WhatsApp mesajlarınız gerçekten güvende mi? Tedirgin eden rapor yayınlandı

WhatsApp
WhatsApp mesajlarınız gerçekten güvende mi? Tedirgin eden rapor yayınlandı

New York merkezli araştırma kuruluşu ProPublica'nın yayınladığı rapora göre, sosyal medya devi Facebook, bünyesindeki WhatsApp'ın kullanıcı verilerine erişiyor. Erişilmez olduğu savunulan "Uçtan uca şifreleme" sistemi de aslında devre dışı!

New York merkezli ProPublica şirketi tarafından yayımlanan yeni bir raporda,  Facebook çalışanlarının WhatsApp’taki mesajları okuyabildiğini ve sesleri dinleyebildiğini iddia dildi. Ayrıca özel yazılımlar sayesinde mesajlara erişildiği de belirtildi. Facebook’un mesajların görüntülenebilmesi için de birçok noktada 1000’den fazla sözleşmeli personeli olduğu ifade edildi. 

Rapora göre, “uçtan uca şifreleme” denilen sistem de aslında devre dışı kalıyor. Normalde “uçtan uca şifreleme” sistemi doğrudan mesajı gönderen ve mesajı alan kişi arasında bağlantı sağlıyor, araya sızmak ve verilere erişmek isteyenlere fırsat verilmiyor. Ama iddialar bunun uygulanmadığını gösteriyor. Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg üç yıl önce WhatsApp’ta içerikleri görmediklerini söylemişti. Ama ProPublica’nın iddası, tam aksine Facebook’un tüm WhatsApp mesajlarına ulaştığı şeklinde.

UÇTAN UCA VAADİ

"Bu sohbette gönderdiğiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar, uçtan uca şifrelemeyle korunmaktadır. Bu sohbetin dışında bulunan hiç kimse, mesaj ve aramalarınızı okuyamaz ve dinleyemez."

Dünyanın en çok tercih edilen platformlararası çalışma özelliğine sahip anlık mesajlaşma ve arama uygulaması WhatsApp, kullanıcılarının mesajlarının güvenli olduğunu bu mesajla duyuruyor.

Şirketin açıklamasına göre WhatsApp'ın uçtan uca şifreleme güncellemesi fotoğraf, mesaj, video, sesli mesaj, belgeler ve aramalar üçüncü şahsların eline geçmesini engelliyor. Kurulduğu günden bu yana birçok kişi tarafından güvenilen uygulama olduğu için, WhatsApp'ın temel pazarlama noktası, uçtan uca vaadiydi. 

Ancak ortaya çıkan son raporlar, tüm savunmalara karşın Whatsapp'ın güvenli olmadığını iddia ediyor.

Kaynak: Haber Global TV

ProPublica Whatsapp