Olimpiyatlarda olmayan ama aslında olan ülke: Rusya

Olimpiyatlarda olmayan ama aslında olan ülke: Rusya

Olimpiyatlara giden Rusya takımı kendi ülkesi adına yarışamıyor. Kazandıkları madalyalar ülkelerinin hanesine yazmayacak. Milli marşları yerine Kathyusha'nın çalınmasına bile izin verilmedi. Üzerinde ayı olan mayoları aynen geri gönderildi.

Uluslararası doping skandallarından dolayı Rusya, Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda temsil edilemiyor. Pek çok atlet pandeminin gölgesinde bu olimpiyatlara hazırlanmak için kendilerini mental olarak ve fiziksel olarak dik tutmaya çalıştı. Dopinge karışmayan Rus sporcular ise oyunlara hangi koşullar altında gidebileceklerini düşünüyorlardı çünkü Uluslararası Olimpiyat Komitesi çok sayıda sporcusu dopingli çıktığı için Rusya’yı geçen Aralık ayında bir sonraki olimpiyatlara katılmaktan men etmişti.

Bu kurallar çerçevesinde olimpiyatlara Rusya Olimpiyat Federasyonu çatısı altında katılan Rus sporcular üzerlerinde ülkelerinin bayrakları olan formalarını giyemiyorlar. Sporcular derece elde etse bile Rusya’nın milli marşı çalınmayacak. Bu sorunu aşmak isteyen Rus yetkililer İkinci Dünya Savaşı’nda Almanlara karşı direnişi anlatan bir halk şarkısı olan Kathyusha’nın derece alınması durumunda çalınmasını önerdi ama Olimpiyat Komitesi bunu da kabul etmedi. Onun yerine yine başka bir Rus besteci olan Tchaikovsky’nin 1. Piano Konçertosu çalınacak.

Oyunlardaki hiçbir sporcunun üzerine Rusya bayrağı taşımasına izin yok. Yine de Rusya’nın renklerini içeren Rusya Olimpiyat Komitesi’nin bayrağı açılış seramonisinde bayrak taşıyıcı sporcular Sofya Velikaya ve Maxim Mikhaylov’nun elinde görüldü. İşte bu bayrak Rus sporcuları oyunların sonuna kadar temsil edecek.

Olimpiyatlarda olmayan ama aslında olan ülke: Rusya - Resim : 1Rusya Olimpiyat Komitesi sporcuları açılış seramonisinde / Fotoğraf: Reuters

Oyunlar başlamadan önce Rus yüzme takımı mayolarını onay için Olimpiyat Komitesi’ne gönderdi komite mayoların üzerinde Rusya’nın milli sembollerinden olan ayı figürü yer aldığı için mayonun giyilmesine izin vermedi.

Rusya Senkronize Yüzme Federasyonu Başkan Yardımcısı Olga Brusnikina, “Bu çok garip bir karar. Ayılar sadece Rusya’da değil ABD ve Kanada’da da yaşıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise bardağın dolu tarafından bakarak, “En azından ayı Rusya’nın sembolü olarak tescillenmiş oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya tokyo 2020 infografik

Artistik yüzme takımı ise farklı bir sorunla karşılaştı. Grup yüzme için “Rusya’dan sevgilerle” isimli bir şarkı seçerken komite şarkının kullanılmasına izin verdi fakat şarkıdaki ‘Rusya’ sözcüğünün kaldırılmasını istedi.

Rus bayrağının olimpiyat kıyafetlerinde kullanılmasına izin verilmese de Rusya Olimpiyat Komitesi adına yarışacak sporcuların kıyafetleri yine de bayrakta kullanım sırası ise beyaz, kırmızı ve mavi oldu.

Bu kıyafet tercihi uluslararası spor kamuoyunun bir kısmının büyük tepkisini çekse de Rusya Spor Bakanı Oleg Matytsin, “Üniformaların ülkemizi yansıtacağından kimsenin şüphesi olmamalı” dedi.

INSTAGRAM KAMPANYASI BAŞLATTILAR

Rusya adına yarışacak sporcuların ülkelerini tam anlamıyla temsil edememekten ötürü morallerinin bozuk olduğu bir gerçek. Bunu aşmak isteyen Rus yetkililer becerikli oldukları sanal dünyaya başvuruyor. PutinTeam adı verilen ve eski buz hokeyi oyuncusu Alexander Ovechkin tarafından yönetilen bir grup oyunlarda yarışacak sporcuların sosyal medya hesaplarını bir internet sitesi üzerinde toplarak vatandaşlara sporcuları sosyal medyadan destekleme çağrısı yaptı.

Sovyet hokeyinin efsane isimlerinden Vitali Prokhorov, Alexei Kasatonov ve Viacheslav Fetisov PutinTeam adına çektikleri bir videoda “Zor ve adaletsiz bir tercihle bayrağınız olmadan ve boş tribünlere karşı mücadele edeceksiniz” diyerek sporculara seslendiler.

Olimpiyatlarda olmayan ama aslında olan ülke: Rusya - Resim : 3Anastasiia Galashina Rusya Olimpiyat Komitesi adına yarıştı ve atıcılıkta gümüş madalya kazandı. Fotoğraf: Reuters

Öte yandan Rusya’nın Instagram üzerinden başlattığı ve Rusya Olimpiyat Komitesi’nin İngilizce kısaltmasını da içeren  #wewillROCyou (sizi yeneceğiz) etiketi ile binlerce fotoğraf paylaşılıyor. Bu etiket hakkında açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Herkesi yenmeye çalışmalıyız” ifadelerini kullanmıştı.

Geçen ay olimpiyat seremonisi için Kremlin’de Putin ile görüşen milli yüzücü Svetlana Romashina, devlet başkanına “Rusya’nın bayrağındaki üç renk ve yüksek sesle söylediğimiz marşımız olmadan performans göstereceğiz” demişti.

*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin tamamı The Wall Street Journal’da Georgi Kantchev imzasıyla yayımlanan Russia at the Tokyo Olympics Is Still Trying to Be Russia isimli makaleden alınmıştır.