Araştırma yapıldı, ilk doğan çocuklar gerçekten diğer kardeşlerinden daha mı zeki?
ABD başkanlarından Nobel ödülü kazananlara kadar ezici çoğunluk ilk doğanlara ait. 23 NASA astronotun 21'i de öyle. Peki gerçekten ilk doğan çocuklar daha mı zeki oluyor?
2007'de Norveçli epidemiyologlar Petter Kristensen ve Tor Brejerkedal 250 bin aile için IQ ile doğum sırası arasında küçük ama güvenilir bir negatif ilişki olduğunu gösteren bir çalışma yayınladı. Araştırma sonucuna göre bir kişinin ne kadar çok kardeşi varsa IQ'u o kadar düşük oluyor. Peki bu iliş ki nasıl açıklanabilir. Bilim insanlarına göre bu konuda 4 teori var.
Birinci teoride aile büyüklüğü rol oynuyor. Ebeveynler her çocuğu aynı miktarda zaman ve kaynak ayırmak isterler. Ancak çocuk sayısı birden fazla olduğunda bu zaman ve kaynağın paylaştırılması gerekiyor. İki çocukta bile yarı yarıya aile ilgisi azalıyor. Aile ne kadar küçükse çocuk o kadar çok ilgi, zaman ve kaynağa sahip oluyor. Aile büyüdükçe çocuk başına bu veriler azalıyor.
Üçüncü teori ise birleşme teorisi. Ev ortamı entelektüel bir kültür ise çocuklar daha zeki olarak büyüyeceklerdir. Bir çocuğa yetişkinmiş gibi davranır sanız olgunluğu daha da artacaktır. Ebeveynler çocuk yetiştirmede daha deneyimli hale geldikçe çocuklarına mini yetişkinler gibi davranma olasılıkları azalacaktır. Daha küçük çocuklar, kendilerinden önce doğan kardeşlerinden daha seyreltilmiş bir entelektüel ortamda büyürler.