Balık almadan önce mutlaka bilmek gerekiyor! Balığın bayat olup olmadığını anlamak için buna bakmalısınız
Sonbahar aylarında artan balık tüketimi ile birlikte uzmanlar da balığın tazeliği hakkında açıklamalarda bulundu. Pek çok kişi balık satın alıp tüketse de aslında neredeyse kimse balığın tazeliğini nasıl ayırt edebileceğini bilmiyor. Balık almadan önce bu detaylara dikkat etmek gerekiyor.
Satın aldığımıza balıkların tazelik seviyesine pek çok zaman dikkat etmiyoruz. Ancak balığın tadından sağlıklı yapısına kadar pek çok durumu etkileye tazeliği balığın vücudumuza sağladığı yararın zarara dönüşmesine de neden olabiliyor.
Sonbahar aylarının gelişiyle berber balık tüketiminin de artması sonrasında uzmanlar taze balık seçmenin püf noktalarını birer birer açıkladı. Doğal yöntemler ve pratik bilgiler ile taze balıklar tüketebilirsiniz. İşte deniden yeni çıkmış taze balıkları ayırt etmenin püf noktası olan pratik bilgiler:
Balığın kokusu: Balıkların taze olup olmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken püf noktalardan biri kokusudur. Taze balık kendi kokusunu beli eden deniz havasına sahip iken bayat balık keskin ve rahatsız edici bir koku yayar. Amonyak ya da çürük yumurta benzeri bir koku alıyorsanız balık bayat demektir.
Balığın dokusu: Balığı elinize aldığınızda sert ve elastik bir dokusu olmalıdır. Eğer taze bir balığa elinizle bastırırsanız balık kısa sürede etini yeniden toplayacaktır. Ancak bayat balık çöktüğü şekilde kalır ya da eti dağılarak parçalanır. Hatta bazen balık bayatladığında dokusu yapışkan bir hal alır.