Rıza Kayaalp aynı engele takıldı... Yine, yeniden Mijain Lopez Nunez!

Tokyo 2020
Rıza Kayaalp aynı engele takıldı... Yine, yeniden Mijain Lopez Nunez!

Milli güreşçi Rıza Kayaalp, Tokyo 2020'de grekoromen güreşte 130 kiloda yarı finalde Kübalı Mijain Lopez Nunez'e 2-0'lık skorla yenildi ve altın madalya şansını yitirdi. Dünyanın en iyileri arasında yer alan ve altın hedefiyle buraya gelen Rıza, yine, yeniden bir olimpiyatta Kübalı efsaneye takıldı.

Tokyo 2020'de grekoromen güreşteki en önemli temsilcimiz olan Rıza Kayaalp, yarı finalde Kübalı rakibi Mijain Lopez Nunez'e 2-0 mağlup oldu ve altın madalya şansını yitirdi. Maçın başından sonuna kadar büyük bir mücadele veren Rıza, tüm çabalarına rağmen tecrübeli rakibi karşısında sayı almayı başaramadı. Bu maalesef Rıza için yeni bir tablo değildi...

Kübalı güreşçi Mijain Lopez, 38 yaşında ve güreşin adeta Michael Jordan'ı gibi bir karakter. Veya yine bu sıkletin unutulmaz başka bir isminden örnek vermek gerekirse Aleksandr Karelin gibi bir karakter Mijain Lopez.

Rıza Kayaalp aynı engele takıldı... Yine, yeniden Mijain Lopez Nunez! - Resim : 1

KARELIN'İ AŞTI!

Hatırlayanlar vardır; Karelin, kariyeri boyunca 887 maç yapmış ve yalnızca iki kez mağlup olmuştu. Hatta o iki mağlubiyetinde de tek sayı farkla yenilmişti. Karelin, büyük bir turnuvada, kariyerin boyunca altın madalya dışında elde ettiği tek madalyayı Sydney 2000'de almıştı.

Sydney 2000'de onu yenen Rulon Gardner, 13 yıl sonra Karelin'e ilk yenilgisini tattırmıştı. Bu sebeple Mijain Lopez'in önünde büyük bir fırsat duruyor. 2008, 2012 ve 2016'da altın madalya kazanan Kübalı, yine finalde ve yine altının en büyük favorisi. Hem de uzun süredir güreşmemesine rağmen... Buna rağmen geldi ve rahatlıkla finale çıktı.

Rıza Kayaalp aynı engele takıldı... Yine, yeniden Mijain Lopez Nunez! - Resim : 2

Mijain Lopez altın alırsa güreşte Kaori Icho'dan sonra 4 kez olimpiyat şampiyonu olan ikinci sporcu olarak tarihe geçecek. Japon güreşçi Icho, 2004, 2008 ve 2012'de 63 kilo kadınlarda, 2016'da ise 58 kiloda altına uzanarak tarih yazmıştı.

Daha önce ise Karelin ve serbest stilde 74 kiloda Buvaisar Saitiev, üç altın kazanmıştı. Lopez ayrıca finalde Gürcü güreşçi Iakobi Kajaia'yı yenerse dört olimpiyat altını kazanan ilk Kübalı sporcu da olacak.

MIJAIN LOPEZ OLMASA... 

İşte Rıza böyle bir rakiple karşılaştı ancak “Rıza, Rulon Gardner olma fırsatını tepti” dersek de Rıza'ya haksızlık etmiş oluruz. Elbette bilemeyiz ama şunu güreş otoriteleri de ortaya atıyor: Mijain Lopez olmasaydı muhtemelen Rıza Kayaalp şu an üçüncü olimpiyat altınına doğru ilerliyor olurdu...

Dünyada aktif güreşçiler arasında en iyilerden biri olarak gösterilen Rıza Kayaalp'in dört dünya, 10 Avrupa şampiyonluğu bulunuyor. Londra 2012'nin bronz, Rio 2016'nın ise gümüş madalyalısı Rıza Kayaalp, bu iki olimpiyatta da altın yolunda Mijain Lopez'e takıldı.

Rıza Kayaalp aynı engele takıldı... Yine, yeniden Mijain Lopez Nunez! - Resim : 3

Londra 2012'de yarı finale kadar puan dahi vermeyen Rıza Kayaalp, yarı finalde Mijain Lopez'e 3-0 mağlup oldu. Rıza bronz maçında da puan vermeden madalyayı kazandı. Rio 2016'da ise ikisi tuşla 8-0 olmak üzere yine puan vermeden güreşen Rıza bu kez finale çıktı. Finalde yine rakip Mijain Lopez'di ve bu kez 6-0'la Rıza gümüşe razı oldu.

Rıza Kayaalp, 2009 Dünya Güreş Şampiyonası'nda bronz, 2014 Dünya Güreş Şampiyonası'nda ise gümüş alırken yine Mijain Lopez'e yenilecekti. Elbette karnede sadece yenilgi yok. 2011 ve 2015 Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanan milli güreşçi finalde Kübalı ezeli rakibini yenmeyi başarmıştı.

Biraz da Lopez'in kim olduğuna bakmak gerekirse; efsanevi sporcu üstün fiziğinden ötürü çocukluğunda dahi güç içeren bir spor yapmayı istemiş. 1.91 metre boyunda ve 131.5 kilo ağırlığındaki deneyimli isim, 2008, 2012, 2016 ve 2020'de açılış törenlerinde Küba'nın bayrağını taşıdı.

Rıza Kayaalp aynı engele takıldı... Yine, yeniden Mijain Lopez Nunez! - Resim : 4

BIRAKACAK

Artık 31 yaşında olan Rıza için Tokyo'da altından başka bir hedef yoktu. Bunu pek çok röportajında da dile getiren milli sporcu, altın madalya için Paris 2024'ü beklemek zorunda. 38 yaşındaki Lopez'in o döneme kadar bırakıp bırakmayacağı da mücadelede kritik rol oynayacak. Lopez bırakacağını 2019'da verdiği bir röportajda şöyle dile getiriyordu:

“Tokyo'dan sonra emekli olacağım. Bu kesin. Neden? Yaşımdan ötürü. Dinlenmek ve yeni jenerasyonlara şans tanımak istiyorum. Elbette dördüncü olimpiyat altınım ile veda etmek isterim. Buna hazırlanıyorum ve başaracağım.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Panamsports, Olympics.com

Kaynak: Web Özel

Tokyo 2020 Rıza Kayaalp Küba güreş