Tuchel, Bayern'i toplar mı? Zincir kırılmak üzere!

Bayern Münih futbol Almanya Bundesliga
Tuchel, Bayern'i toplar mı? Zincir kırılmak üzere!
Alman teknik adam Thomas Tuchel, Bayern Münih'in başına getirildi. Fotoğraf: Reuters

Alman teknik adam Thomas Tuchel, yeni takımı Bayern Münih'in başında ilk maçlarına çıkacak. Tuchel, yıldız futbolcularından Sane'nin performansının dalgalı seyrettiği ve Mane'nin sorunlar yaşadığı gergin bir takım devralıyor. 10 kez üst üste şampiyonluk zincirini tutabilecek mi? Göreceğiz...

Alman teknik adam Thomas Tuchel'in Bayern Münih'in başına geçmesi oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşti. Takımda bazı futbolcular ile sorunlar yaşadığı belirtilen selefi 35 yaşındaki Julian Nagelsmann'ın görevine son verilirken daha önce Bayern'in başına geçmek istediğini hiç gizlemeyen Tuchel ile birkaç gün içinde anlaşıldı. 

49 yaşındaki Alman genel menejer, başarılara oldukça alışkın bir profile sahip. Daha önce Almanya'nın FC Augsburg II, Mainz 05, Borussia Dortmund, Fransız Paris Saint-Germain ve İngiliz Chelsea takımlarını çalıştıran Tuchel, 2020-2021 sezonunda Chelsea ile Şampiyonlar Ligi Kupası'nı kaldırdı. Aynı yıl yine Chelsea ile Süper Kupa ile FIFA Kulüpler Kupası'na uzanan Alman çalıştırıcı, Paris Saint-Germain ile de bir Fransa şampiyonluğu bulunuyor.

Chelsea'de elde ettiği başarılara karşın Tuchel'in, 2022 yılında Şampiyonlar Ligi'nde Dinamo Zagrep karşısında alınan mağlubiyet sonrası görevine son verilmişti. Tuchel geçtiğimiz gün Chelsea'den gönderilişinin hala içini acıttığını dile getirmişti. 

Tuchel, Bayern'i toplar mı? Zincir kırılmak üzere! - Resim : 1
Thomas Tuchel, Bayern Münih ile ilk antrenmanına çıktı. Fotoğraf: Reuters

NAGELSMANN GİTTİ, TUCHEL GELDİ... 

Ancak Tuchel bu başarılı kariyerini Bayern ile devam ettirmek istiyor. Son 10 sezon üst üste şampiyon olan ve toplamda 32 şampiyonluğu bulunan Bayern, şampiyonlar liginde Paris Sanit-Germain'i geçip çeyrek finale çıkmasına karşın ligde 2. sırada bulunuyordu. Bayern yönetimi flaş bir karar ile Saidou Mane gibi bazı futbolcularla sorunlar yaşayan teknik direktör Julian Nagelsmann'ın görevine son verip Thomas Tuchel ile anlaştı.

Bayern Münih'in sportif direktörü Hasan Salihamidzic ile Tuchel'in Münih'teki evlerinin birbirlerine çok yakın olması, Salihamidzic'in evinde yürütülen müzakerelerin 3 günde tamamlanmasını sağladı. Tuchel, Bayern yönetimine teknik direktörlük koltuğu için 'evet' derken 2 yıl 3 aylık bir sözleşme imzaladı. Tuchel'in yıllık maaşının bonuslarla 10-12 milyon euro arasında olması bekleniyor. Selefi Nagelsmann 7 milyon euro kazanıyordu.

TUCHEL'İN BAYERN'İ NASIL OLACAK? 

Tabi Tuchel gelir gelmez kendi vizyonunu da takıma adapte etmek istiyor. Defans kurgusunun üç kişilik mi yoksa dört kişilik mi olacağı kararını vermeden önce oyuncuların hangi sistemde daha rahat hissettikleri konusunda takımla konuşmak istiyor. Tuchel için ilk adım, savunmada istikrar yaratmak. Tuchel, oyunculara hangi pozisyonlarda oynayacağı ve bu pozisyonlarda nasıl davranmaları gerektiği konusunda net bir mesaj vermek istiyor. Selefi Nagelsmann ise sık sık oyuncuların pozisyonlarını değiştirmesi ile nam salmıştı. 

Bayern Kadrosu ise oldukça kaliteli isimlerden oluşuyor. Takımın tecrübeli ismi 33 yaşındaki Alman futbolcu Thomas Müller, Tuchel'in sisteminde kilit isim konumunda olacak. Tuchel'in oyun planına göre 28 yaşındaki Joshua Kimmich ve Leon Goretzka gibi performansının zirvesindeki oyunculara sadece 'ince ayar' gerekiyor. Örneğin Tuchel, Goretzka'nın daha fazla şut çekmesini istiyor.

Öte yandan, Nagelsmann yönetiminde iken performansında dalgalanmalar görülen 27 yaşındaki Leroy Sane, Tuchel'in keskin dokunuşu ile farklı bir göreve hazırlanıyor. Nagelsmann zamanında kanatlardan merkeze itilen oyuncuya Tuchel tekrar kanatlarda görev vermeye hazırlanıyor.

Tuchel, Bayern'i toplar mı? Zincir kırılmak üzere! - Resim : 2
Thomas Tuchel ile Leroy Sane. Fotoğraf: Reuters

Tuchel, Alman Serge Gnarby ile Senegalli Saido Mane'yi de kanatlarda oynatacak. Özellikle Mane, Nagelsmann tarafından bazen kanatlarda, bazen de hücumun ortasında oynatılıyordu.

Öte yandan Paris Saint-Germain'e karşı 2-0 kazanılan Şampiyonlar Ligi maçında Nagelsmann'ın Senegalli Mane'yi sadece 8 dakika oynatması nedeniyle ikili arasındaki ipler gerilmişti. Tuchel döneminde ise başarı için böyle sahnelerin tekrar yaşanmaması bekleniyor. Ancak teknik direktör değişikliğinden memnun olmayan oyuncular da olabilir. Tuchel'in bununla da başa çıkması gerekmekte.

Bunların yanında Tuchel'in elinde gerçekten çok yetenekli isimler bulunmakta. Manchester City'den gelen 28 yaşındaki Joao Cancelo, ve Chelsea'den bu yana Tuchel'in defansına görmek istediği 23 yaşındaki Matthijs de Ligt ile 27 yaşındaki Benjamin Pavard, Münih'in kadrosundaki bu isimlere örnek. Üstelik Leipzig'li 25 yaşındaki Konrad Laimer, 1 Temmuz'dan itibaren Münih formasını giyecek.

Tuchel, Bayern ile ilk sınavını, 1 Nisan Cumartesi günü (bugün) Dortmund'a karşı verecek. Almanya kupasında Freiburg ile 4 Nisan'da maç yapacak olan Bayern Münih, Şampiyonlar Ligi'nde 11 ve 19 Nisan'da Manchester City ile karşı karşıya gelecek.

Kaynak: Die Welt, BBC

Kaynak: Haber Global TV

Thomas Tuchel Bayern Münih Leroy Sane Julian Nagelsmann