Yayın ihalesinde akla takılan bazı sorular...

Yayın ihalesinde akla takılan bazı sorular...
Sözleşme imzalama sırası TRT ve Saran Grup'a geçti. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Süper Lig yayın ihalesinde sözleşme imzalama sırasının TRT ve Saran Grup'a geçtiğini açıklamasının ardından yaşanacaklar merak ediliyor. Peki maç izleme ücreti ucuzlayacak mı, böyle olursa kulüpler daha mı az para kazanacak?

Türkiye’de futbolun yayıncısı belirlenemedi. Her konuda olduğu gibi yayın konusunda da işlerimizi kaosla çözmeye çalışıyoruz.

Süreci kısaca hatırlayalım. TFF ve Kulüpler Birliği temsilcilerinden oluşan Yayın İhale Komisyonu bir şartname hazırlattı ve Süper Lig ile TFF 1. Lig’in yayıncısını belirlemek için bir ihale başlattı. Son 20 yıldır futbolun ana yayıncısı olan Digiturk bu ihaleye en yüksek bedel olan 2 milyar 105 milyon TL ile girdi. Fakat bu bedeli komisyon yeterli bulmadı ve özellikle teklifte teminat mektubu olmaması komisyon tarafından olumsuz karşılandı.

Yayın ihalesinde akla takılan bazı sorular... - Resim : 1

810 MİLYON TL AZ BULUNDU

Bunun üzerine Yayın İhale Komisyonu tüm yayın haklarını tek pakette toplamak yerine farklı paketler halinde satışa çıkarma yoluna gitti. Bu konuda da Digiturk’ün içinde canlı maç yayınları ve derbilerin bulunduğu 1A paketi için önerdiği 810 milyon TL tutarındaki teklif çok az bulundu. Komisyon bu kez tüm yayın hakları satışından vazgeçtiğini, 1A dışındaki paketlere verilen teklifleri kabul ettiğini ama 1A paketini ayrıca ihaleye çıkaracağını duyurdu. Diğer paketler için en yüksek teklifi yapan Digiturk ise bu rest üzerine diğer paketleri de almadı.

Şimdi gelinen son nokta şöyle: Tüm yayın haklarını içeren paket ortadan kalktı. Yayın hakları parçalı satılıyor. Digiturk’ten sonra en yüksek teklifi veren Saran Grup ve TRT  1A paketi dışındaki paketleri alma hakkına sahipler. 1A paketinin ayrıca ihaleye çıkması bekleniyor. Digiturk ise sonuna kadar ihale sürecinin takipçisi olacak ve şimdi 1A paketi için yeni bir teklif hazırlıyorlar. Eğer 1A için ihale süreci yaşanırsa talip olacaklar.

Bu arada komisyon tüm ihale sürecini iptal edip baştan bir ihale yapma hakkına da sahip.

SARAN'IN TEKLİFİ NE?

Saran Grup’un verdiği şartnameye uygun olmayan bir teklif daha var: Süper Lig TV. Saran Grup tüm yayın haklarını elinde bulunduran ve tüm mecralara yayın haklarını pazarlayan bir televizyon kurulması teklifiyle geldi. Televizyonun sahibi Kulüpler Birliği olacak. Kurulum için Saran Grup 100 milyon dolar ödemeyi garanti ediyor ve yayın için gerekli tüm altyapıyı Saran Grup sağlayacak.

Gerek açık kanallar, gerek abonelik isteyen yayın kurumları, gerekse internet tabanlı tüm yayıncılar bu televizyondan yayınları satın alabilecekler.

Bu teklifin bir başka özelliği de kâr payının bölüşülmesi. Yani elde edilecek toplam kar Saran Grup ve Kulüpler Birliği arasında paylaşılacak. Fakat bu teklifin kabul edilebilmesi için ihale sürecinin iptal edilmesi ve yeni bir şartname hazırlanması gerekiyor.

TFF ve Kulüpler Birliği şimdi Süper Lig TV projesine daha sıcak bakıyor ve bu teklif için çalışmalara başladılar. Fakat burada önemli noktalar var.

Öncelikle bu operasyonun teknik alt yapı maliyeti tam olarak ne kadar olacak?

Futbol izleyicisi farklı kaynaklardan maçları izlemek zorunda kalırsa bu durumda futbol izlemek için bir kişi ne kadar bütçe ayırmak zorunda kalacak?

Görüntüler bu kadar farklı kanallara verilince hak ettiği değerde satılabilecek mi?

Kulüplerin kasasına giren miktar beklentileri karşılayabilecek mi?

Tüm bu sorular zamanla cevabını bulacak. Şimdi TFF ve Kulüpler Birliği ilk kez denenecek bu yol için karar vermeye çalışıyor. Bundan sonra nasıl bir dönem yaşanacağını ve yayın haklarının nasıl dağıtılacağını birlikte göreceğiz.

yayın hakları ihalesi TFF Digiturk saran grup