23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nda neler yaşanacak? Sonbahar Ekinoksu doodle oldu!

23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nda neler yaşanacak? Sonbahar Ekinoksu doodle oldu!

Sonbahar Ekinoksu, Google tarafından bir sürprizle kullanıcıların karşısına çıktı. Sonbahar ekinoksu, Google'ın ana sayfasında doodle olarak yer aldı. Peki, ekinoks nedir? İşte merak edilen tüm detaylar...

Sonbaharın ilk günü olarak kabul edilen 23 Eylül ekinoksu, popüler arama motoru Google tarafından unutulmadı. Gece saatlerinden itibaren arama motorunu ziyaret eden kişiler Sonbahar Ekinoksu Doodle'ı ile karşılaştı. Peki, ekinoks nedir? 

SONBAHAR EKİNOKSU NEDİR?

Sonbahar'ın ilk günü olarak kabul edilen 23 Eylül, ekinoks olarak adlandırılır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzamaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur.

23 Eylül, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar, Güney Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu, Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır. Yine bu ekinoks tarihin ardından, Güney Yarım Küre'de gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar. Bu durum, Kuzey Yarım Küre için ise tam tersidir. 

Bir diğer ekinoks tarihi olan 21 Mart'ın özellikleri daha detaylı incelendiğinde ise, öncelikle Güneş ışınlarının bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küreye dik düşmeye başlandığı görülür. Yine bu tarihte Kuzey Yarım Kürede gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar. Bu durum, Güney Yarım Küre içinse tam tersi bir durumdur. 23 Eylül itibarıyla Kuzey Yarım Küre Sonbahar, Güney Yarım Küre ise İlkbahar mevsimine girer. 

23 Eylül 2019 ekinoks nedir Google doodle