Sahne artık Mbappe ve Haaland'ın! Peki Ronaldo ve Messi'yi geçebilirler mi?

futbol FIFA 2022 Dünya Kupası
Sahne artık Mbappe ve Haaland'ın! Peki Ronaldo ve Messi'yi geçebilirler mi?

Futbol dünyasının en çok beklediği anlardan biri Lionel Messi'nin Dünya Kupası'nı kaldırmasıyla yaşandı. Yaygın görüş, futbolun bir sahne değişimine gideceği yönünde. Peki söz konusu sahneyi devralması beklenen Mbappe ve Haaland, efsane ikiliyi Messi ve Cristiano Ronaldo'yu geçebilir mi?

Tarihte ilk kez sezon ortasında düzenlenen Dünya Kupası'nın sona ermesi elbette “Nerede kalmıştık?” sorusunu da akıllara getiriyor. Kulüpler düzeyinde futbolun heyecanına dönmek üzereyiz. Şampiyonluk yarışları, rekabetler, derbiler ve Şampiyonlar Ligi maratonunun içine düşeceğiz. Haliyle Dünya Kupası sürecinde geri planda kalan oyuncular da yeniden manşetlerde kendilerine yer bulacaklar.

Bu oyuncuların başında Erling Haaland geliyor. Haaland'ı akıllara getiren en önemli detay ise Dünya Kupası'nda karşımıza çıkan vedalar. Kupa öncesinde Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ve Neymar son kez Dünya Kupası sahnesine çıkacaklarını söylemişti. Gerçi Messi finalin ardından henüz milli takımı bırakmadığını, Neymar ise belgeselindeki ifadelerinin aksine Brezilya elendikten sonra "konuşmak için erken olduğunu" dile getirse de bu üç ismin 2026'da ne kadar fit olacakları meçhul.

Vedalar aynı zamanda bir sahne değişimini anlamına da geliyor. Finalde bu değişimin en önemli temsilcisini yani Kylian Mbappe'yi izledik. Kupa ağır ağır ancak emin adımlarla Arjantin'e doğru ilerlerken Fransa'da itiraz eden birkaç oyuncunun başını çeken Mbappe, hat-trick yaptı ve karşılaşmanın mucizevi bir finale dönmesini sağladı.

Sahne artık Mbappe ve Haaland'ın! Peki Ronaldo ve Messi'yi geçebilirler mi? - Resim : 1Şimdiden, ikinci Dünya Kupası'nda 12 gole ulaşan Mbappe, futbolun gelecek 10 yılına rahatlıkla damga vurabileceğini bir kez daha gösterdi. Peki Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi'den boşalan sahneyi Kylian Mbappe ve Erling Haaland doldurabilecek mi? Farklı açılarıyla bakalım...

ŞAMPİYONLAR LİGİ

Cristiano Ronaldo'nun biri Manchester United, dördü Real Madrid'le olmak üzere beş Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu bulunuyor. Messi ise bu zafere tamamı Barcelona çatısı altında dört kez ulaştı. Haaland ve Mbappe, henüz Devler Ligi kupasını kaldıramadı.

Sahne artık Mbappe ve Haaland'ın! Peki Ronaldo ve Messi'yi geçebilirler mi? - Resim : 2

Mbappe'nin bir numaralı kupada 40, Haaland'ın ise 28 golü bulunuyor. Haaland'ın bu sayıya 23 maçta ulaştığını vurgulamakta fayda var. Görüntü Cristiano Ronaldo'nun şimdilik 140 golde duran rekorunu kırmaya aday ismin Haaland olduğunu gösteriyor.

Fakat şunu da vurgulamak gerek. Ronaldo, United'la ilk Devler Ligi zaferini 2008'de henüz 23 yaşındayken kazanmıştı. Portekizli aynı yıl Ballon d'Or'a da layık görüldü. Messi ise 2006'da ilk kez Devler Ligi'ni kazanırken henüz ağırlıklı olarak yedek kulübesini ısıtıyordu. 2009'da ise tam bir liderdi. 22 yaşında kupayı ikinci kez kazanmış ve aynı yıl ilk Ballon d'Or'unu da evine götürmüştü.

MİLLİ TAKIMLAR

Futbolun yeni hakimleri olmaya aday bu isimlerden Mbappe, genç ve güçlü Fransa jenerasyonuyla bir Dünya Kupası'nın yanına birkaç tane daha eklemeye aday. Haaland ise son olarak 1998'de bu sahnede boy gösterebilmiş Norveç formasını taşıyor. Özetle Haaland'ın Dünya Kupası kazanmak gibi bir iddiası olmayacak gibi... Haliyle Haaland, "tarihin en iyisi" tartışmasında yolun çok başında olsa da Mbappe'nin önemli bir parametrede ciddi anlamda gerisinde. 

Sahne artık Mbappe ve Haaland'ın! Peki Ronaldo ve Messi'yi geçebilirler mi? - Resim : 3

Bu noktada Haaland'ın Zlatan Ibrahimovic'le benzer bir kaderi paylaşacağını söylemek mümkün. Norveçli'nin önceliği, Norveç'i majör bir kupaya taşımak ve İsveçli Ibrahimovic'in başaramadığını başarıp Şampiyonlar Ligi'nde şampiyonluk yaşamak olabilir. Haaland'ın, Cristiano Ronaldo'nun Portekiz'le başardığını başarmaya ne kadar yaklaşabileceğini de zaman gösterecek.

KARŞILIKLI REKABET

Mbappe de Haaland da yaşlarına göre gol sayılarında Ronaldo ve Messi'nin önünde. Bir kıyaslama yapmak gerekirse Messi kariyerinin ilk altı sezonunda 214 resmi maçta 127 gol atmış, Ronaldo ise 261 resmi maçta 96 kez fileleri sarsmıştı. Mbappe'de bu sayılar 231 maç 159 gol şeklinde. Haaland ise 164 maçta 154 gol buldu.

Ancak kabul etmek gerekir ki bir numaralı kupayı kazanma kültürleri sorgulanabilecek kulüplerde forma giymekteler. Paris Saint-Germain ve Manchester City'nin Devler Ligi'nde henüz zaferi bulunmuyor. Bu iki oyuncu da kulüplerini o noktaya çıkaracak kalibrede ancak ikilinin futbol dünyasını domine etmesi için karşılıklı rekabet içinde de olmaları gerek.

Haaland, City formasıyla kendisini en önemli Avrupa ligi olan İngiltere Premier League'e attı. Mbappe'nin ise Paris Saint-Germain'den çıkıp çıkamayacağı meçhul. Modern Pele şeklinde yakıştırma yapılan genç yıldız, adeta ülkenin bir kültür mirasına dönüşüp Santos'tan ayrıl(a)mayan Pele misali, Paris'te hem PSG yönetiminin hem de görüldüğü üzere Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un yakın markajında.

Dolayısıyla ya futbol dünyası bir şekilde Mbappe ile Haaland'ı karşı karşıya getirecek ya da Messi ve Ronaldo'nun bizi alıştırdığı gibi bir rekabeti rafa kaldırıp başka dinamikler arayacağız...

Kaynaklar: The Athletic, L'Equipe, The Guardian, UEFA, FIFA, Transfermarkt

Kaynak: Web Özel

futbol FIFA 2022 Dünya Kupası