Bildiğimiz İngilizce değişiyor! Argo, göç ve yeni bir telaffuz...

Web Özel
Bildiğimiz İngilizce değişiyor! Argo, göç ve yeni bir telaffuz...
İngiltere'de sokak dili 100 sene içinde standart ağza dönüşebilir. Kaynak: Shutterstock

Bugün dünyanın en fazla göç alan şehirlerinden biri olan Londra'da yeni bir dil oluştu. Bilinen anlamıyla Londra İngilizcesinin değiştiği ifade ediliyor. Dil bilimcilere göre bazı kelimelerin telaffuzu da değişecek.

Birkaç sene öncesine kadar argo olarak kabul edilen bazı ifadeler dilin geçirdiği evrimle birlikte sonraki nesiller için argo olarak algılanmayabiliyor. Büyüklerimizin kınadığı pek çok ifadeyi kendi aramızda hiç de argo anlamlar taşımadan kullanabiliyoruz. Çünkü dil yaşayan bir olgu ve her nesille birlikte o da büyüyor, değişime uğruyor.

Bu konu İngiltere'de son zamanlarda dilbilimcilerin sıkça masaya yatırdığı bir mesele haline geldi. Göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı kentlerin sokak dili (argo), o şehirlerin standart ağzına dönüşüyor. İngiltere, bugünün sokak dilinin 100 sene sonra Londra İngilizcesi olup olmayacağı meselesini tartışıyor. Uzmanlar, özellikle göçmen grupların kullandığı ifadelerin yavaş yavaş ülke çapında yaygınlaştığını ve hakim ağız haline geldiğini söylüyor.

YENİ DİL MLE Mİ?

Multicultural London English (MLE-Çokkültürlü Londra İngilizcesi), köklerini başkentteki göçmen topluluklarından alan bir ağız. Dilbilimciler, MLE'nin standart Londra İngilizcesi olabileceğini belirtiyor.

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da özellikle göçmen kesimlerin çocukları arasında kullanılan "peng" ve "man" gibi yeni argo zamirlerin yaygınlaşmasıyla değişen Londra İngilizcesi geleceğin İngiliz İngilizcesinin baskın ağzı olabilir.

Akademisyenler, sosyal medya platformlarının ve şarkıların etkisiyle "çoklu etnolektlerin"(etnolekt: etnik gruplar arasında yaygın ağız) yayıldığını ve bu durumun da MLE'nin gelecek 100 yıl içinde hakim ağız olmasına yol açacağını vurguluyor.

'BİZ DE SHAKESPEARE İNGİLİZCESİ KONUŞMUYORUZ'

Oxford Üniversitesi'nden dilbilimi profesörü Matt Gardner, dillerin daima değiştiğine işaret ederek, "Biz de Shakespeare'in veya Chaucer'in dönemindeki İngilizceyi konuşmuyoruz" diyor. Londra'nın ekonomi ve kültür merkezi konumundan ötürü değişikliklerin başını çektiğini aktaran Gardner, "Bu durum yüzyıllardır yaşanıyor ve gelecek yüzyıllarda da görülecek" şeklinde konuştu.

Matt Gardner, "Çoklu etnolektlerin muhtemelen coğrafi olarak Londra'ya yakın bölgelerde ve sonra bu kültür merkezlerinden dışarıya yayıldığını göreceğiz"dedi.

Bu durum, “wagwan” (what’s going on/nasıl gidiyor), “peng” (good, attractive/güzel, çekici), “ends” (neighbourhood/mahalle) ve “bare” (very, a lot/çok) gibi argo ifadelerin ülke çapında yaygınlaşmasına, “ben”, “sen”, “o” zamirleri yerine de “man” (insan, erkek) gibi kelimelerin kullanılmasına yol açabilir.

Akademisyenler ayrıca, MLE'nin dilbilimsel evrimin bir parçası olarak halihazırda birçok formda benimsendiğini kaydetti.

York Üniversitesi'nden toplumsal dilbilimci profesör Paul Kerswill, bu dönüşümün asla bir sonu olmadığını aktararak, "Argolar ve ağızların ana akımı beslemesi kaçınılmazdır. MLE'nin ilerleyen yıllarda bir ana akıma dönüştüğünü göreceğiz" dedi.

Bildiğimiz İngilizce değişiyor! Argo, göç ve yeni bir telaffuz... - Resim : 1

SOSYAL MEDYANIN ROLÜ

Manchester Metropolitan Üniversitesi'nde MLE üzerine araştırmalar yürüten dilbilim uzmanı Rob Drummond ise, modern teknolojilerin yayılmasına imkan sağladığı MLE'yi, kaba sanatçıların meşhur ettiğine vurgu yaptı. Drummond, "Sosyal medya bir rol oynayabilir. Sosyal medya öncesi dönemde argo ve konuşma dili yüz yüze iletişimle yayılıyordu" ifadelerine yer verdi.

Günümüzde insanların birbiriyle iletişim kurmasının birçok farklı yöntemi olduğunu dile getiren Drummond, artık dil aktarımının daha hızlı ve doğrudan olduğunu söyledi. Uzmanlar, MLE'nin genelde ebeveynlerinin anadili İngilizce olmayan gençler arasında yaygın şekilde kullanıldığına dikkat çekti.

MLE'nin çalışan sınıf arasında da giderek daha çok kabul gördüğünü ifade eden uzmanlar, bu ağzın yaygınlaşarak yerel ağızları da etkileyeceğinin ve MLE'nin bölgesel türlerinin de ortaya çıkacağının altını çizdi.

YENİ TELAFFUZ NORMALLEŞECEK

Dilbilimciler, argo terimlerin popülaritesinin hızlı bir şekilde sönmesiyle Britanyalıların yüz sene sonra "peng" gibi ifadeleri kullanmayabileceğini fakat MLE'nin dil bilgisi ve telaffuzunun normalleşerek insanların hayatlarında varlığını sürdürebileceğini vurguluyor.

Dilbilimciler ayrıca, şu an gençler arasında argo olarak kullanılan ifadelerin, bu neslin dilbilimsel davranışlarını orta yaşlarına taşımasıyla normalleşeceğini ve toplumun geniş çevrelerince daha kolay kabul göreceğini belirtiyor.

Öte yandan, uzmanlar MLE'nin okullarda gençlerin konuşma şekli olarak kabul edilmesini fakat aynı zamanda gençlere gerekli yerlerde kullanabilmeleri için İngilizcenin daha resmi formlarının da öğretilmesi gerektiğine işaret ediyor.

*Bu haber, The Telegraph'de "Wagwan? Street slang to be Britain’s main dialect" başlığıyla yayımlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ingilizce Londra