Elon Musk dünyanın merakla beklediği Neuralink'i tanıttı
Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk, nöroteknoloji şirketi Neuralink tarafından geliştirilen mikroçip ile beyin kontrolü sağlayacak teknolojiyle ilgili demoyu tanıttı. İşte çığır açması beklenen Neuralink'in özellikleri...
Elon Musk insan beynini bilgisayara bağlayan Neuralink'i tanıttı. Her ne kadar insan beynini bilgisayara bağlamak üzere yıllardır çalışmalar yapılsa da Neuralink, tüm bu birikimi somutlaştıran ve ticari forma getiren ilk şirket oldu. Bir işitme cihazına benzer bir forma sahip olan söz konusu cihazın geleceğin teknolojilerine yön vermesi bekleniyor.
NEURALİNK NEDİR? NEURALİNK’İN ÖZELLİKLERİ
Sadece 23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip,
Bataryası 1 gün boyunca yetecek,
Her bir cihazda 1024 elektrot var (var olan teknolojilerden daha yüksek hız vadediyor),
Elektrotların beyne ulaşan kabloları saç tellerinden ince,
Sıcaklık, basınç gibi verileri ölçebiliyor,
Bluetooth ile çalışıyor,
Seri üretime geçilip tüketiciye sunulması hedefleniyor,
Bir lazer göz ameliyatı kadar kolay, sadece dakikalar içerisinde uygulanıyor,
Cihaz takılırken anestezi ile uyutulmaya gerek duyulmuyor,
Enfeksiyon riski yok,
Büyük kasklar, uzun kablolar ve dev sensörler bulunmuyor,
Cihaz, internete bağlanabilen her türlü elektronik aletin beyin sinyalleri, yani düşünceler ile kontrol edilmesini sağlıyor.
KLİNİK TESTLERİNE BAŞLANDI
Çığır açacak teknolojinin klinik testlerine başlandı. Bu araştırmalar sırasında kullanıcıların karşılaşabilecekleri klinik semptomlar takip edilecek ve cihaz nihai formuna kavuşacak. İnsan vücuduna yapılması planlanan bu elektronik müdahalenin herhangi bir tehlikeye yol açmadığını kanıtlamaları gerekiyor.
ANESTEZİ UYGULANMADAN BEYNE BAĞLANABİLİYOR
Herhangi bir anestezi uygulanmadan beyne bağlanabilen Neuralink cihazının basit bir şekilde yaygınlaşması bekleniyor. Saç telinden ince kablolar beyne implant edildikten sonra, kafa derisi üzerindeki küçük cihaza bağlanıyor. Elon Musk'ın açıklamalarına göre Neuralink ameliyat robotu, kafa derisinin küçük bir bölümünü kaldırıyor, cihazın elektrotlarını beyne implant ediyor, cihazı kafatasına kaynatıyor ve kafa derisini tekrar yerine dikiyor. Üstelik tüm bu operasyonlar dakikalar içerisinde uygulanıyor.
Kablolar aracılığıyla bu küçük cihaza iletilen beyin sinyalleri, diğer tüm elektronik cihazların anlayabileceği elektronik sinyallere dönüştürülüyor. Böylece düşünceyle meydana gelen beyin sinyalleri, elektronik cihazlar için de anlamlı forma kavuşuyor. Geriye kalan tek şey ise bilgisayarların bu komutlara göre işlem gerçekleştirmesi.
CANLI YAYINDA DOMUZDA DENENDİ
Neuralink'in canlı yayınındaki deneklerinden birisi Gertrude adındaki bir domuzdu. Geçtiğimiz yıl fareler üzerinde yapılan testlerin ardından cihazın nihai sürümü, domuzlar üzerinde test edildi. Canlı yayında cihazın bağlandığı bir domuzun beyin sinyalleri ekranlara aktarıldı ve takip edildi. Elon Musk, cihazın çıkarıldığı domuzların herhangi bir davranış değişikliği göstermediğini kaydetti.