Barajlar alarm veriyor! İstanbul'u nasıl bir yaz bekliyor? Bünyamin Sürmeli değerlendirdi

Yaşam Haberleri Bünyamin Sürmeli Meteoroloji Genel Müdürlüğü

Kış ve ilk baharda yağışlar Marmara'da beklenen düzeyde olmadı. İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 50'nin altında kaldı. Peki İstanbul'u nasıl bir yaz bekliyor? Haber Global Meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli anlattı.

İstanbul'un barajlarında son 9 yılın en kurak haziran ayı yaşanıyor. Ne az miktarda yağan kar, ne de yağışlar barajlara can suyu oldu.

İstanbul'da yağışlı dönem geride kalırken barajlardaki doluluk oranı yüzde 50'nin altında kaldı.

İSKİ verilerine geçen yıl aynı tarihte barajların doluluk oranı yüzde 77.14'tü. Kış yağışları İstanbul'da beklenen ortalamada gerçekleşmedi. Baharda ise yağışlar geç geldi ama yetmedi. Dahası son 14 günde doluluk oranı yüzde 2 civarında düştü.

Haber Global Meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli, "bahar yağışları aslında barajları dolduracak tipte değil. Barajlarımız çok boştu ve bunun üzerine gelen bahar yağışları bizde ancak yüzde 15 kadar yukarıya taşıyabildi. Ege'de İç Anadolu'da Akdeniz'de Karadeniz'de ortalamanın çok üzerinde. Ama Marmara bu alanda kalmıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl 12 Haziran'da barajlarda 670 milyon metreküp su vardı. Bu yıl oran 407 milyon metreküpe gerildi. İstanbul'un kaderini sonbahar yağışları belirleyecek.

Sürmeli "yaz aylarındaki coğrafyamızın gerçeği yağışlar azalır. Sonbahardaki durum daha belirleyici olacak barajlarımız sınırlı zamanlar içindir. Önümüzdeki sonbahar daha önemli daha belirleyici. Yazın biz tüketiyor olacağız." diye konuştu.

İstanbul'un önümüzdeki yıllarda kuraklıktan kurtaracak tek yol ise tasarruf...

Sürmeli, "artık coğrafyamızın gerçeğini kabul edip ona göre bir su yönetimi gerekiyor. Evlerde yapılacak tasarruf çok önemli. Temizlik için olsun kullanım için olsun. Tavan seviyede tasarruflu davranılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

kış İstanbul baraj su doluluk