"Sessiz çocuk, sert defans oyuncusu..." Ahmetcan Kaplan dökülen Ajax'ı 2 maçta ayağa kaldırdı

Ahmetcan Kaplan Hollanda Eredivisie
"Sessiz çocuk, sert defans oyuncusu..." Ahmetcan Kaplan dökülen Ajax'ı 2 maçta ayağa kaldırdı
FOTOĞRAF: Ajax Resmi İnternet Sitesi

Uzun süren sakatlığının ardından iyileşerek takıma katılan ve ilk 11'de forma şansı bulmaya başlayan Ahmetcan Kaplan'a Ajax Teknik Direktörü John van 't Schip övgüler yağdırarak, "Bu kadar kaliteli bir futbolcuyu milli takıma çağırmamak olmaz" dedi.

Hollanda'nın resmi haber ajansı NOS, Türk futbolcu Ahmetcan Kaplan'ın kabus gören Ajax'ı nasıl ayağa kaldırdığını yazdı.

Hollanda Eredivisie devi Ajax sezona çok kötü başlarken bir ara düşme hattının altına kadar düşmüştü. Teknik direktör değişikliklerinin ardından biraz toparlasa da eski Ajax'ın yerinde yeller esiyordu.

Ta ki bir Türk oyuncu olan Ahmetcan Kaplan'ın defansta oynamaya başladığı güne kadar.

Ajax 5-4-1 sistemine geçerken Ahmetcan Kaplan'ın defansın ortasına yerleştirdi. Bir anda takım değişiverdi. Sürekli gol yiyen Ajax, Ahmetcan Kaplan'ın gelmesiyle son iki maçta önce Utrecht'i 2-0 mağlup etti sonra Konferans Ligi'nde Aston Villa ile 0-0 berabere kaldı. Ajax'ın gol yememesi tesadüf değildi.

"AHMETCAN KAPLAN'LA OYNAMAKTAN KEYİF ALIYORUM"

Birlikte forma giydiği defans oyuncusu Jorrel Hato, Ahmetcan için "Topa karşı çok sakin, aynı zamanda çok zorlu bir savunmacı. Bu yüzden onun yanında oynamaktan keyif alıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Ajax Teknik Direktörü John van 't Schip ise "Onun gerçekten güçlü olduğunu gördüm. Sakin, maçlarda kazanma zihniyeti ve bunu etrafındaki oyunculara da aktarıyor. Diğer stoperler Rensch ve Hato da iyi iş çıkardılar" diye konuştu.

"FORMA İÇİN 14 AY BEKLEDİ"

Ahmetcan Kaplan, Ağustos 2022'de Türkiye'de Trabzonspor ile sadece 13 maça çıktıktan sonra herkesi şaşırtan bir şekilde 10 milyon euro'ya Ajax'a transfer olmuştu. O dönem bu para kafaları karıştırmış, Ajax'ın bu kadar genç ve az oynayan bir oyuncuya neden 10 milyon euro ödediği tartışma konusu olmuştu. 5 yıllık sözleşmeye imza atan Kaplan'ı Ajax geleceğe yönelik olarak transfer ettiğini açıklamıştı. Ancak genç futbolcu eylül ayında sakatlandı ve uzun süre sahalardan uzak kaldı.

Geçen yılın ekim ayında, yani transferinden 14 ay sonra, ADO Den Haag ile Jong Ajax'ın maçında yedekten oyuna girip ilk kez forma giydi. Peşinden 10 kez daha Jong Ajax'ın formasını giydi. Bu süreçten 1,5 yıl sonra 25 Şubat 2024'te Ajax'ın AZ Alkmaar'a yenildiği maçın 36. dakikasında Gaaei'nin yerine oyuna dahil oldu.

"AHMETCAN'I MİLLİ TAKIMA ÇAĞIRMAMAK OLMAZ"

Maçı kaybetmesine rağmen Ahmetcan'ın oyuna girişiyle birlikte Ajax'ın birdenbire topa sahip olma oranı artmaya başladı. Takım maçın hakimi oldu. Sutalo'nun yokluğunda Kaplan ilk kez Utrecht karşısında maça ilk 11'de çıktı. Ortaya koyduğu futbol herkesi şaşırttı. Ajax rakibi karşısında gol yemeden maçı bitirdi, üstüne bir de 3 puan aldı.

Sürekli üzerine koyan Kaplan'ın Türk milli takımına çağrılması bekleniyor. Ajax Teknik Direktörü Schip, "Montella'nın onu iyi kullanabileceğini düşünüyorum. Henüz ilk 11'de oynatılmayabilir ancak bu kadar kaliteli bir futbolcuyu milli takıma çağırmamak olmaz" yorumunda bulundu.