40 yıllık usta aşçının kitabından çıkan sır! Nohudu lokum gibi yumuşatmanın yolu meğer bu yöntemde gizliymiş
Türk mutfağında önemli yemeklerden biri olan nohut yemeğini pişirmenin püf noktası nohutların yumuşacık olmasını sağlamaktan geçiyor. Nohutların lokum gibi yumuşaması ve yemeğe lezzet katması için bu doğal yöntemden yardım alabilirsiniz.
Türk mutfak kültüründe bakliyatların ve özellikle nohut ve kuru fasulyenin yeri oldukça önemlidir. Usta aşçı olmanın gerekliliklerinden biri olan nohut yemeği hazırlamanın püf noktası ise nohutların lokum gibi yumuşamasını sağlamak ve yine de dağılmasını engellemekten geçer.
Tam kıvamında bir nohut yemeği hazırlamak için kullanabileceğiniz bazı doğal yöntemler var. Yemek tarifleri içerisinde nohudu yumuşatmanın püf noktası olan doğal yöntemler usta aşçıların tarif kitaplarından sofralarınıza sızıyor. İşte nohudu lokum gibi yumuşatmanın püf noktası:
Nohutları suda bekletme: Nohut yemeğine eklenen nohutların yumuşaması için bir gece öncesinden suda bekletilmeleri gerekir. Ancak bu yöntemi uygularken dikkat etmeniz gereken şey ise nohutların 8 saatten az suda kalması halinde çok diri kalacağı. Aynı şekilde 12 saatten fazla ıslanan nohutlar ise pişerken dağılacaktır. Bu nedenle nohutları su içinde 8-12 saat aralığında bekletmeniz gerekiyor.
Buzlu su ile pişirme: Nohutları ıslatmak için bir gece öncesinden suya bırakmayı unuttuysanız daha hızlı bir yöntemle de yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntemi uygulamak için nohutları yıkayın ve bir düdüklü tencereye koyun. Ardından üzerine bolca buzlu su ilave edin. Düdüklünün kapağını kapatın ve bu şekilde 2-3 saat kadar pişmeye bırakın. Pişen nohutların yumuşadığını görebilirsiniz.
Karbonat ile ıslatma: Nohutların tamamen yumuşaması ve kabuklarının diri kalmaması için aynı zamanda karbonat ile ıslatabilirsiniz. Bir gece önceden ıslatacağınız nohutları suya bir kaba alın. Üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ile doldurun ve suya 1 yeme kaşığı karbonat döküp üzerini kapatın. Bu şekilde 1 gece bekleyen nohutlar piştiğinde yumuşacık olacaktır.