Premier League'in 'rehabilitasyon merkezi' Süper Lig!

Beşiktaş İngiltere Premier Lig
Premier League'in 'rehabilitasyon merkezi' Süper Lig!
Yeni transferler Dele Alli, Ezgjan Alioski ve Lucas Torreira yolları Premier League'den geçmiş isimler. Fotoğraflar: AA

Süper Lig'de yolu, kariyerinin bir noktasında Premier League'den geçmiş 49 futbolcu bulunuyor. Bunların sekizi ise Beşiktaş'ta. Geçmişte de bu kritere uyan isimler, yıldızlar, görev oyuncuları başarılı da oldular, hayal kırıklığı da yarattılar. Peki Türkiye neden cazip?

Yeni sezon heyecanı beraberinde getirdiği transfer fırtınası ile start aldı. Takımlar beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda kadrolarını şekillendirmeye çalıştı, bazıları ise son dokunuşları yapıyor. Bu noktada takımlar için oyuncu tercihinde en önemli kriterlerden biri de transfer edilecek ismin geçmişte hangi takımlarda oynadığı ve nasıl performanslar sergilediği.

Bu kriterde bazı takımlar, oyuncunun geçtiği bazı duraklar elbette daha çok ön plana çıkıyor. Söz konusu durum iş dünyasında da geçerli. İyi bir takımda ya da çok iyi bir ligde oynamış olmak, köklü bir uluslararası şirkette çalışmış olmak gibi CV'de etkileyici durabiliyor.

Etkileyici ligler arasında en etkileyicisi ise hiç kuşkusuz İngiltere Premier League. Premier League'in havasını koklamış bir oyuncu tercih sebebi olabiliyor. Süper Lig'de, kariyerinin bir noktasında herhangi bir Premier League takımında oynamış oyuncu sayısı 49. Giresunspor, Hatayspor, İstanbulspor, Kayserispor ve Ümraniyespor dışında tüm takımlarda en az bir tane Premier League geçmişli oyuncu bulunuyor.

Premier League'in 'rehabilitasyon merkezi' Süper Lig! - Resim : 1

DELE ALLI DE GELİNCE...

Konyaspor bu listede Paul-José Mpoku ile Antalyaspor ise Ruud Boffin'le yer almakta. Beşiktaş ise 8 oyuncu ile zirvede. Romain Saiss, Arthur Masuaku, Gedson Fernandes, Kevin N'Koudou, Rachid Ghezzal, Wout Weghorst ve Cenk Tosun'un yanına son olarak Dele Alli de katıldı ve Kartal'da sayı sekize çıkmış oldu.

Beşiktaş'ı ise altı futbolcuyla Fatih Karagümrük takip ediyor. Fenerbahçe ve Trabzonspor'da üçer oyuncu listede yer alırken Galatasaray'da ise dört isim bulunuyor.

Elbette bu durum başarı veya başarısızlığı tarif ederken önemle değinilecek bir noktada değil. Ancak Dört Büyükler'in özellikle de Beşiktaş'ın son dönemde yaşadığı durum dikkat çekici ve detaylandırmayı hak ediyor.

PEKİ NEDEN?

Bu fenomene Premier League açısından da bakmak lazım. Burada tercih eden kısımda oyuncular da yer alıyor. Özellikle kiralamalarda Premier League ekiplerinin Dört Büyükler'i tercih etmekten kaçınmadığını görüyoruz. Zira Türkiye'de Dört Büyükler yerel sahnede maçlarının çok büyük çoğunluğunda üstün ya da baskılı oynuyor. Ayrıca Süper Lig mücadele derecesi yüksek, zor bir lig. Bu kıstas özellikle kiralamalarda Türkiye'yi cazip ülkelerden biri haline getiriyor.

Oyuncular için de Türkiye ve İstanbul, hem yeniden sıçramak hem de kendini diri tutmak noktasında cezbedici bir destinasyon. Aynı zamanda Avrupa'nın diğer ülkelerine göre Türkiye'de futbolculara ciddi bir vergi kolaylığı sağlanıyor. Bunların yanında taraftarın ilgisi ve kulüplerin yürüttüğü sosyal medya faaliyetleri (örn. Come To Beşiktaş) de oyuncular için Türkiye'yi eğlenceli ve heyecan verici kılıyor.

GOLCÜLER KERVANI!

Bunu da geçmiş örnekler göz önüne koyuyor. Sezon sonunda ne kadar başarılı olduklarını bir kenara koyarak sadece yolu Premier League'den geçmiş bazı golcüleri bir hatırlayalım:

Michy Batshuayi, Enner Valencia, Alexander Sörloth, Vincent Jansen, Mbwana Samatta, Islam Slimani, Alvaro Negredo, Bafetimbi Gomis, Demba Ba, Robin Van Persie, Daniel Sturridge, Roberto Soldado, Didier Drogba, Samuel Eto'o, Papiss Cisse, Hugo Rodallega, Radamel Falcao, Ryan Babel...

Aralarında büyük başarılarla iz bırakanlar da oldu her hatırlandığında derin bir iç çektirecek kadar hayal kırıklığı yaratan da. Ancak Sörloth örneğinde gözüktüğü gibi oyuncular sallantıdaki kariyerlerine Süper Lig'de bir can suyu bulabiliyorlar. Bazısı o sahneye geri dönmek bazısı ise bir çıkış bulmak umuduyla.

Haliyle Süper Lig'i bir “Premier League rehabilitasyon merkezi” olarak tarif etmek de mümkün.

GHEZZAL VE FEGHOULI...

Golcülerin yanı sıra Rachid Ghezzal ve kendisi gibi Cezayirli Sofiane Feghouli benzer süreçlerden geçerek tatsız Premier League anılarını İstanbul'da başarılı öykülere dönüştürdüler. Ghezzal, Beşiktaş'ın 2020-2021 sezonunda elde şampiyonlukta, Feghouli ise Galatasaray'ın 2017-2018 ve 2018-2019 şampiyonluklarında önemli pay sahibi oldu. Bu iki örneğe kariyerinin en parlak günlerini Beşiktaş'ta yaşayan Gökhan Töre'yi de eklemek mümkün.

Galatasaray'da oynadığı dönemde Süper Lig'e damga vuran, önemi ve kıymeti gidince çok daha fazla anlaşılan orta saha oyuncusu Fernando ise Süper Lig ve Avrupa sahnesinde gösterdikleriyle kariyerleri tekrar yükselişe geçen isimlere bir örnek. Manchester City'den sarı-kırmızılılara transfer olan Fernando, burada sergilediği performansla 32 yaşında Sevilla'nın yolunu tuttu ve 2019-2020 sezonunda takımıyla UEFA Avrupa Ligi'nde zafer yaşadı.

Beşiktaş'ın bu sezonki özel durumu ise takımın elde edeceği sonuçlara göre Premier League oyuncularını radara almanın mantıklı olup olmadığı hakkında çok önemli veriler sunacak.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Transfermarkt, Premier League, TFF

Kaynak: Web Özel

Beşiktaş İngiltere Premier Lig