Real Madrid yine yeniden finalde! Real'i neden kimse eleyemiyor?

Real Madrid UEFA Şampiyonlar Ligi
Real Madrid yine yeniden finalde! Real'i neden kimse eleyemiyor?

Şampiyonlar Ligi yarı final rövanş maçında Real Madrid, konuğu Manchester City'yi 3-1 yendi ve 28 Mayıs'taki finalde Liverpool'un rakibi oldu. 90'a kadar maçı 1-0 geride götüren Real, son dakikada mucizeye imza attı ve finale yükseldi. Peki Real Madrid bunu nasıl başarıyor?

Real Madrid ile oynarken hiçbir zaman rehavete kapılamazsınız... Hele onlarla karşı karşıya geldiğiniz sahne Şampiyonlar Ligi sahnesiyse Real Madrid uykuya daldığınız, konsantrasyonunuzu yitirdiğiniz, oyundan düştüğünüz her an cezayı mutlaka kesecektir. Ancak futbol tarihinin en başarılı kulübü Real Madrid bile bu statüsüne geri dönmek için 10 yıldan fazla bekledi.

Kulüp, tarihinde 10. kez Devler Ligi zaferine ulaştığında teknik direktör yine Carlo Ancelotti'ydi; sezon ise 2013-2014 sezonuydu. Aslında bakınca Manchester City eşleşmesinin son anları 2013-2014 finalinin son anlarına fazlasıyla benziyor. Real için her şey bitmek üzereydi ve daha kötüsü camianın 12 yıldır beklediği kupa Atletico Madrid'in elinde havaya kalkacaktı.

UYUYAN DEVİ UYANDIRAN KAFA!

Neredeyse son saniyede, sahneye Sergio Ramos çıkmış ve maçı uzatmaya taşımıştı. Rakibinin 10 kişi olmasıyla takımın kazandığı ivme, sonuca devasa biçimde etki etmiş ve Real, uzatmada sahadan 4-1 galip ayrılmıştı. Skoru 1-1 getirip Real'i hayatta tutan o kafa golü, adeta uyuyan devi uyandırmıştı.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

2013-2018 arası oynanan beş sezonun dördünde Real Madrid bir numaralı kupayı müzesine götürdü ve adeta mekanın sahibi olduğunu hem hatırladı hem hatırlattı. Olay, bütçe ve geleneğin birleşimiydi aslında. Bu konuyu açmakta fayda var. Ancak önce Pep Guardiola'nın açıklamalarını ziyaret edelim.

Eşleşmenin ilk maçında City, Etihad'da 4-3 kazandığında Pep şöyle diyordu:

“Harika maç oldu. Daha fazla gol atabilirdik ama bir maçımız daha var, daha fazlasını yapabiliriz. Skor daha iyi olabilirdi... Ancak Madrid her zaman Madrid'dir... 1-0 ya da 3-0 öne geçmeniz fark etmez. Onlara karşı, iki maçın genelinde iyi oynamak zorundasınız.”

Ancelotti ise “Hala hayattayız” diyordu...

Real Madrid yine yeniden finalde! Real'i neden kimse eleyemiyor? - Resim : 1
Manchester City'nin yıldızı Jack Grealish, takımı 1-0 öndeyken iki çok net fırsatı değerlendiremedi. Fotoğraflar: Reuters 

Rövanşta tam da Pep'in dediği çıktı ve Real Madrid, City'nin fırsatlara rağmen skoru bir şekilde 2-0'a getiremediği maçta turu 3-1'lik galibiyetle geçti. Geç gelen bir 1-0'dan sonra oyundan kopmamanın bir açıklaması olmalı.

Oyuna sonradan girip 90 ve 90+1'de iki gol atan ve skoru 2-1'e getiren Rodrygo, “Ancelotti oyuna girip gol atmamı söyledi” ifadelerini kullanıyordu.

Real Madrid yine yeniden finalde! Real'i neden kimse eleyemiyor? - Resim : 2

Kariyerinde 5. kez (üçü Milan'da) Devler Ligi finaline yükselen Ancelotti'nin farkının sakinliği ve yıldız yönetimindeki başarısı olduğu dünya çapındaki futbol yazarları arasında da dile getirilmekte. O aynı zamanda “buraları oynamayı bilen” bir hoca ve Real Madrid de bu tarz dönüşleri hem bu sezon hem de geçmişinde defalarca kez başardı.

Bu da aslında City ya da yine Real'in bu sezon elediği Paris Saint-Germain gibi ekiplerin temel problemini oluşturmakta. Real Madrid, Şampiyonlar Ligi'ni nasıl kazanacağını biliyor. City ise bilmiyor!

1999-2000 kadrosunda Devler Ligi'ni kazanan Real kadrosunun temeli 2001-2002'de de aşağı yukarı takımdaydı. 2000-2001'le başlayan orijinal Los Galacticos, 2001-2002'de Şampiyonlar Ligi'ni kazandı ancak ne ligde ne de Avrupa'da beklediği dominasyonu kurabildi. Bunu Barcelona yüksek bütçesini, kültür, alışkanlık ve yapılanmayla harmanlayarak gerçekleştirdi.

Real Madrid ise 2013-2014'te bekleyişine ancak son verebilirken Iker Casillas, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo gibi isimler uzun yıllardır; Cristiano Ronaldo, Benzema, Di Maria gibi isimler ise birkaç yıldır takımdaydı.

'GEÇMİŞTE YAPMIŞ OLMAK...'

Bu sebeple Real Madrid'in 28 Mayıs'taki finalde Liverpool'la eşleşmesi çok daha manalı. Zira Liverpool da yukarıda bahsettiğimiz bu harmana sahip. Şöyle ki örneğin “geçmişte yapmış olmaya” örnek olarak Liverpool direkt olarak 1980-1981 sezonunu örnek verecektir. Real Madrid'in Devler Ligi'nde kaybettiği son finalde yani 1980-1981 finalinde rakibi Liverpool'du. Finale yine Fransa ev sahipliği yapmıştı.

Ayrıca rövanş unsuru da dikkat çekici. Mo Salah, 2017-2018 finalinde Sergio Ramos'un müdahalesiyle sakatlanıp oyundan çıkmak zorunda kalmış ve maçı Real Madrid, kaleci Loris Karius'un akıllara kazınan korkunç performansının da yardımıyla 3-1 kazanmıştı.

Tüm bunların yanında Real Madrid'in eleme turlarında sırasıyla Paris Saint-Germain, Chelsea ve Manchester City'yi elemesi de dikkat çekici. Futbolun en büyük üç sermaye kulübü olarak gösterilebilecek takımlarının Real Madrid tarafından elenmesi kaderin bir cilvesi olsa gerek...

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*The Athletic ("Camavinga, Rodrygo, Vinicius: Real Madrid’s big bets on rising stars are paying off" ve "Real Madrid just know how to win the Champions League. Man City do not"), Real Madrid, UEFA, Transfermarkt

Kaynak: Web Özel

Real Madrid Karim Benzema Şampiyonlar Ligi Rodrygo