Soyunma odasında bir 'nimet': Simon Kjaer

Fenerbahçe
Soyunma odasında bir 'nimet': Simon Kjaer

Bütün arkadaşları ona bakamayacak haldeyken kalbi duran takım arkadaşına döndü. Yıkılmış bir takımı ayağa kaldırıp maça devam etmelerini sağladı. Onu tanımayanlar büyülendi, tanıyanlar ise hiç şaşırmadı. Simon Kjaer'e boşuna 'kaya' demiyorlar...

Belki lider karakterini Fenerbahçe’de de sahaya daha fazla yansıtabilirdi ama çubuklu gibi bir forma altında lider olmaya aday o kadar çok oyuncu vardı ki… Simon Kjaer’den bahsediyoruz, Danimarka Milli Takımı’nın 32 yaşındaki kaptanı bütün takım arkadaşlarının panik olduğu bir anda sahada kalbi duran Christian Eriksen’e ilk müdahaleyi yaptı.

Kimse Eriksen’e sağlık görevlilerinin yaptığı müdahaleye bakamazken o yüzünü takım arkadaşına dönmüş sahadaki tek oyuncuydu. Eriksen’ın kız arkadaşını da teselli etmek ona düştü, takım arkadaşlarını toparlayıp oyuna devam etmek de…

Belli ki Danimarka Euro 2020’de yoluna devam ettiği sürece daha çok liderlik örneğini bize gösterecek.

Aslında onu tanıyanlar için Danimarka kaptanının Eriksen için yaptıkları hiç de sürpriz değildi. Takım arkadaşı Thomas Delaney, “O bizim kayamızdır. Saha içinde ve dışında büyük bir figürdür. Ayrıca pek çok büyük baskıyı omuzlayabilir” diyor.

Soyunma odasında bir 'nimet': Simon Kjaer - Resim : 1Kjaer ve Schmeichel, Erikesen'in hız arkadaşını teselli ederken... Fotoğraf: Reuters

Eriksen kalbi durup yere yığılırken onun yanına ilk gelen, nefesini kontrol eden ve havayolunu rahatlatan isim Kjaer’di. Sağlık görevlileri alana geldikten sonra oyuncular, ailesi ve taraftarlar yaşama geri döndürülme anını görmesinler diye oyuncunun etrafında bir çember kurdular.

Efsane kaleci Peter Schmeichel’ın oğlu olan Danimarka’nın başarılı file bekçisi Kasper Schmeichel, “O kaptanım olduğu için çok gururluyum. Yaptıkları beni hiç şaşırtmıyor. Çok hassas ve insani tarafları olan biridir” diyor.

Maçı evinden izleyen Simon Kjaer’in eski teknik direktörü Steve McClaren, “Tamamen klasik bir Simon hareketi yaptı. İnsanların durduğu bir anda liderliği eline aldı” diyor.

Soyunma odasında bir 'nimet': Simon Kjaer - Resim : 2Eriksen'e sırtını dönmeyen tek takım arkadaşı kaptan Simon Kjaer'di. Fotoğraf: Reuters

Bu Kjaer’in sahada takım arkadaşlarının hayatını kurtarmak için yaptığı tek hareket değildi. 2011 yılında kaleci Roma kalecisi Martin Stekelenburg, Inter’in ünlü savunma oyuncusu Lucio ile kafa topuna çıktığında aldığı darbe sonucu sahada bilincini yitirmiş, sağlık görevlilerinden önce nefesini kontrol edip boynunu rahatlatan yine ilk Kjaer olmuştu.

Son birkaç gündür Danimarka takımı için işler iyi gitmiyor. Alınan karar sonra Eriksen hastaneye kaldırıldıktan iki saat sonra maç kaldığı yerden devam etti ve Finlandiya, Danimarka’yı 1-0 yendi.

AYNI MASA ETRAFINDA SAATLERCE SOHBET

Kjaer’in takım arkadaşı Delaney, “Yaşanan olay hepimiz için kendimize göre zordu. Simon için de öyleydi ama üstesinden bir şekilde geldi” diyor. Danimarka’nın bu jenerasyonunun birbirleri ile sıkı bir ilişkide olduğu sır değil. Turnuva öncesinde basına konuşan Kjaer bazen kahvaltı sonrası oyuncuların bir masa etrafında saatlerce sohbet ettiklerini ifade ediyordu.

Eriksen’in geçen yıl ocak ayında Totthenham’dan Inter-Milan’a transfer sürecinde ve şehre adapte olmasında Kjaer ve eşi Elina Gollert’in de büyük katkısı olmuştu. Kjaer daha önce Atalanta, Palermo ve Roma’da oynadığı için İtalyan kültürüne hakim bir oyuncu.

Kjaer endüstriyel futbolun da felsefesini de belli ki özümsemiş. Danimarkalı yıldız, “Sonuçta hepimiz rakamlardan ibaretiz” diyor. Bonservis bedelleri ile futbolcuların ölçüldüğünü anlatan Danimarkalı stoper, “Ne kadar ediyorsun? Bir yılda ne kadar kazanıyorsun? Olay bu” demekte.

Soyunma odasında bir 'nimet': Simon Kjaer - Resim : 42015 yılında Lille'den Fenerbahçe'ye transfer olan Simon Kjaer, sarı lacivertli takımda 85 resmi maçta forma giymiş ve 5 gol, 1 asistlik performans sergilemişti. Fotoğraf: AA

BATMAN ÜÇLEMESİ İZLİYOR

İki oğlan babası olan oyuncu çocukları ile ilgilenmediği zaman Nolan’ın Batman üçlemesini tekrar tekrar izlemekten zevk alıyor.

32 yaşındaki oyuncunun önümüzdeki dönemde şimdi oynadığı Milan’ın kaptanı olması beklenirken oyuncu 2010 yılında 10 milyon pound’luk transfer bedeli ile tarihin en pahalı Danimarkalı oyuncusu olmuştu.

Wolfsburg’dan hocası Steve McClaren, “21 yaşındaydı ama 35 gibi gözüküyordu. Onda her zaman bir kaptan kalitesi vardı” diyor.

McClaren sözlerini şöyle noktalıyor: "Simon gibi insanlar soyunma odasına nimetten sayılır. Böyle oyuncular hayatidir. Onlar gibi 4-5 tanesi ile soyunma odasını ve kültürü yönlendirirsiniz. Ayrıca diğer takım arkadaşları saygı duyar. Simon’ın herkes ile anlaşabilecek bir karakteri var."

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Telegraph’ta James Ducker imzasıyla yayımlanan ‘Simon Kjaer: A 'godsend' leading Denmark from the front in hard times’ isimli makaleden alınmıştır.