Stephen Curry'nin şampiyonluğu: 'İspatlayacak bir şey kalmadı!'

NBA
Stephen Curry'nin şampiyonluğu: 'İspatlayacak bir şey kalmadı!'

NBA'de zirve yeniden Golden State Warriors'ın olurken hem sezona hem de finallere Stephen Curry damga vurdu. Warriors hanedanı son 8 yılda çıktığı 6. finalde 4. kez şampiyon olurken takımın lideri Curry, ilk kez Finaller MVP'si ödülüne layık görüldü ve omzundaki en büyük yükü atmış oldu!

Her şey Stephen Curry ile başladı. Golden State Warriors'ın bu jenerasyonunun NBA'de son sekiz yılda 6 kez finale yükseleceğini kimse tahmin edemezdi. Perşembeyi cumaya bağlayan gece kazandıkları ve 4. şampiyonluğu getiren 6. maçta Curry ortaya öyle bir oyun koymuştu ki henüz üçüncü çeyreğin ortasında parmağını işaret ediyor ve şampiyonluk yüzüğünü istiyordu.

Klay Thompson, Draymond Green ve diğerleriyle birlikte sürdürdüğü bu keyifli yolculuğun tonunu belirlemeden ve kendine has, cüretkar şut tarzını özverisiyle birleştirip lig tarihinin en görkemli ve ilham verici hanedanlarından birine liderlik etmeden önce Curry süperstar görüntüsünden uzak bir oyuncuydu.

'MÜMKÜN DEĞİL' SEVİYESİNDEN...

NBA'e geldiği 2009'da takımla ve basınla tanışması Monta Ellis'in gazetecilere yan yana oynama ve kazanan bir takım oluşturma ihtimallerini sormasıyla yaşandı. Ellis kısaca “Mümkün değil” demişti.

Ellis'in kalması nasıl mümkün değilse Curry'nin bir süperstara dönüşmesi de pek muhtemel gözükmüyordu. Ellis gitmiş, Curry ise kendisine yer arıyordu. Ayak bileği sakatlıkları da cabasıydı. Bırakın büyük bir yıldız olmayı düzenli olarak ilk 5 çıkabilecek bir oyuncu olup olamayacağı bile şüpheliydi.

Celtics'e karşı zaferi elde ettiklerinde Curry, final serisini 31.2 sayı, 6 ribaunt, 5 asist ve 2 top çalma ortalamalarıyla noktalamış ve oybirliğiyle Finaller MVP'si ödülüne layık görülmüştü. Bu ödüle kariyerinde ilk kez ulaştığı sezonun, böylesi tüm beklentileri alt üst ettikleri bir sezon olması, epey şiirsel.

Serinin 6. maçını Warriors 103-90 kazanırken Curry de 34 sayı, 7 ribaunt, 7 asist ve 2 top çalma ile son hançeri vurmuştu. Şampiyonluğun ardından Warriors Koçu Steve Kerr, “En nihayetinde Steph bu yürüyüşün yaşanmasının sebebi. Herkes için mutluyum ancak Steph için çok çok sevindim. Benim için bu zaten harika olan kariyerini taçlandıran başarı oldu” ifadelerini kullanıyordu.

BU SEZON NEDEN ÖZEL?

Peki bu sezonu özel kılan ne? Bu sezon Warriors'ın ağır favori olarak girdiği Kevin Durant yıllarından çok uzaktı. Warriors, normal sezonda Celtics'ten iki maç daha fazla kazandı ancak 41-13'lük girişin ardından takım, Curry ve Green'in sakatlıkları gölgesinde son 28 maçın 16'sını kaybederek sezonu kapattı.

Stephen Curry'nin şampiyonluğu: 'İspatlayacak bir şey kalmadı!' - Resim : 1

Thompson ise Hollywood senaryolarını anımsatan bir hikaye yaşamış ve 2019'da çapraz bağlarını bir yıl sonra ise aşil tendonunu koparıp Ocak 2022'de dönmeyi başarmıştı. Dönüşü “Splash Brothers” efsanesinin şekil değiştirdiğini de ortaya koyuyordu.

Bunda Thompson'ın ritim bulmasının zaman alması dışında Warriors'ın yeni oyuncularının da payı büyüktü. 2014'te NBA Draft'inde ilk sırada seçilen Andrew Wiggins, D’Angelo Russell ile takas edilmiş ve Kerr'ün sisteminde parlamıştı; 2019'da Michigan'dan 'draft' edilen Jordan Poole ise Golden State Warriors'ın yeni çekirdeğinin önemli bir parçası haline gelmişti. Takımın bir geçiş döneminden geçtiği aşikardı ancak bu serüvenin şampiyonlukla noktalanacağını kimse hesaplamıyordu.

Steph Curry'nin “İspatlayacak bir şey kalmadı ancak başaracak çok şey var” sözü bu noktada çok önemli. Şampiyonluklarda 2015'te Andre Iguodala, 2017 ve 2018'de ise Kevin Durant'e giden Finaller MVP'si ödülü bu kez onun ellerindeydi. Kayıplarda eleştirilerin hedefi olan, finallerdeki performansları hep tartışılan Curry, bu kez noktayı koymayı başardı. Elbette bu eleştirilerin tamamı haksız değil.

Hatta final serisinin 5. maçında Curry, 9'da 0 üç sayı isabetiyle oynamış ve onun “yokluğunda” Warriors bir şekilde Wiggins, Thompson, Gary Payton II ve Poole'un büyük katkısıyla 104-94 kazanmıştı. Bu maçta yaşanabilecek bir kayıp eleştirilerin yine benzer bir noktaya yöneltilmesine neden olabilirdi.

SIRTINDAN BÜYÜK BİR YÜK ATTI!

Curry, “Böyle bir geceden sonra hiç bu kadar mutlu olmamıştım. Evet, yanan bir ateş var ve ben şutlarımı sokmak istiyorum ama bunun dışında gerisi oyunu nasıl kazandığımızla ilgili ve bunu başardık” diyordu.

Kendisinden haz etmeyenlerin büyük bir kısmı nasıl LeBron James'i Cleveland Cavaliers ile elde ettiği şampiyonluktan sonra “affetiyse” ve LeBron kendisini ağır bir şekilde eleştirenlerin saygısını kazandıysa aynı şekilde Curry de “Önce finallerde oynasın” diyenlere çok büyük bir cevap vermeyi başardı. Tüm zamanların en çok 3 sayı isabeti elde eden oyuncusu olan ve stiliyle adeta oyunu değiştiren Curry, kariyerini başka bir seviyeye taşıdı ve bunu yaparken sırtındaki büyük bir yükü de atmış oldu.

*The Athletic ("Warriors’ run of four championships starts and ends with Steph Curry" ve "Kawakami: The beautiful pride and pettiness of an especially meaningful Warriors’ championship")

Kaynak: Web Özel

NBA