Uzun süredir uyutulan Athletic Bilbao efsanesi son nefesini verdi

Spor haberleri Hayatını kaybetti
Uzun süredir uyutulan Athletic Bilbao efsanesi son nefesini verdi

17 yıl boyunca Athletic Bilbao formasını giyen Bask efsanesi futbolcu Jose Francisco Rojo Arroita, 75 yaşında hayatını kaybetti.

Bir süredir sağlık durumu kötüye giden Athletic Bilbao efsanesi Jose Francisco Rojo Arroita, 75 yaşında evinde hayata gözlerini yumdu. Futbol sahalarında adı Txetxu Rojo olarak bilinirdi.

Tüm kariyeri boyunca Athletic Bilbao'a sadık kalan Rojo futbolu bıraktıktan sonra da 8 sezon boyunca teknik adam olarak görev yaptı.

Sağlık durumu nedeniyle uzun süredir uyutulan Rojo'nun ölüm haberi Bilbao'da büyük üzüntü yarattı.

Athletic formasıyla 17 sezonda 541 maça çıkan futbolcu, Iribar'dan sonra Bilbao'nun formasını en çok giyen 2. oyuncu konumunda.

Futbola Begonya'daki tarlalarda başlayan Rojo, sol ayağını çok iyi kullanabiliyordu. Athletic'e transfer olduktan sonra 1965'de Santiago Bernabeu'da Celta'ya karşı kupayı kazanan Bilbao genç takımının bir parçası oldu. O gün iki topu direkten dönmü, galibiyeti getiren golün de asistini yapmıştı.

18 yaşındayken Piru Gainza tarafından Athletic A takımına alınan Rojo, ilk maçında Cordoba'ya karşı forma giydi. Yaptığı driblinglerle rakip takımın defans oyuncularını kızdırmıştı. Cordoba'lı savunma oyuncusu Simonet, "Bir daha bunu yaparsan sana vururum" dedi. Bunun üzerine Eneko Arieta oraya gleerek "Çocuğa dokunma" diyerek Simonet'yi uyardı. Ancak Simonet, Rojo bir kez daha aynı hareketi yapınca genç oyuncuya vurdu. Arieta da gidip Simonet'ye yumruk attı ve hakemin kart göstermesini bile beklemeden sahadan çıktı.

Bilbao A takımıyla ilk maçında bile olay yaratan Rojo, sonra bir Athletic efsanesine ödnüştü.

1982 yılında Javier Clemente'nin kadroyu yenileme kararını duyunca 1 yıl daha sözleşmesi olmasına rağmen tek bir sitem bile etmeden futbolu bıraktı.

Rojo, Bilbao'ya kariyeri boyunca 5 kupa finali oynadı, 2'sini kazandı. 1969/70 sezonunda La Liga şampiyonluğunu kıl payı kaçırdı. Son 5 maça girerken Bilbao liderdi, ancak son 5 maçta Rojo ve Arieta kadro dışı bırakıldı. İki yıldızından yoksun Bilbao liderliği koruyamarak şampiyon olamadı.

Rojo'nun bir başka başarısı da 1977 UEFA Kupası finaliydi. O maçta Juventus'a karşı oynadı ancak şampiyon olamadılar.

Futbolculuğunun ardından teknik adam olarak Celta Vigo, Osasuna, Lleida, Salamanca, Zaragoza ve son olarak da Rayo Vallecano'yu çalıştırdı. Kariyerini bitirdikten sonra Bilbao'ya dönüp sakin bir hayat yaşadı.

Kaynak: Haber Global TV

Athletic Bilbao hayatını kaybetti