Teknik direktördü kulübün otobüs şoförü oldu! 'Harika...'

Almanya Almanya Bundesliga
Teknik direktördü kulübün otobüs şoförü oldu! 'Harika...'

Almanya'nın önemli kulüplerinden olan Hansa Rostock'un U23 takımının teknik direktörü Axel Rietentiet, teknik direktörlük görevinden ayrılırken kendisine kulüp içinde farklı bir çalışma alanı buldu. Rietentiet artık A takımın otobüs şoförlüğünü yapıyor. Halinden de çok mutlu. Peki bu nasıl oldu?

Futbol dünyasının en ilginç hikayelerinden birinin öznesi Axel Rietentiet. 14 Temmuz 1969 doğumlu eski antrenör, kulübünde değişen görev tanımıyla Almanya'da gündeme gelmiş bir isim. Son olarak futbolculuk kariyerinde de formasını giydiği Hansa Rostock'un U23 takımını çalıştıran Rietentiet, görevini Kevin Rodewald'a teslim ederken kulüpteki kariyerine otobüs şoförü olarak devam ediyor.

Evet. Otobüs şoförü.

Peki bu nasıl bir hikaye? Öncelikle Rietentiet'ın kariyerine bir göz atalım. 2000-2001 sezonunun sonuna kadar çeşitli seviyelerde futbol oynayan Rostock doğumlu Alman çalıştırıcı futbolu bırakır bırakmaz son top koşturduğu takım olan Anker Wismar'ı çalıştırmaya başladı.

Kulüpte Temmuz 2005'e kadar görev yapan Rietentiet, Warnow Papendorf'da bir sezon çalıştıktan sonra Temmuz 2006'da ise doğduğu şehrin takımı olan Hansa Rostock'un U23 takımında dönemin teknik direktörü Thomas Finck'in asistanı olarak göreve başladı. Mart 2009'a kadar süren bu asistanlık macerasının ardından sırada takımın başına geçmek vardı. Mart 2009'da başladığı yolculukta yaklaşık 4 buçuk sene çalıştı.

Kasım 2013'te arkasında 141 maçla Hansa Rostock'tan ayrıldı ancak bunun bir dönüşü de olacaktı. Kasım 2013'ten Temmuz 2018'e kadar geçen sürede önce Schönberg 95'te daha sonra ise Rostocker'de çalışan Rietentiet, Haziran 2021'e kadar yine Hansa Rostock'un U23 takımının başına geçmişti.

'EN BÜYÜK TUTKULARIMDAN...'

Bu macera ise geçen sene son bulurken Axel Rietentiet artık A takımın otobüs şöforü olarak çalışıyor. Peki bu değişim nasıl yaşanmış olabilir? Rietentiet neden böyle bir teklifi kabul etsin ki? Bunlar elbettte çok doğal sorular... 2016 yılından bu yana otobüs ehliyeti bulunan Axel Rietentiet göreve geldiğinde otobüs şoförlüğünün kendisi için bir tutkuya dönüştüğünden söz ediyor ve durumu şöyle açıklıyordu:

“Futbolun yanı sıra otobüs kullanmak da her zaman en büyük tutkularımdan biri olmuştu. Hansa Rostock'un otobüsünü kullanacak olmak bu açıdan benim için harika bir kombinasyon. Gerçekten antrenör olarak takımımla çalışmaktan çok keyif aldım ancak Hansa'nın otobüs şoförü olarak Sanitz'de ailemle daha sık birlikte olmamı da sağlayacak olan yeni işimi iple çekiyorum.”

Teknik direktördü kulübün otobüs şoförü oldu! 'Harika...' - Resim : 1
Bu günlerde Bundesliga 2'de mücadele eden Hansa Rostock, Doğu Almanya'nın son şampiyonu olarak tarihe geçmişti. Fotoğraf: Shutterstock

Kulübün başkanı Stefan Beinlich ise “Elbette yeni sezonda geleceğimizi Riete (Rietentiet) ile planlayamayacak olmak ve çok iyi bir hocanın görevinden ayrılışını görmek üzücü. Ama yeni işiyle hayalini gerçekleştireceği için ve her şeyden öte bunu Hansa Rostock'ta yaşayacağı içinde onun adına çok mutluyuz” diyor ve kendisine teşekkür ediyordu.

Hansa Rostock Gençlik Akademisi'nin başındaki Stefan Karow ise 3 yıl önce Rietentiet göreve geldiğinde “Alex sadece geçmişte kulüp için çok başarılı işler yaptığı gibi kulübü ve Kuzey Almanya futbol atmosferini de çok iyi biliyor. Ayrıca oyuncuları geliştirebileceğini ve onları profesyonel seviyeye çok iyi hazırlayabileceğini de gösterdi” ifadelerini kullanmaktaydı.

Rietentiet o gün Hansa Rostock ile olan bağlarından ve kulübün kendisi için çok çok önemli olduğundan söz ediyor ve bu şekilde mutluluğunu ifade ediyordu.

DOĞU ALMANYA'NIN EN BAŞARILI TAKIMLARINDAN...

1965'te Doğu Almanya'da kurulmuş olan Hansa Rostock, ülkenin en başarılı takımlarından biri olarak öne çıkarken Doğu Almanya'nın son şampiyonu olarak da tarihe geçmişti. Almanya'nın birleşmesinin ardından ise 1991-1992 sezonunda Bundesliga'da yer alan kulüp, o sezon küme düşerken 1994-1995'te Bundesliga 2'de şampiyon olarak yeniden en üst lige yükseldi.

Teknik direktördü kulübün otobüs şoförü oldu! 'Harika...' - Resim : 2
Rostock, Almanya'nın kuzeyinde yer alıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Burada üst üste 10 sezon mücadele eden Hansa Rostock, 2004-2005 sezonunun sonunda küme düştü. 2007-2008'de Bundesliga'da bir sezon daha boy gösteren kulüp 2010'ların neredeyse tamamını 3. Liga'da geçirdi. Kulüp bu sezon ise Bundesliga 2'de boy gösterecek.

Araştırmalara göre Almanya'nın en çok taraftarına sahip 7. kulübü olan Hansa Rostock'un destekçilerinin bir kısmı holiganlıklarıyla da tanınmakta.

Axel Rietentiet de futbolculuk kariyerinde 1987'de altyapısından çıktığı kulüpte 1994'e kadar forma giymişti.

*Transfermarkt, Kicker, Hansa Rostock, HL Sports

Kaynak: Web Özel

Almanya Almanya Bundesliga