Milli Takım neden tarihi bir hezimet yaşadı? Demeç savaşları ve Euro 2020'nin hayaleti!
Türkiye A Milli Futbol Takımı tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Euro 2020'de sıfır çektik, Hollanda tarafından bozguna uğradık, 1987'den bu yana en büyük yenilgimizi aldık. Takımlarında harikalar yaratan milliler sahada neden bu halde? Euro 2020'nin hayaleti hala bizimle mi?
Türkiye A Milli Futbol Takımı tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Euro 2020 elemelerinde Konya’da Fransa’yı 2-0 yenen ve ardından ‘bizim çocuklar’ unvanını alan takım artık yok. Evet, bu milli takım prim skandalları, gazetecilere şiddet olayları ile anılmıyor. Eski jenerasyonlara göre yurt dışındaki takımlarda direkt 11 oynayan oyuncularımızda daha fazla ama maya tutmuyor.
Euro 2020’nin en genç takımı olmakla övünürken sıfır çeken milli takım için Dünya Kupası elemeleri moral açısından da teknik direktör Şenol Güneş açısından da oldukça önemliydi. Bu rövanş fırsatı şimdilik çok kötü kullanılmışa benziyor. Hollanda Türkiye’yi dün akşam sahada ezdi. 6-1’lik maçın ardından oyuncuların psikolojisi de bitmiş gibiydi. Öyle ki çiçeği burnunda Premier Lig oyuncumuz Ozan Tufan, “Hala Euro 2020’nin etkisi altındayız” diyerek açıkça durumu ortaya koydu.
'UTANÇ VERİCİ BİR GECE'
Kaptan Burak Yılmaz yaşananları ‘utanç verici bir gece’ olarak tanımladı. (Hollanda Milli Takımı’nın teknik direktörü Van Gaal’in açıklamalarına göre daha da utanç verici bir gece olabilirdi. Van Gaal daha çok gol atabileceklerini söyledi.) Yılmaz, aynı zamanda TFF Basın Danışmanı Ersin Düzen’e de sert tepki gösterdi.
Yılmaz, “Önce kendi içimizdekileri temizlemek lazım. İçimizde gibi görünüp arkamızdan terbiyesizce davrananları temizlememiz lazım. Terbiyesizce tweet atanlara dur dememiz lazım. Ahbap çavuş ilişkisi ya da birilerinin adamı olarak ahkam kesmekle olmuyor” değerlendirmesinde bulundu.
Düzen maçın oynandığı esnada şu tweet’i atmıştı.
Şenol Güneş, Cebelitarık maçının ilk yarısındaki kötü oyun için “Rakibimiz Hollanda karşısında da iyi savunma yaptı. 41 dk gol yemediler” demişti. Cebelitarık kadar olamadık! A,B,C plan tutmadı, senin harf bitti. Z raporunu alsak mı artık hocam?!
— Ersin Düzen (@ersinduzen) September 7, 2021
Düzen’e bir tepki de TRT Spor yorumcusu Rıdvan Dilmen’den geldi. Dilmen, “Nihat Bey önce siz çıkacaksınız. Hollanda'yı 4-2 yenince herkes sıraya giriyordu. Neredesiniz şimdi abi? 6-1 yenilince ışınlanılıyorsa, danışmanınız istifa tweeti atıyorsa, olmaz." değerlendirmesinde bulundu.
Maçın kırılma anlarından biri İngiltere’nin en gözde defans oyuncularından olan Çağlar Söyüncü’nün kırmızı kartla oyun dışında kalmasıydı. Çağlar gördüğü bu karttan sonra sahalarda ender görülen bir harekete imza atıp Twitter üzerinden tüm Türkiye’den özür diledi.
Kariyerim boyunca bir daha yaşamak istemediğim bir gece. Gördüğüm kırmızı karttan dolayı çok üzgünüm. Tüm takım arkadaşlarımdan ve halkımızdan özür diliyorum.
— Çağlar Söyüncü (@Syncaglar) September 7, 2021
Bir başka merak edilen konu ise tarihi hezimetten sonra Şenol Güneş’in ne diyeceği idi. Güneş, mağlubiyetin sorumluluğunu üstüne aldı. Güneş görevi alırken zor şartlarda ve herkesin isteği ile geldiğini vurgulayarak tüm futbol düzenini eleştirmeye başladı ve "Ekonomiyle başlayan, duygusal yarışmayla, artık şeytani bir düzen var... Ben buna alet oldum. Şeytani düzeni bozamadım... Benim oyuncularımı korumaya ihtiyacım var, onların beni değil. Ben, ülkem ve takım için en doğru olanı yapabileceğimi biliyorum." ifadelerini kullandı.
Çağlar Söyüncü kırmızı kart gördü. Türkiye ikinci yarının tamamını 10 kişi oynadı. Fotoğraf: Reuters
KULÜP PERFORMANSINDAN UZAK
Saha içine inecek olursak; milli takım futbolcularının kulüp performanslarından uzak olduğu görüldü. Burak Yılmaz, Fransa’da ayın oyuncusu seçilmiş ve bu sene de Lille’i şampiyonluğa taşımak için en büyük kozlardan biri. Hakan Çalhanoğlu büyük umutlarla Inter’e transfer edilmiş ve takımı iyi bir şekilde organize ederken dün sahada yoktu.
Spor yorumcularına göre daha ilk dakikada gelen gol, Euro 2020’nin bıraktığı anılarla da birleşince oyuncular teknik ve taktik disiplinden koptu.
1987'DEN BU YANA İLK
A Milli Futbol Takımı, 1987 yılında İngiltere’den 8 yediği maçın ardından kalesinde ilk kez 6 gol gördü. Bu maçtan sonra İzlanda’dan 1991 yılındaki bir hazırlık maçında 5 gol, İrlanda’dan da 1990 Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde 5 gol yemiştik.
A Milli Futbol Takımı biri davetle olmak üzere toplamda iki kez Dünya Kupalarına katılabildi. Bir futbol ülkesi olduğunu iddia eden Türkiye yıllardır, hakem, oyuncu ve teknik direktörleri tartışıp bir sonuca varmaya çalışıyor.
Euro 2008 ve Güneş'in yönetimindeki 2002 Dünya Kupası gibi büyük zaferlerimizin üzerinden sürekli takvim yaprakları düşmeye devam ediyor… 2022 Dünya Kupası'na katılma hakkını kazanmak için önümüzde dört maç daha var.