Bebek gibi bakılan yavru sincap hayata böyle tutundu

düzce Kocaeli Yaşam Haberleri

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde ölmek üzereyken bulunarak, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince tedavi altına alınan yavru sincaplardan Fıstık hayata tutundu.

Akçakoca ilçesinde geçtiğimiz aylarda annelerini kaybetmiş halde bulunan iki yavru sincap, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştı.

Vatandaşların önerisi ile yavru sincaplara Fındık ve Fıstık isimleri verilmişti. Adeta bebek gibi bakılan ve tedavileri süren sincaplardan Fındık öldü.

Ekiplerin özverili çalışmaları sayesinde Fıstık ise hayata tutundu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünce yapılan paylaşımda Fıstık'ın koşup oynamaya başladığı bildirildi.

Bebek gibi bakılan yavru sincap hayata böyle tutundu - Resim : 1

ORMANYA'DA YENİ CANLI TÜRLERİ KEŞFEDİLDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği vatandaş bilimi etkinliği Tür Say Ormanya'da gerçekleştirildi. Bioblitz olarak bilinen ve Türkiye'de Tür Say olarak adlandırılan etkinlikte, bulunulan bölgenin flora ve faunası oluşturan tüm canlılar (ağaçlar, çiçekler, mantarlar, böcekler, kuşlar, memeliler vb. ) cep telefonlarına yüklenen "inaturalist" adlı uygulamaya çekilen fotoğraflar ile gerçekleştirildi. Alanında uzman eğitmenler ve doğa rehberleri eşliğinde gerçekleştirilen etkinliğe katılanlar dürbün, böcek gözlem kutuları veya büyüteçleri ve telefonlarını kullandı. 100’e yakın doğasever ile gerçekleştirilen etkinlik boyunca, 113 farklı tür kayıt alınarak 494 gözlem gerçekleştirildi.

100'e yakın doğaseverin katıldığı etkinlik, böcek doktoru olarak bilinen İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fatih Dikmen, Yaban Hayatı Fotoğrafçısı ve Kuş Gözlemcisi Ümit Malkoçoğlu, editör Dr. Hüseyin Cahit Doğan, Çankırı, Karatekin Üniversitesinden Doç. Dr. Tarkan Yorulmaz, On Dokuz Mayıs Üniversitesi Öğr.Gör. Dr. Arif Cemal Özsemir eşliğinde gerçekleştirildi.

Bebek gibi bakılan yavru sincap hayata böyle tutundu - Resim : 2

Boz ebabil, bahçe tırmaşıkkuşu, dağ bülbülü, karabaşlı iskete, dağ kuyruksallayanı gibi önemli kuş türleri kayda geçirilirken; uğur böceği, düz sırtlı kırkayak, tahta biti, ateş böceği ve atalanta kelebeği gibi çeşitli eklembacaklılar da Ormanya’da gözlemlenen türler arasına eklendi.
Dr. Hüseyin Cahit Doğan eşliğinde flora gözlemine çıkan katılımcılar; mercurialis annua (sultan otu), polygonum aviculare (kadımalak), salvia forskaehlei (dolmayaprağı), pytolacca americana (şekerciboyası), erigeron bonariensis (çakalotu) gibi çeşitli bitkileri gözlemleyip, kayıt altına aldı.

Doç. Dr. Tarkan Yorulmaz rehberliğinde fauna gözlemine çıkan ekip, Ormanya’da ilk defa akşamcı yarasa türünü gözlemleyerek kayıt altına aldı. Kuş gözlemcisi Ümit Malkoçoğlu rehberliğindeki ekip ise Ormanya’da ilk defa sürmeli çalıkuşunu gözlemleyerek kayıt altına aldı.

Kaynak: İHA