Nikola Jokic bildiğimiz gibi... NBA tarihinde bir ilki başardı! Ama nasıl?

NBA
Nikola Jokic bildiğimiz gibi... NBA tarihinde bir ilki başardı! Ama nasıl?

NBA ekiplerinden Denver Nuggets'ın yıldız pivotu Nikola Jokic, adını NBA tarihine yazdırdı! Sırp yıldız bir sezonda 2000 sayı, 1000 ribaund ve 500 asist barajını aşmayı başaran ilk oyuncu oldu. Peki Jokic bunu nasıl başardı? Aslında hiç de sürpriz değil...

Hakeem Olajuwon, Tim Duncan, Steve Nash, Dirk Nowitzki ve Giannis Antetokounmpo... Bu isimlere geçen sezon Nikola Jokic de katıldı. Bu altı adamın ortak özellikleri, ABD dışında doğup NBA'de en değerli oyuncu (MVP) ödülüne layık görülmeleri... Bu elit beşliye son katılan isim olan Nikola Jokic, geçen sezon bunu başardığında aslında görece beklenmedik bir şekilde ödülü almıştı. Bu sezon da geçen sezon olduğu gibi son virajda Jokic'in adı geçmekte. Zira bu tarz konularda konuşurken onun adını anmamak artık mümkün değil.

Peki neden? Cevabı basit ancak genişletilmeye de değer. Basit olandan başlamak gerekirse; Sırbistan'ın Sombor kentinde doğan 27 yaşındaki Jokic, basketbol topuyla neredeyse her şeyi çok iyi yapıyor! Bunu da 2 metre 11 santimetre boyu ve 129 kiloluk cüssesiyle yapıyor...

Nikola Jokic bildiğimiz gibi... NBA tarihinde bir ilki başardı! Ama nasıl? - Resim : 1

Hatta basketbolseverler yazının girişindeki bu 5 özel isimle Jokic arasında farklı bir bağ da görecektir. Jokic; Olajuwan gibi boyalı alanı kabusa çevirebiliyor, Duncan gibi basketbol zekasıyla fark yaratabiliyor, zaman zaman Nash gibi akıllara zarar paslarla rakipleri çaresiz bırakabiliyor, Nowitzki'yi andıran... Tamam Dirk gibi bir şutu olmasa da efektik saha içi isabet oranı yüzde 58 seviyesinde. Hatta üç sayı ortalaması yüzde 34. Denver'ı hücumda sırtladığı da açık... Tüm bunları da Giannis'den aşağı kalmayacak bir fiziki üstünlükle yapıyor.

Sırp basketbolcu ayrıca 1969-1970'de MVP seçilen Willis Reed'in ardından Draft'in 2. turunda seçilip MVP ödülüne layık görülen ikinci isim olmayı başarmıştı. Her gün gelişen, her gün basketbolunun üzerine koyan Jokic, şu an lige gelen uzunlara yönelik beklentileri de değiştirmiş durumda. “Jokic gibi...” sıfatı özellikle tüm Avrupalı uzunlar için ya büyük bir handikap ya da dev bir övgü niteliğinde.

BİR KIYAS İFADESİ: JOKIC GİBİ!

Örneğin Houston Rockets forması giyen milli pivotumuz Alperen Şengün, pas yeteneği, oyun görüşü ve zekasıyla Jokic'i andırıyor. Miami Heat forması giyen bir diğer Türk pivotumuz Ömer Faruk Yurtseven ise tırnaklarıyla kazıyıp forma şansı bulduğu ve başarılı performansıyla dikkat çektiği dönemde yorumcuların alkışını alırken “Jokic gibi modern bir uzun” olmadığının ve oyuna bir miktar “klasik” kaldığının da altı çiziliyordu.

Tanımları değiştiren bir isim olmayı şimdiden başardı Jokic. Geçen sezon MVP oylamasında Giannis Antetokounmpo ve LeBron James isimleri anılırken Jokic sayı ortalamasında 26.4 ile 10'uncu, ribaunt ortalamasında 10.8 ile 9'uncu, asist ortalamasında ise 8.3 ile 6. sırada yer almaktaydı. Evet, 6. sırada! Jokic'e bu alanda en yakın pivot olan Miami Heat'in yıldızı Bam Adebayo 5.4 asist ortalamasıyla lig genelinde 28. sırada yer alıyordu. Bir sonraki pivot ise 49. sıradaki (ort. 3.8 asist) Nikola Vucevic'ti.

Jokic'in her şeyi yaptığını daha nasıl anlatabiliriz? Anlatmak mümkün! Nikola Jokic şimdiden toplam (play-off ve normal sezon) 82 kez triple-double yapmayı başardı. Bu da onun bu alanda tüm zamanlar listesinde 7. sırada yer alması anlamına geliyor. Listenin 6. sırasında Wilt Chamberlain, 86 triple-double ile yer alıyor.

Jokic bu sene ise Giannis ve Philadelphia 76'ers'ın pivotu Joel Embiid ile yarışta. Embiid, 30.4 sayı ortalamasıyla sezonun lideri, Giannis ise 29.9 sayı ile ikinci sırada yer almakta. Embiid, MVP şansı üzerine şunları söylüyordu:

“Aşırı derecede rekabetçiyim. En iyisi olmak istiyorum. İsmim en iyi beş, en iyi on oyuncu arasında geçsin istiyorum. Tüm zamanların en iyisi olmak istiyorum.”

Bu olağanüstü bir kararlılık seviyesi. Embiid kesinlikle en iyiler arasında gösterilecek nitelikte. Jokic ise MVP ihtimaliyle ilgilenmediğini söylüyor ve şu ifadeleri kullanıyor:

“Bilmiyorum... Benim için özel bir anlama gelmiyor. Ben sadece mücadele etmeye, maçlar kazanmaya çalışıyorum.”

Jokic durumu önemsemiyor gibi gözüküyor olabilir. En azından bu sıralar öyle demek durumunda zira Denver Nuggets ancak normal sezonun bitimine bir maç kala play-off bileti alabildi. Takımın play-off biletini kaptığı maçta Jokic de tarihe geçti. Tarihe geçtiği alan tam da Jokic'i ve oyununu kusursuz bir şekilde anlatan bir alan... Sırp yıldız Jokic, NBA tarihinde bir sezonda 2000 sayı, 1000 ribaunt ve 500 asiste ulaşan ilk oyuncu oldu.

Şimdi ise sırada Denver Nuggets'ı tarihinin ilk NBA finaline taşımak var. Nuggets'ın bunu Jokic ABD'nin neredeyse tam ortasında, Denver, Colorado'da yaşarken başarması kuvvetle muhtemel.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Basketball Reference, The Athletic, The New York Times, Yahoo, NBA.com

Kaynak: Web Özel

Nikola Jokic