Güneş fırtınası korkusu... 1859 yılında Dünya'yı felç etmişti

Kuvvetli bir Güneş fırtınasının dünyayı vurması bekleniyor. Fırtına özellikle elektrik şebekelerini etkileyecek.

Güneş fırtınası nedeniyle kutup ışıklarının kuzey enlemlerinde belirgin halde ortaya çıkması bekleniyor.

Taçküre kütle atımı denilen olayın Güneş'te meydana gelmesiyle elektriksel açıdan iletken büyük bir plazma patlaması yaşanıyor.

Bu olayın Dünya üzerinde de gözle görülür etkileri bulunuyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) yayımladığı uyarı, alçak Dünya yörüngesindeki araçlarda sürüklenmeyi artırabilecek uydu "yönlendirme düzensizlikleri" ve "elektrik şebekelerinde zayıf dalgalanmalar" beklememiz gerektiğini bildirdi. Kurum fırtınayı G2 diye derecelendiriyor, bu da fırtınanın orta derecede güçlü olduğu anlamına geliyor. Fırtınanın dün Dünya'ya ulaşması ve bugün de etkisini devam ettirmesi bekleniyor.

Güneş fırtınası korkusu... 1859 yılında Dünya'yı felç etmişti - Resim : 1Güneş fırtınası korkusu... 1859 yılında Dünya'yı felç etmişti - Resim : 2

Dünyayı etkileyen en büyük Güneş fırtınası 1859 yılında yaşanmıştı. Richard Christopher Carrington tarafından gözlendiği için bu olaya Carrington Süper Alevi de deniyor.

Fırtına boyuncu 28 Ağustos ile 2 Eylül 1859 tarihleri arasında Güneş'te çok sayıda leke oluştu. 17.6 sonra Dünya'da ilk solar alevler gözlenmeye başladı.

Güneş fırtınası boyunca birçok bölgede fırtınanın parlaklığı görüldü. Bazı yerlerde sabah oldu zannedildi. Teknik olarak ise telgraf sistemleri çöktü. Güç kaynaklarına kaybetmesine rağmen kendine kendine mesaj alıp gönderen telgraf sistemleri görüldü.

Gökyüzündeki kuzey ışıkları dünyanın büyük bölümünde izlenebildi.

 

Kaynak: Haber Global TV