Pogba'nın dönüşü neden tutmadı? Bir türlü yer bulamayınca...

Manchester United
Pogba'nın dönüşü neden tutmadı? Bir türlü yer bulamayınca...

Manchester United, Fransız yıldız Paul Pogba ile sözleşme yenilemedi. Serbest kalan 29 yaşındaki yıldız, United'daki ikinci döneminde 6 sezonda ne beklediğini bulabildi ne de bekleneni verebildi. Bu sırada Fransa ile Dünya Kupası kazanan Pogba, United'da niye tutmadı? Efsaneler bile aynı görüşte...

Tarihler 9 Ağustos 2016'yı gösterdiğinde Manchester United düğmeye bastı ve Juventus'tan Paul Pogba'yı rekor bedelle kadrosuna kattı. Kulüp, günümüz trendlerine uygun olarak şık paylaşımlar yaparken Fransız yıldızın geri dönüşüne ithafen bir kelime oyununa başvurdu: #POGBACK (Pogba ise back: Pogba geri döndü.) Manu üç yıl önce Real Madrid'in Gareth Bale'i transfer ederken kırdığı 100 milyon Euro'luk bonservis bedelini az farkla geride bıraktı ve Juve'ye 105 milyon Euro ödedi.

Bu aslında kağıt üzerinde oldukça mantıklı bir hamleydi zira Pogba henüz 23 yaşındaydı ve 2009'da girip 2012'de terk ettiği Manchester'dan ayrı geçirdiği dört senede dünyaca ünlü bir yıldıza dönüşmüştü. Juventus'un parıltılı olduğu kadar kuvvetli kadrosunun en önemli parçalarından biriydi.

İTALYA'DA OLAĞANÜSTÜ CV

Pogba, İngiltere'ye dönmeden 2013'te Fransa ile U20 Dünya Kupası'nı kazanmış, Serie A'da oynadığı dört sezonda üst üste 4 şampiyonluk elde etmişti. Ayrıca İtalyan devi 2014-15'te Şampiyonlar Ligi'nde finale çıkmayı başarmıştı.

Manu, Pogba'yla yetinmeyip o yaz Zlatan Ibrahimovic'i de alırken, menajerlik koltuğunu ise Jose Mourinho'ya emanet etti. Böyle başlayan hikaye vadettiğinin çeyreğini bile gerçekleştiremeden sona erdi. Ne United ne de Pogba bu ikinci evlilikten istediğini alabildi.

Belki de bu yorum, Pogba'ya ve kulübe haksızlık... İlk sezon Lig Kupası ve UEFA Avrupa Ligi dublesi yapan United, en nihayetinde bir Avrupa kupası kazanmayı başarmıştı. Geçen sezon ise takım iki numaralı kupada yeniden finale yükselirken Villarreal'a penaltılarda yenildi. Takım son 5 sezonun 4'ünde Şampiyonlar Ligi bileti alırken, 2020-21 sezonunu ise ikinci bitirdi.

Ancak United'ın hem yönetimi hem de camiası bu kavuşmadan çok daha fazlasını bekliyordu. Peki burada sorun neydi?

2018'de Fransa ile Dünya Kupası'nda zafere ulaşan Pogba, 2021'de ise yine Les Bleus forması altında UEFA Uluslar Ligi'ni havaya kaldırıyordu. Pek çok yorumcu da adeta iki farklı Pogba izlediklerinden dem vuruyordu. Bu doğru olabilir mi? Pogba'ya dair problem ne?

NEREDE OYNAYACAK?

Patrick Vieira, Edgar Davids, Paul Scholes ve Roy Keane... Bu dört ismin iki ortak noktası bulunuyor. Bunlardan ilki bu dört ismin de futbol tarihine damga vurmuş merkez orta saha oyuncuları olmaları. İkincisi ise Pogba hakkında aynı eleştiriyi yapmaları: “Kardeşim senin pozisyonun ne?” Paul Pogba'ya dair en temel soru bu...

Pogba hem fiziği hem de üst düzey yeteneğiyle her şeyi yapabilir gibi duruyor ancak tam da bu algı onu, takımı taşıyacak bir üretkenlik seviyesinden uzakta tutuyor. Elbette bu sadece Pogba ile alakalı bir durum değil ancak dört isim de Pogba'nın en büyük probleminin United'da net bir rol üstlenememek olduğunu vurguluyor.

2014-2015 UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde Juventus, Barcelona'yla karşılaşırken İtalyan ekibinin orta sahasında Pogba'nın yanında Vidal, Marchisio ve en önemlisi Pirlo yer alıyordu. Fransa'da ise savunma yükünü Kante çekiyor Matuidi de tempo katıyordu. Manu, Pogba'ya özgürlük tanıyabilecek bir “box-to-box” ve derin oyun kurma işini büyük oranda üstlenecek bir “regista” bulamadı.

UNITED'IN BASİRETSİZLİĞİ...

Pogba'nın en verimli oynadığı bölge 3'lü orta sahanın hücuma dönük “sol iç” bölgesi. Pogba'yı bu görevde istikrarlı olarak kullanan tek isim Jose Mourinho'ydu. “Regista” olarak Herrera, “box-to-box” olarak ise Fellaini, takımı UEFA Avrupa Ligi'nde zafere taşıdı belki ancak futbolcular ile Mourinho arasındaki soğuk rüzgarlar yapının bozulmasıyla sonuçlanacaktı.

POGBA'NIN TERCİHLERİ

O dönem TV yorumculuğu yapan kulüp efsanesi Roy Keane, oyuncuları yerden yere vururken “Mourinho'yu sırtından bıçakladılar” diyordu. Manchester'a dönüşü sonrasında yönetim ve taraftarla da yıldızı barışmayan Fransız yıldız, kazandığı haftalık 290 bin Pound'un da baskısını hep sırtında hissetti. Bu dönemde hem menajeri Mino Raiola ile olan ilişkisi hem de sıklıkla eleştirilen özveri eksikliği ayrılığı kaçınılmaz kılıyordu.

“The Pogmentary” adlı belgesel Pogba'nın bakış açısından sürecin görülmesi noktasında önem taşırken Fransız yıldızın bir sonraki kulüp macerası (Juventus'a döneceği söyleniyor) sorunun Pogba'da mı yoksa Manu'da mı olduğunu daha net gösterecek.

*The Athletic (The Pogmentary lays bare Pogba’s miserable relationship with Manchester United, Paul Pogba: I want to show Manchester United they made a mistake, Paul Pogba at Manchester United: No plan, no love but still feted by top clubs), Sky Sports, B/R Football, ITV, BT Sport

Kaynak: Web Özel

Manchester United'