Rafael Nadal zamanı da yendi! Ağrılar, iğneler...

Rafael Nadal zamanı da yendi! Ağrılar, iğneler...

Fransa Açık'ta tek erkeklerde kupa 14. kez Rafael Nadal'ın oldu. Kariyerinin 22. Grand Slam zaferini elde eden 36 yaşındaki İspanyol raket, finalin ardından turnuva boyunca her maça, sol ayağını hissizleştiren bir ağrı kesici iğne ile çıktığını açıkladı. Öte yandan Nadal yeni bir rekor daha kırdı.

Toprak sezonunun önemli turnuvalarından İtalya Açık'ta üçüncü turda Kanadalı Denis Shapovalov'a mağlup olan Nadal, sol ayağındaki kronik ağrı nedeniyle kortu adeta sekerek terk ediyordu. Yüzündeki acı ve endişe aşikardı. Daha mart ayında kaburga kırığı ile mücadele etmiş ve geri dönmüştü. Bu yenilgiyi aldığında tarih 12 Mayıs'tı ve İspanyol raket, toprak sezonunu kupasız kapatacak gibi duruyordu.

Fransa Açık'ta şampiyonluk ihtimaline kendisi de pek şans vermiyordu zira Novak Djokovic yükselişteydi, gözler aynı zamanda genç yıldız Carlos Alcaraz'daydı.

Her maça sol ayağını neredeyse hissiz bırakan ağrı kesici iğnelerle çıktığını açıklayan Nadal, en sevdiği, en çok sevildiği ve en çok alışık olduğu kortta yine bir başka oynadı ve nihayetinde finalde 8 numaralı seribaşı 23 yaşındaki Norveçli Casper Ruud'a set dahi vermedi ve 6-3, 6-3, 6-0'la iki saat 18 dakikada kariyerinin 14. Fransa Açık zaferini elde etti.

Rafael Nadal zamanı da yendi! Ağrılar, iğneler... - Resim : 1

“Toprak ağası” böylece 22. Grand Slam zaferiyle en büyük rakipleri Roger Federer ve Novak Djokovic'le olan farkı da ikiye çıkarmış oldu.

BİR REKOR DAHA KIRDI!

Tribünlerde kendisini alkışlayanlar arasında Billie Jean King de vardı, Kral 6. Felipe de... 36 yaşındaki Nadal, 1972'de 34 yaşında burada şampiyonluğa ulaşan vatandaşı Andres Gimeno'nun da rekorunu kıracak ve Fransa Açık'ı kazanan en yaşlı erkek tenisçi olacaktı:

“Kesinlikle 36 yaşımda yeniden bu kadar rekabetçi olacağıma, kariyerimin en önemli kortunda bir kez daha final oynayacağıma inanmıyordum. Benim için çok anlamlı, her şeye bedel...”

Son zamanlarda Nadal zaman zaman emeklilik sinyalleri veriyor ancak aşikar ki bu spora duyduğu aşk onu kortta tutuyor. Bu kez “Gelecekte ne olur bilmiyorum ama devam etmek için savaşacağım” ifadelerini kullandı. Bu cümle alkışlarla karşılandı fakat Nadal daha sonra basın toplantısında yaptığı açıklamada sol ayağındaki ağrıyı bertaraf etmek için ağrı kesicilerle oynamayı sürdürmeyeceğini ifade etti.

Rafael Nadal zamanı da yendi! Ağrılar, iğneler... - Resim : 2

Nadal'ın çim sezonunu tamamen pas geçmesi ve Wimbledon'a katılmaması bekleniyor. Öte yandan İspanyol raket Wimbledon ihtimalini tamamen kenara kaldırmış da değil. Finalde de hiç bırakmaya yakın bir tenisçi gibi gözükmedi desek abartmış olmayız...

Finale yükselmeyi başaran 23 yaşındaki rakibi Ruud'dan daha keskindi, daha süratliydi. Zaman zaman zirvedeki Nadal olmadığı anlaşılıyordu ancak iş kritik sayıları almaya geldiğinde maç içinde yolunu bulmaya çalışan Ruud'a karşı hep üstünlük sağlamayı başardı.

Tabii Ruud'da bu karşılaşmanın bir “yıldız çarpması” etkisi yarattığı da açık. İdol olarak gördüğü Nadal'la profesyonel kariyerinde ilk kez karşı karşıya gelen Ruud maçtan önce “Rafa ile Roland Garros'da final oynamak spordaki en büyük meydan okuma olsa gerek” diyordu. Maçta da bu durum açıkça ortaya çıktı.

UNUTULMAZ 17 DAKİKA...

Aslında çeyrek finalde de bu durum açıkça görülüyordu. İkinci setin altıncı oyununda ilk setin galibi Nadal, ikinci sette de 3-2 önde ve servis atıyordu. İki efsanenin kariyerlerindeki 59. bir araya gelişini direkt olarak bir klasik haline getiren oyun tam 17 dakika sürdü. Olağanüstü anlar sonunda Djokovic servis kırarak durumu 3-3 yaptı hatta seti de 6-4 aldı ancak kazanan 4 saat 12 dakika sonunda Nadal oldu. Bu tam da Nadal işi bir galibiyetti ve adeta -yarı finalde Zverev sakatlanarak maçtan çekilmek zorunda kalsa da- olacakların habercisiydi! 

Rafael Nadal zamanı da yendi! Ağrılar, iğneler... - Resim : 3
Fransa Açık'ta 14. kez zafere ulaşan Rafael Nadal, klasikleşmiş olarak III. Alexandre Köprüsü üzerinde 'Coupe des Mousquetaires' (Silahşörler Kupası) ile poz verirken kendisine eşi (solda) Maria Francisca Perello ve kız kardeşi Maria Isabel Nadal eşlik etti. Fotoğraflar: Reuters

Toprak kortta kariyeri boyunca yüzde 91.3'lük bir galibiyet yüzdesi tutturan Nadal 2005-2022 arasında 14 kez Fransa Açık zaferi elde etti. Bu periyotta Paris'te onun haricinde sadece üç isim (Roger Federer, Stan Wawrinka ve Novak Djokovic) şampiyon oldu.

Yani 18 yılda Nadal da dahil 4 faklı şampiyon gördü Fransa Açık. Gücün sergilendiği, sürpriz sonuçların ortaya çıktığı turnuvada önceki 18 senede ise 14 farklı isim zafere ulaşmıştı. Böylesi bir dominasyon elbette inanılır gibi değil. Hatta Christiane Amanpour'a röportaj veren Nadal da 22 Grand Slam rekorunun geçilebileceğini ancak 14 Fransa Açık rekorunun kolay kolay kıralamayacağını ifade ediyordu.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*The New York Times (Rafael Nadal, Looking Unbeatable, Wins 14th French Open Title), Le Monde (Rafael Nadal s’offre son quatorzième Roland-Garros et, à 36 ans, défie les lois du temps), The Telegraph (The 17-minute game that epitomises Nadal-Djokovic rivalry)

Kaynak: Web Özel

Rafael Nadal