Yılmaz bir savaşçı: Busenaz Sürmeneli! 'Beynimde çakan o şimşekler...'

Tokyo 2020
Yılmaz bir savaşçı: Busenaz Sürmeneli! 'Beynimde çakan o şimşekler...'

Tokyo 2020'de Türkiye'yi temsil edecek olan 23 yaşındaki dünya şampiyonu milli boksör Busenaz Sürmeneli, hak ettiği favori unvanıyla Tokyo'ya gidecek. 13 yıldır boks yapan ve sayısız şampiyonluk elde eden Busenaz; ring dışındaki hayatını, Covid sürecini ve dövüş stilini anlattı.

Dünyanın dört bir yanından 15 bin 500 sporcu, emeklerinin karşılığını almak, hayallerini gerçeğe dönüştürmek için Tokyo 2020'de boy göstermek istiyor. Özel hikayeleriyle ve yolculuklarıyla nesillere ilham veren bu isimler arasında Türk sporcular da yer almakta.

Üç kez dünya, beş kez de Avrupa şampiyonu olan Busenaz Sürmeneli de kesinlikle bu ilham veren isimlerden... 26 Mayıs 1998 doğumlu genç boksör, kadınlar velter sıklette (64-69 kg) ülkemizi temsil edecek. 23 yaşındaki Busenaz, çalışmalarını sürdürürken ertelemeyi, ailesinin koronavirüs ile mücadelesini ve spor dışındaki yaşamından detayları Haberglobal.com.tr'ye anlattı.

Yılmaz bir savaşçı: Busenaz Sürmeneli! 'Beynimde çakan o şimşekler...' - Resim : 1

'MUTLULUK DESEM AZ OLUR...'

Avrupa Kota Müsabakaları'nda altın madalya ile Tokyo 2020'deki yerini iddialı bir biçimde perçinleyen Busenaz, altınla gelen kotanın verdiği mutluluğu tarif ederken zorlanıyor: “Tarifi yok. Mutluluk desem az olur, coşku desem beynimde çakan o şimşekleri anlatmaz..."

Bu "tarif edemezliğin" halinin de bir açıklaması var. İlmek ilmek işlediği 13 yıllık kariyerinin böylesine önemli noktasında, her sporcunun hayali olan olimpiyat hayali bir sene ertelendi. Ertelemenin sebebi olan koronavirüs Sürmeneli ailesini de etkiledi.

Busenaz, 2019'da büyüklerde bu final maçıyla dünya şampiyonluğuna ulaşmıştı. ?

'DUALAR, BEKLEMELER, SABIR...'

Busenaz'ın annesi hastalığı diğer aile fertlerine nazaran daha sert atlattı. Annesi için “Onun desteği, onun sevgisi, onun güveni olmasa benim yumruklarımın içi bu kadar dolu olamazdı. Hayat kaynağım benim” diyen Busenaz şunları söylüyor:

“Dualar, beklemeler, sabır... Annemin hasta olması beni biraz sarstı ama atlattı ve yüreğimiz ferahladı. Bu vesileyle bu süreçte hayatını kaybedenlere baş sağlığı dilerim, hasta yakınlarına sabır dilerim. Çok zor…”

Busenaz'a “ertelemeyi” sorduğumuzda tam bir şampiyon yanıtı veriyor ve gülümseyerek “Ertelemeler benim canımı sıkamaz, hedefe kilitlenmiş durumdayım” diyor. Şampiyon tavrını ve duruşunu Busenaz'ın maçlarında da rahatlıkla görebiliyorsunuz.

'ATTIĞIM YUMRUKLAR RAKİBİMİ DÜŞÜRMEZSE...'

Ringe hakim, baskı kuran, agresif ve özgüvenli bir stili var. Dünya çapındaki otoriteler de Busenaz'ın bu özelliklerinin altını çiziyor. O ise “Beni yumruklarınızla yıldıramazsınız. Yediğim yumruk beni çok zor bozar. Attığım yumrukların rakibi düşürmediğini gördüğümde ise daha çok atmak isterim. Atak oynamayı seviyorum” diyor ve öne çıkan özelliğini inatçılığı olarak aktarıyor.

Yılmaz bir savaşçı: Busenaz Sürmeneli! 'Beynimde çakan o şimşekler...' - Resim : 2

Bu şampiyon zihniyeti antrenmanda ve ringde Busenaz'ı yılmaz bir savaşçı yaparken ring dışında ise elbette başka bir Busenaz var. “Yaylaya çıkıyorum kafamı dinlemek için. Doğada olmak bana çok iyi hissettiriyor” diyen genç sporcu aradaki farkı ise şöyle anlatıyor:

“Birlikte bir gün geçirsek ve o gün benim bir final, yarı final maçımın görüntülerini izlesek, herhalde bana dönüp, 'Ringde Türkiye adına dövüşen kız kim acaba?' dersiniz. Huzuru severim mesela, yayla konusunda dediğim gibi. Agresifliğe, sinire, telaşa gelemem günlük hayatta. Gülelim, eğlenelim, kısıtlı zamanımızın tadını çıkaralım.”

'DOLMUŞÇU ABİ SELAM VERİR, BENİ TANIR'

Trabzon'da yaşayan Busenaz, “Herkesle konuşur diyaloğa girerim. Dolmuşçu abi bana selam verir beni tanır, pideci abimle iki muhabbet eder kendime gelirim” diyor. Burada iyi yetiştirilmiş bir genç sporcu görüyoruz; bu çok umut verici.

“Başrolde ben görünüyorum ama hiçbir filmde görmediğiniz kadar iyi yardımcı roller var bu hikayede. Annem gelmiş geçmiş tüm Oscarları hak ediyor örneğin” diyen Busenaz kendisi gibi boksör olan ikizi Tuğçenaz için “Bizden daha iyi daha havalı ikizler yok dünyada” diyor:

“Birbirimize bakış açımız budur. Nokta :) Galibiyette ve mağlubiyette hep birbirimizin yanındayız.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BUSENAZ SÜRMENELİ (@busenazsurmeneli)

YouTube'da kamplardan vloglar yayınlayan ikizi Tuğçenaz'ın videolarında da görüldüğü üzere sevgi dolu, huzurlu ve çok enerjik bir ekip içinde oldukça huzurlu görünen Busenaz, antrenman ya da maç moduna girdiğinde ise “şampiyon” modunu açıyor.

'MAKİNA!'

Favori şarkısı da onu çok iyi anlatıyor: “Kulağımda uzun süredir Uzi'den Makina çalıyor.” Şarkıyı bilmeyen ancak boks dünyasını yakından takip eden sporseverler ise favori dövüşçüsünün Vasyl Lomachenko olduğunu duyunca Busenaz'ın zihin yapısını ve gittiği yolu daha iyi anlayacak ve heyecan duyacaktır.

Busenaz, Loma gibi iki olimpiyat altını alabilecek mi tahmin etmek zor ancak, şampiyon zihniyetiyle ve çalışkanlığıyla gelecekte şampiyon olacak pek çok çocuğa ilham olacağı kesin.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Busenaz Sürmeneli Tokyo 2020