Spoiler yemekten nasıl kurtuluruz? Bazıları sürprizi bozmaya neden bu kadar hevesli?

Spoiler yemekten nasıl kurtuluruz? Bazıları sürprizi bozmaya neden bu kadar hevesli?

Merakla beklenen bir film veya dizi çıktığında, önceden izleyen birileri muhakkak sürprizi bozmak ister. İnternet çağında buna 'spoiler' deniyor. Türkçeye 'berbat edici' olarak çevrilebilecek bu kavram oldukça moda. Peki spoilerdan nasıl kaçabiliriz?

Son yıllarda Türkçeye tam olarak geçmeyen ve onun yerine İngilizcesini kullanmayı tercih ettiğimiz bir kelime hayatımızda yer etti. ‘Spoiler’. Bir diziyi izlemeden sonunu duymak, bir filmin en can alıcı sahnesine sosyal medyada denk gelmek veya son yılların başarılı komedi dizilerinden Gibi’yi izlemeseniz bile Twitter kliplerinden senaryoyu biliyor olmanız spoilera bir örnek.

İngilizce ‘spoil’ (berbat etmek) fiilinden türeyen spoiler kelimesi aslında kabaca ‘berbat edici’ anlamına geliyor. Bugün herhangi bir popüler kültür ürününü ‘spoiler yemeden’ tüketmek için çıktığı gibi izlemeniz gerekiyor. Son yıllarda spoiler kültürü video oyunlarına da taşındı. Bunun ana sebebi, oyun yayıncıları ve oyuncular.

Özellikle Youtube’da milyonlarca aboneye sahip oyun yayıncıları, açtıkları canlı yayınlar veya oyunların tam çözümleri videoları ile bütün bir oyunu videonun önünde oynuyor. Hal böyle olunca oyunun hikayesi de oynamayanlar için de ortaya çıkıyor.

Özellikle çevrimiçi değil, hikaye odaklı oyunlarda bu büyük bir problem. Bu problemden mustarip şirketlerden biri ise Playstation 5 için özel olarak geliştirilen God of War: Ragnarok oyununun yapımcısı Santa Monica Studio.

'HER İÇERİĞİ TAKİP EDEMİYORUZ'

Şirket oyunun piyasaya çıkmasına günler kala sosyal medya hesabından yaptığı bir duyuruda, “Oyunumuzu çıkarmaya hazırlanırken, stüdyomuz için oyundan ilk kez keyif alacak oyuncuların spoiler olmadan keyif almaları önemli” ifadeleri kullanıldı. Yapımcı şirket, oyunla ilgili içeriklerin internette yayılmasını engellemeye çalıştıklarını ancak her içeriği takip edemediklerini söyledi.

Pek çok kişi oynayacağı oyunun sonunu veya izleyeceği dizinin bir sonraki bölümünün en can alıcı sahnesinde ne olduğunu bilmek istemez ancak istisnalar da var. ABD’li iki bilim insanı, Jonhathan D. Leavitt ve Nicholas Christenfeld’in yaptığı bir araştırmaya göre; hikayelerin sadece sonu anlatılan insanlar, o sona ulaşmak için hikayeleri daha bir ilgi ile takip edebiliyor.

'HİKAYENİN SONUNU BİLİRSENİZ KONTROL SİZDE OLUR'

Batı Virginia Üniversitesi’nden psikolog ve medya uzmanı Elizabeth L. Cohen, “Hikayenin sonunu bildiğiniz zaman, artık ne olacağına dikkat etmiyorsunuz, hikayenin detaylarına odaklanıp, sizi sona götürecek olan ayrıntıları takdir etmeye başlıyorsunuz” demekte. Washington Post yazarı Olga Mecking, bir filmin hikayesini bildiği zaman içerik üzerinde daha fazla kontrol sahibi olduğunu hissettiğini aktarıyor.

Peki spoilerlardan uzak durmak isteyenler ne yapacak. Eğer uzun süredir yeni beklenen bir film çıktıysa uzmanlar bir süre sosyal medyadan uzak durmak ve bildirimleri kapatmak gerektiğini düşünüyor. Bir başka öneri ise Youtube’da ‘öneriler’ bölümüne girip değişiklik yapmanız. Böylece daha önceden meraklısı olduğunuz filmin sonuna ilişkin video önerileri de size gösterilmeyecek. Twitter'da spesifik olarak bazı kelimeleri de sessize almak da çözüm olabilir. 

Kimileri dünyada milyonlarca takipçisi olan dizi How I Met Your Mother sitcomunu örnek gösterek, başından çocukların annesi ile tanışan bir babanın hikayesini yine de pek çok insanın izlediğini anımsatıyor.

Bugün spoilerların en fazla karşınıza çıkabileceği yer Twitter. Twitter algoritması sayesinde hiç takip etmediğiniz kişilerin gönderilerini anasayfanızda gösterebiliyor. Instagram’da keşfet bölümüne girmeden sadece arkadaşlarınızın potansiyel spoilerlarına denk gelebilirsiniz. Twitter da her ne kadar kelimeleri sessize alma imkanı olsa da film veya dizilerden bazı görüntüler farklı isimler altında yayınlanabiliyor.

Geçen yaz vizyona giren ve tarihin en yüksek gişe yapan filmlerinden olan Spiderman No Way Home’un oyuncuları film vizyona girmeden önce izleyicilerden spoiler vermemeleri ricasında bulunmuştu.

 Kaynaklar: Santa Monica Studios, Twitter, Vox, Washington Post

Kaynak: Web Özel