TFF Sağlık Kurulu 'Futbola Dönüş Öneri Protokolü' hazırladı

TFF Sağlık Kurulu 'Futbola Dönüş Öneri Protokolü' hazırladı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Sağlık Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle ertelenen liglerin tamamlanması ihtimaline yönelik "Futbola Dönüş Öneri Protokolü" hazırladı.

Protokol Hazırlık Dönemi, Müsabaka Dönemi ve Pozitif Test Senaryosu olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Futbolcular bu süreçte antrenmanlar ve maçlar haricinde yine izole durumda evlerinde kalmaya devam edecek. Tesislerde minimum çalışan ve sporcu olacak. Tesislerde hijyene özen gösterilecek. Bu durumda tesislere maskesiz kimse alınmayacak. İçeride sosyal mesafeye dikkat edilecek. 

Soyunma odalarında maske takılacak. Aynı anda 3 aralarında 2 metrelik mesafe olmak kaydıyla bulunabilecek. Diğerleri için izole bekleme alanları yaratılacak. Tesislerdeki diğer çalışma alanları da sosyal mesafe için belirlenen ayrı kurallara göre yeniden düzenlenecek. Futbolcuların günlük ateş ölçümleri yapacak. Sağlık ekibi oyunculardan şikayeti olan futbolcu olup olmadığını takip edecek. Tüm oyuncular ve çalışanlar hazırlık döneminde en az 4 kere PCR testine girecek. Bu testlerin sonucuna göre kamp kadroları belirlenecek. Pozitif sonuç çıkarsa kalanlara bir hafta daha detaylı kontroller yapılacak. Şüpheli olanların testi negatif çıksa bile takibi 5 gün boyunca evinden yapılacak. Pozitif test sonucu son 4 hafta içerisinde karşılaşılmış bir rakip takım bünyesinde çıkarsa, tüm oyuncu ve tesis çalışanları en geç 48 saat içerisinde tarama testine girmek zorunda kalacak. 

Ayrıca, tesis çalışanları arasında risk grubu kriterlerine uyan kişiler varsa tüm pandemi boyunca bu kişiler izinli sayılacak. Belirlenen kurallar devletin liglerin başlaması kararı sonrasında uygulamaya konulacak.

Sağlık Kurulu; Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu, Dünya Sağlık Örgütü, FIFA ve UEFA Sağlık Kurullarının uygulamalarıyla birlikte süreçler geliştikçe protokolü kamuoyu ve kulüplerle bölümler halinde paylaşmaya devam edecek.

TFF futbol Süper Lig