TikTok ve Twitch yayıncılıkta neyi değiştirdi? Reklam değil ödül bazlı sistem...

ÖZEL HABERLER
TikTok ve Twitch yayıncılıkta neyi değiştirdi? Reklam değil ödül bazlı sistem...
Çok yüksek abone sayısı olmayan Twitch hesapları üzerinden dönen binlerce dolarlık ticaret yasal otoritelerin de dikkatini çekiyor.

Sosyal medya TikTok'la birlikte geri dönülemez bir biçimde değişti. Artık canlı yayınlarda ödül toplamaya odaklı içerik üreticileri akla hayale gelmeyecek işler yapıyor. Dolandırıcılık yapan da var göğüslerine silikon taktıran da...

Sosyal medya platformlarının en büyük isteklerinden biri kullanıcıların sıkılmaması için platformu sürekli ‘eğlenceli’ kılmak. Bu eğlence için en önemli aktör ise içerik üreticileri. İçerik üreticileri ne kadar ‘güzel’, kaliteli ve kullanıcıların beğenilerine yönelik içerikler koyarlarsa, bu platformların reklam geliri o kadar artıyor. Bu artışla birlikte bugün adına ‘fenomenler’ dediğimiz sosyal medya ünlüleri de ciddi anlamda para kazanıyorlar.

NORMALDE YAPMAYACAKLARI ŞEYLERİ YAPIYORLAR

TikTok ve Twitch ile birlikte ise sosyal medya üzerinden içerik üreterek para kazanma modeli biraz değişti. Yeni sistemde canlı yayınlar ön planda. İçerik üreticileri ‘canlı yayın açarak’ hünerlerini sergiliyor ve buradaki hünerlerine göre onlara gönderilen hediyelerden para kazanıyorlar.

Buradaki hüner her zaman şarkı söylemek, dans etmek veya bir bilgisayar oyununu yorumlamak olmayabiliyor. Pek çok insan belirli bir bağış ve izlenme karşılığında üstlerini çıkarıyor, bir birlerine tokat atıyor, normal hayatta yapmayacakları pek çok şeyi yapıyorlar.

TikTok’ta canlı yayın performansınızı beğendiğiniz bir kişiye hediye göndererek ona para kazandırabilirsiniz. Twitch’te ayrıca bir yayıncıya belirlenen fiyat tarifesi üzerinden abone de olabiliyorsunuz. Aboneler reklamsız izleme, abone rozetleri, özel ifadeler ve özel sohbet gibi özelliklerden faydalanabiliyor. TikTok’ta ise canlı yayınlarda gönderilen jeton, otomobil ve gül gibi hediyeler ile içerik üreticileri para kazanıyor.

'AMELİYAT OLACAĞIM' DEDİ GÖĞÜSLERİNE SİLİKON TAKTIRDI

Canlı yayınlarda bağış toplanabilmesi dolandırıcılık olaylarına neden oluyor. Örneğin yayıncıların ne kadar para kazandıkları bir hack'lenme olayı ile sızdırıldı, daha sonra kist ameliyatı olacağını söyleyip canlı yayında bağış toplayan Didem Şener'in topladığı paralarla göğüslerine silikon taktırdığı kendi itirafıyla ortaya çıktı. En son da Twitch üzerinden canlı yayın yapan ve canlı yayına katılan kişilerin, çalıntı kredi kart bilgilerini kullanarak düzenli bağış yaptıkları belirlendi.

TikTok ve Twitch yayıncılıkta neyi değiştirdi? Reklam değil ödül bazlı sistem... - Resim : 1
Didem Şener isimli Twitch kullanıcısı, platform üzerinden 'kist ameliyatı olacağım' diyerek topladığı bağışlar ile göğüslerine silikon taktırdı. Fotoğraf: Didem Şener

AGRESİF GELİR MODELİ

Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, eskiden insanların sadece bir like (beğenilme), takdir edilme duygusuna tav olduğunu belirtti. Yüksel, "Daha agresif içerik üretmeleri ve daha ilgili çekici içerik üretmeleri adına üzerlerine bir gelir modeli -özellikle Tiktok- inşa edildi. Sonuç itibarıyla insanlar kolay para kazanmak adına -bu çağın hastalığı- bu tarz platformları hiç düşünmeden kullanabiliyorlar" diyor. 

Burada sergilenen performansların da insanlık onurunu rezil edebilecek şekilde kötü olduğunu aktaran Yüksel, "Bunun karşılığında reyting yada izlenme dediğimiz şeyi buldukları için para kazanıyorlar. Bu da beraberinde daha kötülerini de ortaya çıkarıyor" ifadelerini kullandı.

'BESLEDİKÇE DAHA ÇILGIN ŞEYLER'

Yüksel, canlı yayın içerik üreticilerinin kazanç mentalitesini ise şöyle anlatıyor: "Örneğin bir tiyatrocu var stand-up gösterisi için bilet alma konusunda kimse tereddüt yaşamaz. Aynısı burada. Bir TikTok'er var, 1-2 TL atacaksınız size sürekli içerikler bırakacak, 'Siz besledikçe büyüyecek ve daha da çılgınca şeyler yapacak' deseler bedelini verirsiniz." 

Peki Youtube da reklam geliri üzerinden içerik üreticilerine para ödüyor ancak orada TikTok ve Twitch’e göre ‘bu tür ‘aşırı’ hareketleri neden görmüyoruz? Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan "Her ne kadar Twitch görsel olarak yayına izin vermiş olsa da arka tarafta reklamlarla çok uğraşmıyor. Birinci aşamada gelir kaynağı reklam değil, insanların bir birlerine gönderdiği ödüller. Bu ödüllerin üzerinden aldıkları komisyonlarla daha çok para kazanıyorlar. Diğer platformlardan farklı çünkü onların bir reklam geliri var. Gelirlerin kaynağı sorgulanmıyor" ifadelerini kullandı.

CANLI YAYINDA KRİPTO PARA AKIŞI NASIL DENETLENİR?

Demircan, Twitch’te bağışların kripto paralar ile yapılmasının paranın izini sürmeyi daha da güçleştirdiğini söyledi. Demircan Youtube ve Instagram gibi platformlarda içeriklerin önceden yüklenmiş olduğunu bu sebepten içerikteki ‘sakıncalara’ daha rahat müdahale edilebildiğini söylerken, Twitch ve TikTok için, “Bir canlı yayın. Bu da çok talep görüyor. Bu esnada herhangi bir olumsuzluk olunca bunların çok hızlı müdahale edilebileceğini zannetmiyorum. Konu canlı yayın esnasında para akışı ise bu platformlar biraz daha tehlikeli olabilir. Bu platformlarda çocuklar çok rahat kandırılabiliyor. Bu da uygulamanın mesajlaşma tarafında oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Web Özel

TikTok nasıl kullanılır TikTok indirme TikTok indirme faaliyetleri