Okan Kocuk topu kaç saniye elinde tuttu? Yayıncı kuruluş açıkladı

Okan Kocuk topu kaç saniye elinde tuttu? Yayıncı kuruluş açıkladı

Galatasaray'ın 3-3 berabere kaldığı Gaziantep FK maçının son anlarında 6 saniye kuralını ihlal ettiği tespit edilen Okan Kocuk'un, oyuna sokmadan önce topu 18.48 saniye elinde tuttuğu belirtildi.

Süper Lig'in 28. haftasında Galatasaray ile Gaziantep FK arasında oynanan ve 3-3 berabere biten karşılaşmanın son dakikaları inanılmaz pozisyonlara sahne oldu. Gaziantep FK'nin uzatma dakikalarında bulduğu bir gol, VAR sonrası iptal edilirken, 105. dakikada çalınan 6 saniye kuralı, tartışmalara neden oldu. Galatasaray kalecisi Okan Kocuk'un 6 saniyede topu oyuna sokmaması nedeniyle hakem Alper Ulusoy'un çaldığı çift vuruş sonrası kazanılan penaltı sonrası Gaziantep FK beraberliği yakaladı.

Galatasaray cephesinde Fatih Terim'in "Bu kural en son ne zaman uygulandı?" şeklinde tepki gösterdiği karar sonrası yayıncı kuruluş beIN Sports, maç sonrası programında Okan Kocuk'un topu ne kadar elinde tuttuğunu hesapladı. Yapılan hesaba göre Okan Kocuk, oyuna sokmadan önce 18.48 saniye topu elinde tuttu.

Pozisyonu yorumlayan eski hakem Deniz Çoban "Ben en son 13-14 sene önce 1. lig maçında çalmıştım. Onun dışında hatırlamıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

SÜPER LİG'DE 6 SANİYE KURALI EN SON NE ZAMAN UYGULANDI?

Süper Lig'de 6 saniye kuralının en son uygulandığı maç 2009 yılındaki Galatasaray - Sivasspor mücadelesi. 45'te Galatasaray 1-0 öndeyken hakem Bülent Yıldırım, kaleci Petkovic'in topu 6 saniyeden fazla tuttuğunu tespit ederek endirekt serbest vuruş kararı verdi. Petkovic topu 15 saniye civarında elinde tutmuştu. Kewell kullandığı serbest vuruşu gole çevirerek Galatasaray'ı 2-0 öne geçirmişti. Maç da Galatasaray'ın 2-0'lık üstünlüğü ile sona ermişti.

O dönem Sivasspor'un teknik direktörü olan Muhsin Ertuğral maçtan sonra yaptığı açıklamada, "Petkovic elinde topu fazla tuttu. Hakem haklıydı. Ama hakemin üzerine yürümek ve tepki göstermek hataydı. Bunlardan kurtulmamız gerek. Bizim oyuncularımıza yakışmıyor." ifadelerini kullanmıştı.

6 SANİYE KURALI NEDİR?

Bir kalecinin topu elinde altı saniyeden fazla tutmasına izin verilmemesini amaçlayan bu kural, oyunu geciktirmek için topu tutma ayrıcalığına sahip olan kaleciyi durdurmayı ve takımına avantaj sağlamasını engellemeyi hedefliyor.

Kurala göre, kaleci elinde tuttuğu topu 6 saniye içinde oyuna sokmak zorundadır. Aksi taktirde çift vuruş verilir.

Oyunu hızlandırmak için 1997 yılında futbola giren ve 1998 yılında güncellenen 6 saniye kuralı, pek fazla uygulanmıyor. Hakemler genelde kalecilerin topu oyuna sokma niyetini gördüklerinde 2-3 saniyelik gecikmelere göz yumuyor.

Kuralın uygulandığı en son hatırlanan örnek, 2015 yılında Liverpool ile Bordeaux arasında oynanan Avrupa Ligi maçında İngiliz ekibi aleyhine çalındı. Topu elinde 22 saniye tutan Mignolet, rakibin çift vuruş kazanmasına neden oldu. Kullanılan çift vuruş ise gol oldu.

Sözcü & Ajansspor

Galatasaray Okan Kocuk Alper Ulusoy