Airfryer kullanırken bu hatayı sakın yapmayın! Pratik şekilde yemek pişirmek isterken sağlığınızla oynuyor olabilirsiniz
Son dönemde oldukça popüler hale gelen mutfak aletlerinden olan Airfryer kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Henüz yeni bir teknoloji olan Airfryer'da pişirilen yemekler her ne kadar pratik şekilde hazırlansa da bazı hatalar sağlığımız tehdit ediyor.
Son yıllarda hayatımıza dahil olan teknolojik aletlerden Airfryer ile yemek hazırlamak artık hem daha pratik hem de hızlı bir hale geldi. Ancak Airfyer kullanımı çok yeni olduğundan öğrenilmesi gereken de pek çok durum bulunuyor. Airfryer kullanımında yapılan bazı hatalar sağlığımızı tehdit edecek ciddi sonuçlar ortaya koyuyor. Pek çok kişinin farkında bile olmadan tekrarladığı bu hata sağlığımıza oynuyor.
Airfryer kullanırken çoğumuzun bilmediği ancak sonuçları ciddi olabilecek bazı durumlar var. Bu hatalardan bir tekrarlandığı takdirde ise sağlık sorunları bir bir ortaya çıkıyor. Daha sağlıklı bir şekilde yemek hazırlamak için Airfryer kullanmanın püf noktalarının öğrenilmesi oldukça önemli. İşte mutlaka yapılmaması gereken Airfryer kullanım hatalarından bazıları:
Karbonhidratlarda sıcaklığa dikkat: Airfryer'da pişirilen yemekler içerisinde karbonhidratların özel bir yeri bulunuyor. Özellikle karbonhidrat ağırlıklı yemekler pişirirken ayarlanan sıcaklığa dikkat etmelisiniz. Patates ve ekmek gibi karbonhidratların pişirilmesi esnasında eğer sıcaklık 120-140 derecenin üzerine çıkarsa besinlerin üzerinde akrilamid adı verilen koyu renkli bir kimyasal oluşur.
Akrilamid üzerinde yapılan araştırmalar düzenli şekilde ya da uzun süre içerisinde tekrarlı tüketiminin kansere yol açacağını ortaya koyuyor. Bu nedenle karbonhidrat ağırlıklı yemekleri pişirirken sıcaklığa dikkat etmek ve kontrol altında tutmak daha sağlıklı olacaktır.
Kullandıktan sonra temizleyin: Airfryer kullanırken yaygın şekilde yapılan bir başka hata da pişirme kağıdı gibi ürünlerin kullanılması sebebiyle her yemeğin ardından temizlik yapılmaması. Ancak bu fazlasıyla yanlış bir davranış. Her ne kadar pişirme kağıdı kullansanız da yine de kalabilecek artık besin parçalarına karşı temizliğin tekrarlanması gerekiyor. Kalan artık besinler Aifryer içinde zararlı mikroorganizma oluşumunu tetikliyor ve bu sıradaki yemeğe de sıçrayarak sağlığınızı tehdit ediyor. Bu nedenle temizliğin düzenli olması oldukça önemli.
Alüminyum folyodan uzak durmak en sağlıklısı: Aifryer daha çok fırın işlevi gördüğü için çoğu kişi alüminyum folyo kullanımında sorun görmemektedir. Ancak bu düşünce de çöpe atılması gerekenler arasında. Sıcaklık ile birlikte alüminyum folyoda bulunan alüminyum besinlere geçmeye başlıyor. Vücuda alınan alüminyum ise beyin gibi hayati organlar için ciddi bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor. Aslında bu durum fırınlarda kullanılan alüminyum folyo için de geçerli. En sağlıklısı ise kullanmamak olacaktır.