Messi mi daha iyi Ronaldo mu? Yapay zekayla hesaplandı. İşte sonuç!

Messi mi daha iyi Ronaldo mu? Yapay zekayla hesaplandı. İşte sonuç!

Yıllardır tartışılır. Dünyanın en iyi futbolcusu Messi mi yoksa Ronaldo mu? Yorumcuların ve futbolseverlerin hiçbir zaman üzerinde uzlaşamadığı bu konuya bilim açıklık getirmeye çalıştı. Bilim insanları büyük verileri inceleyip şaşırtıcı bir sonuca vardı

Belçika'nın Leuven Katolik Üniversitesi, yıllardır futbolda büyük dominasyon yakalayan Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi hakkında ilginç bir araştırma yaptı. Spor istatistik firması SciSport ile ortak yapılan araştırma sonrasında Barcelona'nın yıldızı Messi'nin Ronaldo'dan daha efektif bir futbolcu sonucu çıktı.

İspanya'nın AS gazetesinde yer alan habere göre; Üniversitenin profesörü Jesse Davis, "Futbolcunun değerini goller ve asistler tarafından belirleniyor. Aslında gol nadir bir olay, maç başına ortalama olarak 1.600 eylem vardır. Bizim modellememiz her iki futbolcuyu pas, şut, topla dripling gibi eylemler konusunda da analiz ediyor" diyerek araştırmanın boyutunu gözler önüne serdi. 

Messi mi daha iyi Ronaldo mu? Yapay zekayla hesaplandı. İşte sonuç! - Resim : 1
Araştırmaya dahil edilen tüm oyuncular için 90 dakikada gerçekleştirdiği tüm aksiyonlar grafiklere döküldü. Messi'nin açık ara üstün olduğu açıkça görülüyor.

2013-2014 ile 2017-2018 sezonlarını kapsayan araştırma sonrasında Messi, Ronaldo'yu ikiye katladı. Bu sezonlar arasında oynanan tüm maçları analiz eden bilim insanları; Arjantili için 1.21 rakamına, Portekizli için ise 0.61 rakamına ulaştı. 

Messi mi daha iyi Ronaldo mu? Yapay zekayla hesaplandı. İşte sonuç! - Resim : 2
Aynı grafiğin Messi, Ronaldo, Griezmann, Coutinhon gibi La Liga'da forma giyen futbolcular arasında yapılmış şekli...


Programda gol ve asistlerin dışında şut, top kapma, pas ve dripling gibi olumlu istatistiklerin toplandığı belirtildi. 

Araştırmayı yapan ve gazeteye röportaj veren ekibin bir diğer üyesi doktora öğrencisi Tom Decroos, Messi'nin istisna bir futbolcu olduğunu belirtip yapılan araştırmanın başında iki futbolcunun birbirinden farkı olmadığını ancak 2015 yılından sonra Barcelona'nın yıldızının farkı açtığını söyledi. 

Messi mi daha iyi Ronaldo mu? Yapay zekayla hesaplandı. İşte sonuç! - Resim : 3
Premier Lig'te ise Coutinho'nun bariz şekilde ön plana çıktığı dikkat çekiyor

İki yıldız futbolcunun araştırmada baz alınan sezonlardaki toplam gol ve asist sayıları:

Cristiano Ronaldo: 157 maç, 165 gol, 49 asist 

Lionel Messi: 172 maç, 168 gol, 66 asist

Messi ronaldo bilimsel araştırma