Ash Ketchum, Pokemon dünyasında nihayet zirvede! Peki neden 25 yıl sürdü?

Yaşam Haberleri
Ash Ketchum, Pokemon dünyasında nihayet zirvede! Peki neden 25 yıl sürdü?
Ash Ketchum, serüveninin 25. yılında dünyanın zirvesine çıkmayı başardı. Soldan sağa: Dracovish, Sirfetch’d, Gengar, Lucario ve Dragonite. Ash ve Pikachu, Gengar'ın önünde şampiyonluk kupasıyla görülüyor. Fotoğraf: The Pokemon Company

Televizyonlarda yayınlandığı dönemde Türkiye'yi ve tüm dünyayı kasıp kavuran çizgi film Pokemon'un baş karakteri Ash Ketchum, nihayet dünya şampiyonu olmayı başardı. Peki macerasının 25. yılında bu zafere erişen Ash, dünyanın en iyisi olmak için neden bu kadar beklemek zorunda kaldı?

Dikkat! Bu yazı Pokemon hikayesine ilişkin önemli bilgiler (spoiler) içermektedir.

Pokemon ülkemiz gençlerinin çoğunun unutamadığı ve doyamadığı bir tat olarak hafızalarına kazındı. Karakterleri, öyküsü, komedisi, hüzünlü anları, kartları, tasoları, oyunlarıyla dünyayı kasıp kavuran bu hikaye baş kahramanı Ash Ketchum, yoldaşı Pikachu ve dostlarının Pokemon evrenindeki yolculuğuyla milyonlarca hayrana ulaşmayı başardı. Bu dünyadan gelen son haber ise Pokemon'un bir şekilde yakınından geçmiş herkesi heyecanlandırmaya ve herkesin yüzünde gururlu bir tebessüm oluşturmaya yetti.

Dile kolay 25 yıllık serüvenin ardından Ash Ketchum nihayet dünya şampiyonu olmayı başardı!

Hikayeyi çizgi filmden hatırlayanlar meşhur şapkası ve sakarlıklarıyla Ash'in Indigo League adı verilen turnuvaya katılmak için rozet toplamaya çalışmasını anımsıyor ancak söz konusu animeyi derinden ve yakından takip etmeyenlerin aklında bir soru da beliriyor: Ash'in dünya şampiyonu olması nasıl 25 yıl sürdü? Ash hem başrol hem de çok iyi bir Pokemon ustası değil miydi?

BAŞROLDE ASH VARDI AMA...

Evet, Ash başroldü ancak onun hikayesini özel kılan, turnuvalarda elde ettiği olağanüstü başarısı değil yolculuk esnasında başına gelenler, Pokemon evreninde yaşanan kritik olaylarla yolunun keşismesi, dostluğu, dürüstlüğü ve iyiliği tercih etmesiydi. Bizler Ash'in sıcak ve sevgi dolu macerasını izlerken orijinal dizinin daha sonra sinema filmine dönüşecek çatı öyküsünü ise Roket Takımı'nın lideri Giovanni'nin Mew'dan klonlanan "genetik Pokemon" Mewtwo'ya erişmesi oluşturmaktaydı.

Türkiye'de de yayınlanan orijinal hikayede hatırlanacağı üzere henüz 10 yaşında evinden ayrılarak Pokemon ustası olmak için yola çıkan Ash, ilk turnuvası olan Indigo Plateau Conference adlı turnuvaya Son 16 Turu'nda veda eder.

Bu turnuvadan sonra ilk hikayenin geçtiği Kanto bölgesinden Johto'ya giden ve buradaki Silver Conference adlı lige katılmak üzere rozet toplayan Ash, bu macerasında turnuvanın ilk turunda ezeli rakibi Gary'yi mağlup etmeyi başarsa da çeyrek finalde elenir. Silver Conference'tan sonra dört farklı turnuvada daha boy gösteren Ash, katıldığı son büyük turnuva olan Lumiose Conference adlı organizasyonu ise ikinci sırada bitirir.

Tüm bu hikayenin başka bir boyutu daha var. YouTube'da ve forumlarda Pokemon sevdalıları sıklıkla “Ash'in aslında ne kadar başarılı olduğunu”, “Ash'in ve Pokemon'larının eksik yanlarını” ele almakta. Temel argüman ise “Başlangıç seviyesindeki Pokemon tutkunları, Ash'in çok iyi bir kadrosu olduğunu ve onun gayet güçlü bir Pokemon ustası olduğunu düşünebilir ancak hem Pokemon'larının saldırı ve savunma çeşitliliği hem de Ash'in stratejisi onun en iyiler arasında gösterilemeyeceğini ortaya koyuyor” şeklinde.

Örnek vermek gerekirse YouTube'da yüz binlerce kez izlenen ve gerçek insanların mücadele ettiği resmi Pokemon turnuvalarında rekabetçi oyuncuların kullandığı kadrolar oldukça farklı. Ortalama bir Pokemon izleyicisinin tandığı Pokemon'lar, özellikle Ash'in Pokemon'ları bu tarz rekabetçi turnuvalarda ekseriyetle yer alamıyor. Charizard, Snorlax ve Ash'in ilerleyen sezonlarda kullandığı Incineroar, Greninja gibi Pokemon'lar istisna olarak gösterilebilir.

Ash Ketchum, Pokemon dünyasında nihayet zirvede! Peki neden 25 yıl sürdü? - Resim : 1
Ash şampiyonluğa ulaşırken son maçta zaferi getiren 7'de 77'ye milyonlar sevgilisi Pikachu oldu. Fotoğraf: Fotoğraf: The Pokemon Company

Dolayısıyla Ash'in 25 yılın sonunda elde ettiği dünya şampiyonluğu da çok özel bir noktada duruyor. Zira zaman zaman “eleştirilse de” tüm Pokemon tutkunları için Ash çok özel bir yerde durmakta. Nihayet kahramanımız hayalindeki zafere Alola bölgesinde düzenlenen Manalo Conference adlı turnuvada ulaştı. Finaldeki son mücadelede boy gösteren Pikachu'nun yanı sıra Dracovish, Gengar, Sirfetch’d, Lucario ve Dragonite kadrosuyla şampiyon olan Ash, dizinin hepimizin ezbere bildiği jenerik şarkısının ilk cümlesindeki “En iyi olmak istiyorum, kimsenin olamadığı kadar” hedefini de gerçekleştirmiş oldu.

Pokemon Company International’ın Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Taito Okiura'nın söz konusu zaferle ilgili yorumu da aslında Ash'in karakter gelişiminde neyin vurgulandığını ortaya koyuyor:

“Ash Ketchum’un 25 sezon boyunca 'Dünyanın En İyi Pokemon Eğitmeni' unvanını kazanmak için gösterdiği azim, eğitmen olmanın ne demek olduğunu en iyi yansıtan özellik.”

Aynı zamanda Ash'i dünya sıralamasında bir numaraya da taşıyan bu zafer beraberinde başka bir tartışmayı da getirmekte. Ash'in öyküsünün sona erdiği konuşulurken yeni bir başrolle yeni bir maceranın başlayacağı öne sürülmekte.

Kaynaklar: Bulbapedia, YouTube, CNET, Polygon, Eurogamer

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri