Aynı suyu tekrar tekrar kaynatanlara kötü haber! Uzmanlar suyu tekrar kaynatanlara 'sakın' diyor
Bugüne kadar pek çoğumuzun zararsız olduğunu düşündüğü bir konuda aslında yanlış hareket ettiğimiz ortaya çıktı. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar suyun tekrar kaynatılmasının insan sağlığına zararlı olduğunu gösterdi.
Suyun kaynatılması suyun içerdiği kir ve kirecin arındırılması ve daha sağlıklı hale getirilmesi için en uygun yöntem olarak biliniyor. Özellikle kış aylarında bitki çaylarında ve hazır kahvelerde kullanmak üzere sıklıkla kaynattığımız su ile ilgili ise uzmanlardan açıklama geldi.
Suyun fazladan kaynatılıp belirli bir kısmının daha sonra yeniden ısıtılması ve kaynatılması sonucunda suyu yapısında bazı zararlı etkilerin ortaya çıktığı gözlemlendi. Uzmanlar suyun tekrar kaynatılmaması gerektiğini açıkladı. İşte suyun tekrar tekrar kaynatılmasının sağlık açısından neden olduğu zarar:
Suyun yeniden kaynatılmaması su içerisindeki çözünmüş tuz yani nitrat seviyelerini artırıyor. Bu normal şartlarda zararlı değil. Ancak aynı suyun yeniden kaynatılması nitratların lösemi, kanser ve hoçkin lenfoma gibi ciddi hastalıklara neden olan bir toksin şeklinde bilinen nitrozamin haline gelmesine neden oluyor.
Ayrıca suyun yeniden kaynatılması sudaki arsenik miktarını artırıyor. Normal dozlarda arsenik sağlığımız açısından herhangi bir zarara neden olmaz. Fakat artan arsenik miktarı kanser, kısırlık, kalp krizi ve mental hastalıkların önünü açmaktadır.
Yüksek oranda arsenik içeriği olan suyun tüketimi uzun vadede dolaşım sistemi hastalıklarının ve cilt tahrişinin de ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir.
Ayrıca suyun içerisindeki florür miktarı da yeniden kaynatma ile artışa geçer. Suda çözünen florürün yüksek oranda vücuda alınması kırıklara, kemiklerde ağrı ve hassasiyete eden olur. Kemik bozulmalarının önünü açar.
Suyun tekrar kaynatılması böbrek ve safra kesesi taşlarına neden olan kalsiyum miktarının da artışa geçmesine neden olacaktır.