Yeni bir Dünya Kupası yolda! İşte o plan...

futbol
Yeni bir Dünya Kupası yolda! İşte o plan...

Sezon içinde oynanan milli maçların önemi tartışılırken ortaya yeni bir seçenek atıldı. FIFA kulislerinde Dünya Kupası'nın iki yılda bir düzenlenmesine ilişkin bir fikrin üzerinde duruluyor. UEFA Başkanı Ceferin ise net bir şekilde karşı çıkmakta. Bu çıkış aslında yeni bir kapı açıyor! Ama nasıl?

Uzunca süredir ciddi bir futbol takipçisiyseniz milli takım aralarına da ve sezon içindeki bu maçlara ilişkin tartışmalara da hakim olmanız kuvvetle muhtemel. Futbolun devlerinin “küçük ülkelerle” oynamasının gerçekten gerekli olup olmadığından, yıldız oyuncuların bu maçlarda yaşadıkları sakatlıklardan sonra kulüp teknik direktörlerinin isyanlarına kadar türlü eleştiriler yapılıyor.

Pandemi sürecinde bu sorunlara bir yenisi eklendi. İngiltere'nin uyguladığı “kırmızı liste” futbolu da vurdu. Premier League'in yıldızlarının ülkelerine gitmelerine izin çıkmadı; bu durum Brezilya-Arjantin maçının yarıda kesilmesine neden oldu ve dahası...

PANDEMİ TARTIŞMASI ÇIKSA DA...

Ortaya atılan fikirlerden biri de Dünya Kupası'nın iki yılda bir oynanması. Pandemi kaynaklı tartışmaların yakın dönemde hayatımızdan çıkacağını umuyoruz ancak Dünya Kupası tartışmaları daha devam edecek.

Peki Dünya Kupası'nı iki yılda bir düzenlemek futbola ne getirir? Avrupa kıtasının dışından bakınca bu fikir ne anlama geliyor?

Yeni bir Dünya Kupası yolda! İşte o plan... - Resim : 1
FIFA Başkanı Infantino (solda) zaman zaman yaptığı açıklamalarda güçlü bir kıtalararası kulüp turnuvası ve milli takımlar seviyesindeki turnuvalarla ilişkin düzenleme fikirlerine yer veriyor. Fotoğraf: Shutterstock

İkinci sorudan başlayalım: Avrupa'nın böyle bir turnuvaya ihtiyacı yok. Oyunculardan, taraftarlardan ve federasyonlardan da böyle bir fikre destek yok. En iyi oyunculara ev sahipliği yapan, en büyük kulüplerin bulunduğu ve en büyük paranın döndüğü Avrupa elbette çok ciddi bir güce sahip.

TONGA'YLA ALMANYA AYNI GÜÇTE

Ancak Avrupa'nın da gücünü dengeleyen bir sistem FIFA'da hüküm sürüyor. Dünya üzerinde FIFA'ya kayıtlı her ülkenin bir oy hakkı var. Yani FIFA sıralamasında 200. sıradaki Tonga ile Dünya Kupası'nı dört kez zaferle noktalayan Almanya, kongrede aynı güce sahip ve Avrupa bundan rahatsız.

Futbolda Avrupa ülkelerinin eline daha fazla güç vermek elbette gereksiz ancak iki yılda bir düzenlenen bir Dünya Kupası fikrine karşı çıkarken yalnız başlarına durmuyorlar. UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, oylama noktasında karar verme gücüne sahip olmadıklarının altını çizerken sahip oldukları asıl gücü vurguladı:

“Ama oynamamaya karar verebiliriz...”

Bu açık boykot tehdidinden sonra şöyle devam etti: “Bildiğim kadarıyla Güney Amerika da bizimle aynı fikirde. Haliyle (FIFA'ya) böyle bir Dünya Kupası'yla bol şanslar dilerim!”

Futbol, 2020'lerde böyle bir hal alacağını tahmin etmiyordu. Avrupa ve Güney Amerika oyunu bu noktaya kadar tamamen domine ettiler. Asya ve Kuzey Amerika şu ana kadar sadece müşteri olarak kaldılar. Afrika ise en iyi yeteneklerini Avrupa'ya kaybediyor.

PELE'YE SELAM...

Afrika demişken Pele'ye bir selam göndermek gerek. 1970'lerde Pele, milenyuma kadar bir Afrika ülkesinin Dünya Kupası kazanacağını iddia etmişti. Şimdi, “2050'ye kadar bir Afrika ülkesi Dünya Kupası kazanacak” desek kulağa 1970'lere nazaran çok daha absürt gelir. Pele'nin sözü o dönem bu denli şoke edici değildi.

Yeni bir Dünya Kupası yolda! İşte o plan... - Resim : 3

Aradan geçen zamanda 90'da Kamerun, 2002'de Senegal, 2010'da ise Gana çeyrek final görebildi. Bunlar Afrika'nın Dünya Kupası sahnesindeki en büyük başarıları oldu.

ABD'nin 1994 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmasıyla ABD'nin futbolda ciddi bir güce dönüşeceği söyleniyordu. Saha dışında futbolun en büyük yatırımcılarından biri olarak korkunç bir güç elde ettiler ancak sahada işler (erkekler için) iyi gitmedi.

Asya'dan da bir yükseliş bekleniyordu ancak 2002 Dünya Kupası'nda Güney Kore'nin yarı final oynaması kıtanın en büyük başarısı olarak kaldı. 20 yıldır Asya ülkeleri yarışmacı değil.

CEFERIN'İN YANLIŞLIKLA ATTIĞI FİKİR

Peki bu durum Ceferin'in yanlışlıkla ortaya attığı fikrin filizlenmesine neden olabilir mi?

Yani Avrupa ve Güney Amerika'nın olmadığı ve her Dünya Kupası'ndan iki yıl sonra oynanan bir kıtalararası turnuva nasıl olur?

Afrika'dan 6, Asya'dan 4, Orta ve Kuzey Amerika'dan 4, Okyanusya'dan 2 ülkenin katılacağı, 16 ülkelik bir turnuva...

Yeni bir Dünya Kupası yolda! İşte o plan... - Resim : 4

Yine çok büyük bir kitleye hitap edecek, yine çok büyük yıldızların bu kez kazanma olasılığıyla (Sadio Mane'nin Senegal ile, Mohamed Salah'ın Mısır'la...) heyecan duyacağı bir organizasyon düzenlenebilir. Bundan federasyonlar gelir de elde edecektir.

Lakin şu da var: Gerçekten daha fazla futbola ne kadar ihtiyacımız olduğunu düşünmemiz gerekiyor elbette. Futbolculara daha fazla rekabetçi maç yüklemek ne kadar doğru bunun da üzerine konuşulması bekleniyor...

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Bu haberdeki bilgilerin bir kısmı The Atlantic'te yayınlanan "An alternative plan to a World Cup every two years" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

Kaynak: Web Özel

FIFA UEFA FIFA Dünya Kupası