Bayram kahvaltınızda bunlar var mı? Yumurta detayına dikkat!
Ramazan ayının bitmesi ve bayramın gelmesiyle uzmanlar beslenme konusunda özellikle uyarıyor. Orucun ardından ilk kahvaltı için de önemli uyarılar yapılıyor. İşte yumurtadan peynire, hamur işlerinden şekerli gıdalara kadar dikkat etmeniz gerekenler...
Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata, hamur işleri gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten ve enerji içeriği yüksek gıdalar olarak bilinmektedir. Bu gıdaları bayramda aniden sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle vatandaşların Ramazan Bayramı'nı sağlıklı geçirmeleri için Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu yaptığı yazılı açıklamada, bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.
Bayram süresince yeterli ve dengeli beslenmek için, sağlıklı beslenme tabağında yer alan beş temel besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda tüketilmesi gerektiğine vurgu yapan Pamukçu, “Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden artırılmamalıdır. Öğün araları en az 2, en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlemelidir. Buna göre öğün sayısı 3 olarak planlanabilir. Gerektiğinde ara öğünlerde taze meyveler ya da az şekerli hoşaf ve kompostolar, ayran gibi içecekler beslenme düzenine eklenebilir" dedi.
BAYRAM SABAHI KAHVALTIDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER: YUMURTAYI...
Pamukçu, "Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal gibi tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir tercih edilmelidir. Haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek ve hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam tahıl ekmeklerinin tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir” dedi.
Besinlerin iyi çiğnenmesi gerektiğini söyleyen Pamukçu, “Ramazan Bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze veya az miktarda kuru meyveler; şerbetler yerine şekersiz veya az şekerli komposto hoşaf suları, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler ikram edilebilir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketilmelidir. Yetişkin bireyler imkânlar dâhilinde günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Lif içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engellerler” ifadelerini kullandı.