Bilim insanları, kadınların erkeklerden daha uzun yaşamalarının nedenini açıkladı: Kromozomlar

Bilim insanları, kadınların erkeklerden daha uzun yaşamalarının nedenini açıkladı: Kromozomlar

Bilim insanlarının Biology Letters dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, erkeklerin kadınlar kadar uzun yaşayamamalarının nedeni XY cinsiyet kromozomu.

Avustralya'nın Yeni Güney Galler Üniversitesi'nden bilim insanları, Y kromozomlarının organizmayı X kromozomlarındaki zararlı mutasyonlardan koruyamayacağı hipotezini test etmek istedi. Aynı zamanda, cinsiyet kromozomunun ikinci kopyasının DNA değişikliklerini düzeltebildiği ve hatta 'zarar gören' çiftinin yerini alabileceği varsayılıyor. 

ERKEK VE DİŞİ KROMOZOMLARIN YAŞAM SÜRELERİNİ KARŞILAŞTIRDILAR

Bilim insanları, 229 hayvan türünün erkek ve dişi kromozomların yaşam sürelerini karşılaştırdı. Araştırma ekibinde yer alan Zoe Kirokostas, primatlar, diğer memeliler ve kuşlar dışında, sürüngenler, balıklar, amfibiler, örümcekler, hamam böcekleri, çekirgeler, böcekler, kelebekler ve güvelerin yaşam süreleriyle ilgili verileri incelediklerini söyledi. 

KADINLAR XX KROMOZOMLARINA SAHİP OLDUKLARI İÇİN YAŞIYOR 

Araştırma sonucunda, aynı çift kromozomu olan organizmaların ortalama olarak yüzde 17.6 daha uzun yaşadığı ortaya çıktı. Aynı zamanda, türe bağlı olarak, böyle bir homojen kromozom setinin hem erkek hem de dişi organizmalarda olabileceği belirtildi.

Bilim insanları, kadınların XX kromozomlarına sahip olduklarını ve bu nedenle daha uzun yaşadıklarını kaydetti.

bilim insanları kadın erkek