1 Ekim Dünya Kahve Günü'ne özel kahve rehberi
Dünyanın dört bir yanında, 1 Ekim Dünya Kahve Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Peki, resmi olarak 2015 yılında kutlanmaya başlanan 'Dünya Kahve Günü'nün çıkış hikayesi nedir? Ne zaman kutlanmaya karar verildi? Kahve sağlığı nasıl etkiliyor?
Uluslararası Kahve Organizasyonu (International Coffee Organization), her sabah kokusu ve lezzetine sarıldığımız kahveye özel bir günün kutlanması gerektiğine Mart 2014'te karar verdi. Bu karar, 1 Ekim 2015'de Milano'da açıklanarak, Uluslararası Kahve Günü kutlanmaya başlandı.
1 Ekim Dünya Kahve Günü'ne özel, dünyanın çeşitli yerlerinde kahve tadım etkinlikleri düzenleniyor. Günümüzde bu özel gün, farklı ülkelerde farklı tarihlerde kutlanıyor.
İşte o tarihler ve ülkeler...
Danimarka: 6 Mayıs
Brezilya: 24 Mayıs
Kolombiya: 27 Haziran
Kosta Rika: 2 Eylül
İrlanda: 19 Eylül
KAHVE SAĞLIĞI NASIL ETKİLİYOR?
Türkiye'de olduğu gibi dünyada da en sevilen içecekler arasında yer alan kahvenin sağlıkla ilişkisini, Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak anlattı.
KALP KAYNAKLI ÖLÜM RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR
Kahve içenler; kalp krizi, felç ve kalp yetmezliğine bağlı ölüm risklerinden korunduğu kadar, kanser ve Alzheimer’a bağlı ölüm risklerinde de korunuyor. 80 binden fazla kahve tiryakisi kadınla yapılan uzun süreli araştırma sonucuna göre; haftada 2-3 fincan kahve içen grupta risk faktörlerinde yüzde 19'luk bir azalma görünürken, haftada 4 veya daha fazla fincan kahve içen grupta risk faktörlerinde azalmadaki bu oran yüzde 20'ye çıkıyor. Araştırma sonuçlarına bağlı yapılan yeni araştırmalar bu sonuçların cinsiyetten bağımsız olarak aynı sonuçları gösterdiğini gösteriyor. Damarları kaplayan endotel hücreler sağlıklı olduğunda, kan daha kolay akış sağlıyor ve bu durum kalbin görevini yerine getirmek için daha fazla efor harcamasına engel oluyor.
DÜZENSİZ KALP ATIŞI İÇİN DOĞAL REÇETE
Klinik deneyimler, kafeinin kalp atım hızı değişkenliği düşük, kalp rahatsızlığı olan veya kalp krizi geçiren insanlar için bazı durumlarda sorun yaratabileceğini söylüyor. Ancak araştırmalar, düzenli bir kahve içicisi için, yani günlük ortalama 2-4 fincan aralığında kahve içen birisi için olumsuz etki yaratmadığını gösteriyor. Kafein vücuda girdiğinde, sempatik sinir sistemini uyarıyor. Bu, kan basıncının yükselmesine, adrenalinin salınmasına neden oluyor; kalbin daha sert ve daha hızlı atmasını sağlıyor.
YÜKSEK TANSİYONU OLANLAR KONTROLLÜ TÜKETMELİ!
Uzun vadeli kafein tüketiminin yüksek tansiyon geliştirme olasılığını artırabileceği düşünülürken, birçok çalışma bu yaklaşımın doğru olmadığını gösteriyor. Ancak zaten yüksek tansiyonunuz varsa, kahvenin ve dolayısı ile kafeinin bir risk oluşturabileceği unutulmamalı. Kısaca tansiyon riskiniz varsa ve kan basıncınızı kontrol etmekte zorlanıyorsanız, kahve içerken kalp sağlığınıza daha fazla dikkat etmeniz gerekebilir.
FİLTRE KAHVE KOLESTEROLÜ KÖTÜ ETKİLEMEZ
Günlük sadece 1-2 fincan kahve içiyorsanız, kolestrol açısından sorun görünmüyor. Ancak günlük kahve tüketiminiz daha fazla ise kolestrole etkisi daha düşük olan filtre kahveyi tercih etmelisiniz.
İYİ BİR İDRAR SÖKTÜRÜCÜDÜR
Kafein, iyi bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle, magnezyum, potasyum ve B vitaminleri gibi hayati olan ve suda çözünebilir besinlerin kaybına sebep olabilir ve daha güçlü diüretiklerle aynı riskleri taşır. Eğer günde 6 bardak ve üstü kahve tüketiyorsanız, kahvenize süt ekleyerek bu olumsuz etkiyi azaltabilirsiniz.