Yapay zeka sakatlıkları nasıl önceden bilebilir? Devrim gibi gelişme...
Sporcuların en büyük kâbusu olan sakatlıklar bazen büyük yeteneklerin zirve yolculuğunu baltalıyor, bazen kariyer bitiriyor, bazen de bir takım için sezona dair umutları tüketiyor. Peki sakatlıkları önceden tahmin etmenin bir yolu var mı? Uzmanlar bu noktada yapay zekayı işaret ediyor. Ama nasıl?
Ultra yüksek çözünürlüklü video yayınlarının olduğu, kamera taşıyan drone'lar ile sporcuların müsabaka sırasında eklemlerinin nasıl esnediğinin, ne kadar yükseğe zıpladıklarının veya hızlı koştuklarının takip edildiğini ve yapay zeka sayesinde bu veriler ışığında sporcuların sakatlanma riskinin tam olarak belirlenebildiğini düşünün...
Yakın gelecekte, Yiğit Özgür'ün unutulmaz karikatüründeki adam gibi “Düşünemedi” durumuna düşmeyeceğiz! Elit sporcular ve antrenörler, sakatlıkları meydana gelmeden önce tahmin etmek için yapay zekayı video ile birleştiren ve riskini azaltacak özel antrenmanların tercih edilmesini sağlayan yeni teknolojileri bekliyor.
ANALİZLER YENİ BİR DÜZEYE TAŞINACAK
Spor analitiği uzmanları önümüzdeki yıllarda, havalimanındaki kontrol noktalarında bulunan yüz tanıma sistemlerine benzer teknolojileri ve bu yolla elde edilen analizleri yeni bir düzeye taşıyacak ve günümüzde sporcular tarafından yaygın olarak kullanılan giyilebilir sensörler gereksiz hale gelecek.
Silikon Vadisi ve Dublin'de ofisleri bulunan ve çeşitli profesyonel spor ligleriyle çalışan bir veri firması olan Kitman Labs'ın CEO'su ve kurucusu Stephen Smith, bu veri devrimi sayesinde, aşırı yüklenmeye dayalı bazı sakatlıkların gelecekte büyük ölçüde azaltılabileceğini öne sürüyor:
“Vücutlarına profesyonel bir yatırım gibi davranan sporcular var ve kendilerini daha iyi yönetmek için veri ve bilgilerden yararlanmaya başladılar. Çok daha uzun süre oynayan, hatta en yüksek seviyede daha uzun yıllar mücadele edebilen çok sayıda sporcu göreceğiz.”
HAREKETLER KIYASLANIYOR VE...
Söz konusu teknolojilerin temelleri atıldı bile. Mustard adlı bir beyzbol uygulaması halihazırda kullanıcılar tarafından kaydedilen ve gönderilen videoları, analiz ederek profesyonel atıcıların hareketlerinden oluşan bir veri tabanıyla karşılaştırıyor ve daha verimli bir atış için kılavuz niteliğinde veriler sunuyor.
Uygulamanın CEO'su ve kurucu ortağı olan Rocky Collis, Mustard'ın kullanıcıların performanslarını iyileştirmek ve ayrıca uzun süreli ağrı ve sakatlıklara neden olabilecek tekrarlayan yanlış hareketlerden kaçınmalarını sağlamak için tasarlandığını ifade ediyor.
Bilgisayarlı görüntü ve hareket analizleri birçok sporda çığır açmakta. Bu analizlerin gelecekte profesyoneller kadar amatörlerin de hayatına gireceği de aşikar.
Sensörlerden gelen istatistiksel verileri analiz eden ve vücut pozisyonundaki veya hareketlerindeki yorgunluğu, zayıflıkları veya potansiyel bir sakatlanmayı gösterebilecek değişiklikleri ortaya koyabilen yapay zekaları kullanan algoritmalar var ve zamanla daha geniş çapta kullanılıyor.
Futbolda ise Liverpool bu yöntemi kullanıyor. Kulüp konuya ilişkin yaptığı açıklamada Zone7 adlı bilişim şirketinden aldıkları yapay zeka tabanlı bir veri analizi programını antrenmanlarına entegre ettikten sonra geçen sezona göre oyuncularının sakatlık sayısının üçte bir oranında azaldığı ifadelerine yer veriliyor.
ÖYLE BİR NOKTAYA GELİNDİ Kİ!
Illinois Chicago Üniversitesi'nde fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında çalışan Doç. Dr. Lindsay Slater aynı zamanda artistik patinajda ABD'nin federasyonu görevini gören ABD Artistik Patinaj'ın da spor bilimleri yöneticisi. Doç. Dr. Slater, benzer analizlerin artistik patinajda ve pek çok kış sporunda da kullanıldığına dikkat çekiyor ve “Algoritmayı bir sıçramanın kalkışını ve inişini gerçekten tanımlayabileceğimiz bir noktaya getirdik ve böylece kalça ve gövdedeki stresin ne kadar yüksek olduğunu tahmin edebiliyoruz” diyor.
Fakat bir sakatlık riskini tahmin etme noktasında algoritmaların hala üstesinden gelmesi gereken birçok engel var. Bunlardan ilki takım takım gezen bir sporcuya dair uzun vadeli veri toplamanın zorluğu, performansı etkileyen fizyolojik, psikolojik ve duygusal faktörler ve elbette temas gerektiren sporlarda yaşanan darbeye dağlı sakatlıklar...
Bu teknolojiler için çabalayanlar da bu faktörlere ilişkin tahminde bulunmanın çok çok zor olduğunu söylüyor ancak çıkan ve yakın gelecekte yaygınlaşması beklenen kısım bile oldukça heyecan verici.
*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Wall Street Journal'da “How AI Could Predict Sports Injuries, Improve Performance” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.
Kaynak: Web Özel