Olimpiyat oyunları bitti, 'kask' tartışması sürüyor: 'Gerçekten gerek var mı?'
Tokyo 2020 sona ermiş olsa da yarattığı heyecan dalgası sürüyor. Bu heyecana tartışmalar da dahil. İlk kez oyunlarda sahne alan kaykayda kask tartışması yaşandı. 18 yaş altı sporculara kask zorunlu kılınırken 18 yaşından büyük profesyonellerin çizgisi ise değişmedi!
Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları geride kalırken oyunlara yenilikler ve bunların üzerine yaşanan tartışmalar damga vurdu. Sörf, kaykay, karate ve tırmanış ilk kez; beyzbol ve softbol ise iki olimpiyat sonra yeniden programda kendisine yer buldu.
Bu yeni sporlar arasında dünya çapında en çok dikkat çeken ise kaykay oldu. Kargo şortla yarışan olimpik sporcular, olimpiyatların disiplinli ve daha önemlisi “standartsever” havasını yumuşatan hoş bir detay olsa da “kask sorunsalı” daha ciddi bir tartışma doğurdu.
KASKA GEREK VAR MI?
Yarışan bazı sporcuların kask takmıyor olmaları bir kesim tarafından eleştirildi ancak bu eleştirilere karşı tepkiler de doğal olarak getirildi. Gerçekten kaykay sporcularının kask takmalarına gerek var mı?
Kaykay ile uğraşanlar genel olarak bunu bir yaşam tarzı olarak benimsiyor. Bu tarz içinde riskli hareketleri, aykırı olarak kabul edilebilecek davranışları ve aslında düşerek öğrenmenin getirdiği bir hakimiyeti de barındırıyor.
Hatta kaykay camiasında kask takanlar biraz “eleştirilere” de maruz kalıyorlar. Andy Anderson bunu bilenlerden biri. Profesyonel olarak kaykayla uğraşan sporcular arasında kask takan nadir isimlerden biri Anderson. Kendi deneyimini şöyle aktarıyor:
“Kaykay endüstrisinde çok iyi bilinir ki kask takıyorsanız biraz 'süt çocuğu' olarak yaftalanırsınız. En hafif biçimde 'Annenizin sözünden çıkmadığınız' varsayılır!”
18 YAŞ ALTINA ZORUNLU
Tokyo 2020'de ilk kez sahne alan kaykayda Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) kasklarla ilgili olarak elbette bir kural getirdi. Buna göre 18 yaş altı yarışmacılar kask takmak zorundaydı.
Aslında pek çok sporcuda kask gördük zira kaykaya 18 yaş altı sporcular damga vurdu. Kadınlar sokak kategorisinde altın madalyayı kazanan Japon sporcu Momiji Nishiya ve Brezilyalı sporcu Rayssa Leal 13, bronz madalya kazanan Japon sporcu Funa Nakayama ise 16 yaşındaydı.
Kadınlar park kategorisinde ise 19 yaşındaki Japon sporcu Sakura Yosozumi altın madalyanın sahibi olurken 12 yaşındaki Japon Kokona Hiraki gümüş, Birleşik Krallık adına yarışan 13 yaşındaki Sky Brown ise bronz madalya kazandı.
Kokona Hiraki, olimpiyat oyunlarında madalya kazanan en genç sporcu olarak da tarihe geçti.
TEK BİR SPORCU VARDI...
Organizasyonda 18 yaş altı sporcular için zorunlu olan kask büyükler için zorunlu değildi ve bunun bir sonucu olarak 18 yaşından büyük kadın ve erkek toplam 36 sporcudan sadece biri kask takmayı tercih etti. O isim de Kanadalı sporcu Andy Anderson'dı...
Tepki gösterenlerin büyük bir kısmı bu sporcu ailecek izlediklerinde çocuklarının da bu riskli yolu tercih etmesinden çekinen ve onlara kask taktırmakta zorlanacaklarını düşünen hassas velilerden oluşuyor.
Ancak bu sporun elçilerinin bir iddiası da var. Pek çok sporcu kaskların, tüm vücutlarıyla hassas bir şekilde ayarladıkları dengelerini bozduğunu öne sürüyorlar. Ve özellikle kaykay parklarında profesyonel sporcuların yaralanacak şekilde düşme ihtimalinin çok çok düşük olduğunun altını çiziyorlar.
Eski bir kaykay sporcusu olan Greg Poissonnier, “Sokakta, sürpriz düşüşleri çok yaşamazsınız. Kaykay parkındaki çukurda ise düştüğünüzde zaten sırtınızın üzerinde kaymanız gerektiğini bilirsiniz” diyor.
'TABU GİBİ BİR ŞEY...'
Anderson ise geçmişte yaşanan zorbalıklara dikkat çekerken “Birçok insanın kask takacağını hissediyorum, ancak arkasındaki damgalama ve ne kadar alay konusu olabileceğinden dolayı takmıyorlar” diyor ve şu detayın da altını çiziyor:
“Sponsor bulmak çok daha zor. Kask takan bir sporcunun dergilere kapak olması veya dergilere basılması neredeyse imkansız. Kaykayda bu tabu gibi bir şey.”
Sporda kafa travmalarının etkisi elbette hafife alınacak bir durum değil lakin kasklar bilek burkulmasını ve kırıkları önlemiyor. Anderson da bu durumu kabul ediyor ve şunu söylüyor:
“Yine de, kask taksanız da takmasanız da doğru düşmeyi öğrenmek zorundasınız. Profesyonel kaykaycı olmanın şartı bu: en yüksekten düşebilen, canı yanmayan ve yeniden, yeniden deneyen!”
Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük bir çoğunluğu Wall Street Journal'da "Olympic Skateboarding’s Helmet Headache" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.
Kaynak: Web Özel