişme esnasında tamamen öleceğinden tavuğu yıkamadan pişirmek hijyen açısından yeterli olacaktır.