Torba yasa ile sosyal medya nasıl etkilenecek? İşte tüm detaylar

Türkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamındaki yeni yasal düzenleme paketine sosyal medya ağlarını da dahil etti. Facebook, Twitter, Instagram ve TikTok dahil tüm sosyal ağlar, 5651 sayılı kanun kapsamına alınıyor.

Koronavirüs ile mücadele için alınan ek tedbirleri kapsayan torba yasa teklifiyle Türkiye'de Facebook'undan, Twitter'ına; Instagram'ında TikTok'una tüm sosyal ağları yakından ilgilendiren yeni düzenlemelere gidiliyor. 

"Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağı" adını taşıyan torba yasa teklifi, 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun"da da değişiklikler öngörüyor.

Öngörülen değişiklikler kapsamında; kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerik, bilgi veya veri oluşturmalarına, paylaşmalarına ya da görüntülemelerine imkan veren gerçek ve tüzel kişiler "sosyal ağ sağlayıcı" olarak tanımlanıyor. Düzenlemenin önümüzdeki hafta meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Torba yasa taslağının 56. Maddesinde sosyal ağlarla ilgili olarak yapılması planlanan yasal değişikliğin gerekçesi şöyle açıklanıyor: 

"Sosyal medyada yer alan hukuka aykırı içeriğin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi hususunda içerik veya yer sağlayıcılar bakımından yetkili bir muhatap bulamamak ya da çok geç bulmak, uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. 5651  sayılı Kanunda bu konuya ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu  nedenle kanunda yer alan bu boşluğun doldurulması hedeflenmiştir." 

HANGİ YÜKÜMLÜLÜKLER GETİRİLİYOR?

Yasa teklifinde doğrudan sosyal ağları ilgilendiren şu düzenlemeler yer alıyor:

- Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK),Erişim Sağlayıcıları Birliği, adli veya idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi ve kişiler tarafından bu Kanun kapsamında yapılacak başvuruların cevaplandırılması için yetkili en az bir kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemek ve bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK'ye bildirmekle yükümlü olacak. Sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilir bir şekilde internet sitesinde yer verecek. 

TRAFİĞİ YÜZDE 95'E KADAR KISILACAK

- Türkiye'de temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağa, BTK tarafından bildirimde bulunulacak. BTK, bildirimden itibaren 30 gün içerisinde temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirmeyen sosyal ağın internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 ve yine bu karardan itibaren 30 gün içerisinde söz konusu yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde ise yüzde 95 oranında daraltılması için sulh ceza hâkimliğine başvurabilecek. Hâkim tarafından verilen kararlar erişim sağlayıcılara bildirilmek üzere BTK'ya gönderilecek. Kararların gereği, bildirimden itibaren derhâl ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilecek. Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmesi halinde karar kendiliğinden hükümsüz kalacak. 

- Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağlar, kişisel hakların ihlali ve özel hayatın gizliliği kapsamındaki içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvuruları en geç 72 saat içinde cevaplamakla yükümlü olacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağlara, 100 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak. 

5 MİLYON TL'YE KADAR PARA CEZASI

- Sosyal ağlar, kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ve başvurulara ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren raporları 3 aylık dönemlerle BTK'ya bildirecek. Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağlar, Türkiye'deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de barındırmak zorunda olacak. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen sosyal ağlara 1 milyon TL'den 5 milyon TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak. 

sosyal medya torba yasa