Aman dikkat sahte çıkabilir! Uzmanlar doğal ve gerçek balı sahte baldan ayırmanın püf noktasını açıkladı
Bal sağlıklı yapısı ile hastalıklara karşı vücudumuzu korumaya alana doğal besinlerden biridir. Aynı zamanda lezzeti ile tatlılardan bitki çaylarına ve atta kahvaltı sofralarına kadar pek çok şekilde kullanılan balın gerçek olduğunu anlamanın ise bir püf noktası var.
Balın sağlıklı yapısından faydalanmak ve lezzetini tam anlamıyla tatmak için doğal olanından almak gerekiyor. Ancak piyasada fazlasıyla sahte bal bulunuyor ve çoğu zaman insanlar farkında olmadan doğal bal aldığını sanarak sahte bal alıyor. Şeker şurubu ve katkı maddelerinden hazırlanan sahte bal ise gerçek balın tersine vücut için zararlı bir gıda olarak biliniyor.
Doğal ve gerçek balı sahte baldan ayırmak için uzmanlar bazı doğal yöntemler öneriyor. Sahte balı anlamanın püf noktası olan pratik bilgiler sayesinde hem sağlıklı hem de lezzetli bal alabilir ve sahte bala yüksek ücretler ödemek zorunda kalmazsınız. İşte gerçek balı anlamanın püf noktası olan doğal yöntemler:
Su testi: Gerçek balı sahte baldan ayırmak için kullanabileceğiniz doğal yöntemlerden biri su testidir. Gerçek bal suya bırakıldığı zaman çözünmez ve dibe çöker. Sahte balın içerdiği şeker şurubu ise suya karışacaktır. Bu yöntemi uygulamak için bir kaşık balı bir bardak suya bırakın. Eğer dağılmadan dibe çökerse bal gerçek demektir.
Ateş testi: Balın gerçek olup olmadığını anlamanın bir başka doğal yöntemi ise ateş testidir. Gerçek bal su içermediği için balın içerisine sokulan ateş anmaya devam eder. Ancak sahte bal su ve katkı maddeleri içerdiği için ateş içinde sönecektir. Bir kibriti yakarak balın içine sokun. Eğer kibrit kısa bir süre daha yanmaya devam ediyorsa bal gerçektir.
Renk ve yoğunluk: Gerçek bal sahte bala göre daha koyu bir renktedir ve daha kıvamlı bir yoğunluğa sahiptir. Gerçek balı kaşıkla dökmeye başladığınızda ip gibi uzar ve kesilmeden dökülür. Sahte bal ise daha çık renkte ve daha akışkandır. Hemen akacaktır ve kabın içinde hemen şeklini geri kazanacaktır. Ancak kaba geri dökülen geçek balın kat kat üst üste bindiğini görebilirsiniz.