Belki iyi niyetle gönderdiniz ama... Bu emojiler, yanlış anlaşılmalara neden oluyor!
Dijitalleşen dünyalarımızda duygu ve düşüncelerimizi ifade etme biçimimiz de yeni bir form kazandı. Hislerimizi, emojilerle anlatır olduk. Peki, her gün dünya genelinde kullanılan 6 milyar emoji, herkes için aynı anlama mı geliyor? Yanıt: Kesinlikle hayır...
Yüz ifadeleri, nesneler, yerler, hava durumu, hayvanlar ve bitkiler için ayrıntılı tasarımları ve artan alternatifleriyle emojiler, dijital iletişimin vazgeçilmez öğelerinden birine dönüştü. 17 Temmuz | Dünya Emoji Günü’nde, akademik çalışmalara göre her gün 6 milyar adet kullanılan ve evrensel bir dil formuna kavuşan emojilere dair bir araştırma yayımlandı. Araştırma, emojilerin farklı kültürlerde yaygın anlamlarından daha farklı anlamlara gelebileceğini ve olumsuz durumlara sebep olabileceğini gösteren bilgilerle paylaşıldı.
“Baş parmak havaya” emojisi hakaret olarak algılanabiliyor
Derlenen verilerde, Türkçede “kabul”, “çok iyi”, “onaylıyorum”, “beğendim” gibi anlamlarla kullanılan “baş parmak havaya” emojisinin, Asya’da oldukça kaba bir el hareketi olarak görüldüğü belirtildi. Bin kişinin katılımıyla yürütülen ve Türkiye’de emoji kullanımına dair incelemeleri de içeren araştırmada, 5 kişiden dördünün (%83), bu emojinin farklı ülkelerdeki olumsuz anlamını bilmediği görüldü. Yaygın anlamı onaylama, beğeni, kabul olan bu emoji İran, Irak, Afganistan ve Nijerya gibi ülkelerden kişilerle sohbet edilirken dikkatli kullanılmalı.
Çin vatandaşları “gülen yüz” emojisine alınabiliyor
Açık kaynaklardan derlenen veriler, Türkçede sakin, dingin, bilge bir tebessümü temsil eden gülen yüz emojisinin Çin’de daha farklı bir anlama gelebileceğini de gösterdi. Çin’de gülen yüz emojisinin, gönderilen kişi için küçümseyici bir anlam taşıyabildiğini belirten araştırmacılar, “İnternet tarihinin en eski emojilerinden sayılan, başka bir varyasyonu' kahkahaya boğulan emojinin’ Türkiye'de en çok kullanılan emojilerden biri olduğunu bildiğimiz gülen yüz emojisi bile, farklı kültürlerde farklı anlamlara gelebiliyor.